44 Ekip Titizlikle Çalışıyor

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığında, Filyos'ta yürütülen kazı çalışmaları 44 ekip ile bölgede devam ediyor. Roma dönemi boyunca Filyos'un tarihi dokusu TİOS ve TEİON olarak yansıtılan kazı çalışmaları kapsamında, 3 yıl önce TPAO'nun destek verdiği kazılar bölgede sürüyor.

Kaymakam Adem Kaya'dan İnceleme

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen ve geçtiğimiz gün Çaycuma ilçesine atanan İlçe Kaymakamı Adem Kaya, Filyos Kalesi ile Tios Antik Kenti kazı alanında incelemelerde bulundu. Kazı alanı sorumlusu Arkeolog Gürcan Laçin’den antik kentin tarihi hakkında bilgi alan Kaymakam Kaya, yürütülen çalışmaların ilçe turizmine daha çok katkı sağlayabilmesi için projeler hakkında istişarelerde bulundu.

Nekropol Alanından Çıkan Bulgular

Filyos'ta en çok merak edilen ve geçtiğimiz günlerde adından söz edilen 'Nekropol' alanının bulunmasıyla birlikte, kazılarda çıkan bulgular gün yüzüne çıkarılıyor. Çalışmalar kapsamında bu zamana kadar 96 lahit mezar, 23 oda mezar, 7 sanduka mezar, 60 çatkı kiremit mezar olmak üzere toplamda 1317 eser keşfedildi.

Antik Kentin Dokusu Aydınlanıyor

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, buradan elde edilen bulguların Filyos antik kentinin dokusuna ışık tuttuğunu ifade etti. Kazılar sayesinde bölgenin tarihi dokusunun daha iyi anlaşılabileceği belirtildi.

TTK’dan 2 bin 194 takım! TTK’dan 2 bin 194 takım!

Editör: İrem Karagöz