Kim derdi ki gün gelecek Filyos liman projesi hayata geçecek ve Zonguldak’ı Zonguldak yapan kömürüyle Türkiye’yi ısıtan ekonomiye can veren TTK’nın adı unutulma noktasına gelecek, hatta kapanacağı konuşulacak.

 

Bir başka deyişle Filyos (İN) TTK (AUT) olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Filyos Liman projesinde çalışmalar tam gaz devam ediyor ve dev liman tesisi kendini göstermeye çoktan başladı, tüm dikkatler bu noktaya çevrildi, çünkü hizmete girdiğinde bölgenin kaderini değiştirecek. Batı Karadeniz bölgesi hayat bulacak.

Türkiye’ye büyük ekonomik katkı sağlayacak. Binlerce işçi iş bulacak, TTK’ya bağlanan iş umudu artık Filyos bölgesine bağlanacak. 10 binden fazla insanımıza ekmek kapısı olacak. Bölge canlanacak, dev gemilerin biri gidecek, diğeri gelecek, daha ne olsun. Hayırlısı olsun…

 

TTK’NIN HALİ…

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 26 Ağustos 1931 tarihinde Zonguldak’ı ziyaretinde söylediği şu söz çok anlamlıydı. “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i medeniyye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar kıymetli bir vilayetimizdir” diyerek madenlere ve kente verdiği değere vurgu yapmıştı.

Zonguldak Valiliği Uyardı, Kozlu Belediyesi Harekete Geçti! | Zonguldak haber Zonguldak Valiliği Uyardı, Kozlu Belediyesi Harekete Geçti! | Zonguldak haber

Atatürk’ün kıymet verdiği Zonguldak ve madenleri günümüzde ne hale geldi. O yıllarda madenlere girip çalışmak çok kolaydı. Hatta “İşe zorla alınırdı, çalışmak istemeyeni ise kolundan tutup zorla işe getirirlerdi.” Büyüklerimiz böyle ifade ediyor.

Nereden nereye. Konuya neden böyle girdiğimiz gayet net olarak anlaşılmıştır. İşte o dönemler 60 bin işçinin çalıştığı eski adı (Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ). Şimdiki adı ise, (Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK). 60 binlerden 7 binlere düşerek can çekişen ve hatta kapanma noktasına gelen dev bir kurumun adıdır TTK.

Hükümetin son aldığı kararla Torba yasaya giren TTK’nın bu yasa çerçevesinde devlet madenlerinin yapılan düzenlemeyle özelleştirmeye hazırlandığı bildiriliyor, iddia bu şekilde. Yani Devlete ait madenler özelleştirmek suretiyle elindeki tüm kömür sahalarını özel sektöre satarak bu yükten kurtulmak istiyor.

Konu ile ilgili olarak ulusal basında da yer alan habere göre, çok sayıda kuruluşu özelleştiren liman, santral ve fabrikaları elden çıkaran iktidarın bu defa da kömür madenlerini özelleştirmek suretiyle bu işe nokta koyacağı iddia ediliyor.

Zonguldak’ta yaşayan ve bu kurumun ekmeğini yiyen bir vatandaş olarak üzülmemek elde değildir. Zonguldak’ı Zonguldak yapan ve kömür uğruna binlerce şehit veren Karaelmas diyarının içine düştüğü böylesine acı tablo gerçekten içimizi acıtıyor.

Az sayıda çıkan üretim ve halen çalışmakta olan işçilerin moral bozukluğu,  “Acaba?” sorularına cevap arayan ancak bulamayan madenciler sonlarının ne olacağını kara kara düşünmektedirler.

“Az işçiyle çok üretim” yapmaya çalışan TTK bu haberlerle daha çok sarsılarak “Nerde tırak orda bırak” mantığıyla nereye kadar devam eder bilinmiyor. Yöneticisinden, işçisine kadar moraller dibe vurmuş durumdadır.  “Torba tasarı”ya tüm kömür madenlerinin özel sektöre satılmasını öngören bir madde koydu. TTK ve diğer madenlerin maden ruhsatlarını bölerek ihale edebileceği ve sahaları da özel sektöre işlettirebileceği belirtiliyor. Bundan sonraki süreç ne kadar sancılı veya sancısız olacak bekleyip göreceğiz.

Burası bir avuç kömür için binlerce canın yandığı maden şehitleri diyarı Zonguldak şehridir.

 

https://www.imzagazetesi.com.tr/yazar-filyos-projesi-in-ttk-aut-427.html

Editör: TE Bilisim