Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, makamına giderek ziyaret ettiği araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün, “Sayın başkan, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid döneminde planlanan ve 2016'da yapımına başlanmasının ardından 20 Nisan 2023’de de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da Zonguldak Filyos Türkiye Petrolleri Limanı'ndaki Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni'ne katılmıştı.Türkiye'nin en büyük 5 yatırımı arasında yer alan Filyos Vadisi Projesi ile ilgili görüşlerinizi kamuoyuyla paylaşmak ister misiniz?” şeklindeki sorusunu içtenlikle paylaştı.
“FİLYOS PROJESİ, İLERİYE DAİR UMUTLARIMIZI BESLEYEN EN ÖNEMLİ UNSURDUR”
Emeğin başkenti kömür kentin ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Demir, şu ifadeleri kullandı:
“25 milyon ton kapasiteli Filyos Limanı, aslında hazır hale getirildi. Orada Türkiye Petrolleri’nin yatırımları ve operasyonu sebebiyle limanın ticari seferleri açılması biraz gecikti. Ama 2026 sonu itibariyle Türkiye Petrolleri’nin limandan çıkacağını ve sivil ticari seferlerine başlayacağını artık görüyoruz. Bakanlık bu şekilde bir takvimlendirme yapıyor, bu 25 milyon tonluk liman tek başına bile bölgenin lojistik imkanlarını o kadar ileri bir noktaya taşıyor ki hem İç Anadolu sanayisi bakımından hem de Marmara’dan uzaklaşan sanayici bakımından son derece önemli bir cazibe yaratıyor. Dolayısıyla 25 milyon tonluk limanıyla, endüstri bölgesiyle ve serbest bölge olanaklarıyla, Türkiye Petrolleri’nin de bu bölgede yaptığı yatırımlarla birlikte Filyos Projesi, bizim ileriye dair umutlarımızı besleyen en önemli unsur diyebiliriz.”
“GÖKÇEBEY’DE KURACAĞIMIZ OSB, GÖKÇEBEY VE DEVREK (ZONGULDAK’IN İLÇELERİ) BÖLGESİNDEKİ İŞSİZLİK SORUNUNU KÖKTEN ÇÖZECEK”
Başkan Demir, şöyle devam etti:
“Filyos Projesi’ni tamamlamamız lazım, Filyos dev bir liman, önemli ve büyük bir endüstri bölgesi var. Onun devamında da çok büyük bir serbest bölge imkanı var, ama buradaki ana aktörleri, büyük aktörleri destekleyecek bizim orta ölçekli ve küçük ölçekli kuruluşlara da ev sahipliği yapacak. Altyapı derdi olmayan, mülkiyetlerde olmayan yerler yaratmamız lazım.
Düzenli sanayi alanları yaratmak, bizim en büyük ödevimiz. Bölgede ilk bulduğumuz fırsat, Gökçebey ilçemizdeki yaklaşık 650 dönüm büyüklüğündeki Hazine’ye ait bir araziyi biz şu şu anda halihazırda Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olarak ilan ettik. Altyapı yatırımlarıyla ilgili tam ihale sürecine hazırlanırken, maalesef tasarruf tedbirleri devreye girdi. Burada 1-2 yıl bekleyeceğiz gibi görünüyor, ama günün sonunda
Gökçebey‘de kuracağımız OSB, hem Gökçebey ve Devrek (Zonguldak’ın ilçeleri)
bölgesindeki işsizlik sorununu kökten çözecek, hem de Filyos Projesi’ni destekleyici ve tamamlayıcı bir yönde olacaktır.”
“ÇAYCUMA BÖLGEMİZDE HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ SERACILIK OSB, BU YIL BİTMEDEN 1000’E YAKIN ÇALIŞANLI YAPILACAK, AB ÜLKELERİ VE RUSYA’YA DA İLK İHRACAAT TIRLARINI GÖNDERMİŞ OLACAĞIZ”
Başkan Demir, şunları kaydetti:
“Burada en önde giden projelerimizden birisi de seracılık OSB, Çaycuma bölgesinde ve Çaycuma TSO ile birlikte hayata geçirdiğimiz bir proje. Birinci etapta ortalama 25 dekar büyüklüğünde 15 parsel ürettik. Allah devletimize zeval vermesin, bakanlığın kredi desteğiyle beraber 50 milyon liralık altyapı yatırımlarını yaptık, 15 parsel sahibine, girişimciyi de bulduk, organize ettik ve onlara yer teslimlerini yaptık. Çelik konstrüksiyonlar tamamlanmak üzere ve bizim hedefimiz 2025 yılı bitmeden buradaki 15 parselde 1000’e yakın çalışanlı yapılacak. Faaliyetlerle inşallah Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ve Rusya’ya ilk ilk ihracat Tırlarını bu yıl bitmeden göndermiş olacağız. Böylelikle Zonguldak’a yeni, modern olmak üzere büyük ölçekli ve ihracatçı bir sektör kazandırmış olacağız.”
“ÇAYCUMA BÖLGESİNDE PLANLAMAMIZ VAR, İSMİNİ VİZYON SANAYİ SİTESİ KOYDUK”
Başkan Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Karaman (Zonguldak’ın merkez ilçeye bağlı beldesi) bölgesinde, Zonguldak-Ereğli ilçesi arasındaki Yalıboyu bölgesinde iki karma OSB imkanı var. Bunlarla ilgili bürokratik zorlukları şu anda aşmaya çalışıyoruz ve birincisini Girişim Sanayi Sitesi adıyla Bakacakkadı’ya (Zonguldak’ın Gökçebey ilçesine bağlı belde) yaptığımız orta ölçekli ve küçük ölçekli imalatçılar için hazırladığımız sanayi sitesi projelerimiz de var. Çaycuma bölgesinde bir planlamamız var, onun ismini Vizyon Sanayi Sitesi olarak koyduk, tabii ki de Çaycuma Ticaret ve Sanayi Sanayi ve Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği ile beraber çalışıyoruz. Rektör (Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer) hocamla görüşmelerini yaptık, belediye başkanımız Özcan Ulupınar (Zonguldak’ın Devrek İlçesi Belediye Başkanı), Devrek Kaymakamımız (Muhammed Evlice), Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (Abdullah Başoğlu) ile beraberdik. Açık cezaevinin yanındaki parsellerde, orada da yaklaşık 140 dönümlük bir arazide bir küçük sanayi sitesi
formatında yatırım alanı yaratma niyetlerimiz var, yani Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) raporunu da koyduğumuz hedeflere gidebilmek için yatırımcılara yer sağlayabilmek için mülkiyet problemleri ile imar problemleri ile altyapı problemleri ile onları uğraştırmamak için hem OSB formatında, hem de sanayi sitesi formatında girişimlerimiz devam ediyor. Çaycuma‘daki Zonguldak Havaalanı’nın devreye girmesi, ticari seferlerinin yanı sıra sivil seferlerin de başlamasıyla beraber malumunuz türlü zorluklar yaşadık. Bir tepeyi kesmemiz, pisliği uzattık ve genişlettik vs… Zonguldak kamuoyunun da çok ciddi bir desteğiyle sivil toplumun da biraz zorlamasıyla artık uluslararası trafiğe açık bir havalanımız var. Çaycuma‘da ve bu havaalanına yaklaşık 15 kilometre mesafede… Türkiye’nin en büyük limanlarından birisi elimizin altında ve Filyos Vadisi’nde aynı zamanda hem demir yolu hem kara yolu da geçiyor ve sağlıklı yüksek kapasiteli hatlar bunlar.”
“ÇAYCUMA BÖLGEMİZ, ÖZELLİKLE LOJİSTİK SEKTÖRÜ BAKIMINDAN SİHİRLİ AVANTAJLARA SAHİP”
Çaycuma bölgesinin özellikle lojistik sektörü bakımından sihirli avantajlara sahip olduğuna dikkati çeken Başkan Demir, “Burası dört ulaşım motorunun dördüne de sahip olan bir coğrafya haline geldi. Biz de bu potansiyeli realize edebilmek, hayata geçirebilmek için Zonguldaklı iş insanlarıyla yatırım fırsatı, Zonguldaklı çalışan arkadaşlarımıza da iş fırsatı olsun diye o bölgede bir lojistik merkez kurmak üzere fizibilite raporumuzu yaptık. Bürokratik aşamaları takip ediyoruz, sektörel çeşitlenme adına yeni sektörlerin de
Zonguldak’ın gündemine getirilmesi lazım” şeklinde konuştu.
“KİLİMLİ İLÇESİNİN EKONOMİK KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK YATIRIM İÇİN FİZİBİLİTE RAPORUMUZU HAZIRLADIK, BAKANLIKLA GÖRÜŞME HALİNDEYİZ”
“Maalesef bizim ekonomik olarak şu anda en geride kalan Kilimli ilçemizdir” diyen Başkan Demir, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Kilimli, madencilikteki küçülmenin etkilerini en yoğun yaşayan ilçemizdir. Ekonomisi madene bağlı olan memlekette maden küçüldükçe, Kilimli’de küçüldü. Kilimli’de yeni
açılımlar yapmamız lazım. Kilimli’yi başka sektörlerle, başka imkanlarla buluşturmamız lazım diye düşündük ve ve Kalkınma Ajansı ile birlikte Doğu Karadeniz’de çokça örneğini gördüğümüz gibi havaalanı lazım dolgu yapılıyor, stadyum lazım dolgu yapılıyor, endüstri bölgesi lazım dolgu yapılıyor, Trabzon’da, Samsun’da ve Ordu’da bunlar sıkça uygulanan yöntemler. Bizde sanayi alanı, yatırım alanı elde etmek için aslında devletin uzun yıllar maden atıklar dökerek yaklaşık 200 dönümlük kısmını kendinden doldurduğu bir arazi üzerine planlamalar yapıyoruz. İnşallah buradaki dolgu alanına bir hafriyat planlaması da yaparak yaklaşık 1300 dönüme kadar yatırım alanını büyütmek ve ilerleyen aşamada bir etap sonra da bir limanla burayı birleştirerek Kilimli ilçesinin ekonomik kaderini değiştirecek bir yatırım için fizibilite raporumuzu hazırladık, şu anda bakanlıkta görüşme halindeyiz.”
FİLYOS VADİSİ PROJESİ
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid döneminde planlanan '’Filyos Vadisi Projesi’’nin yapımına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2016'da başlandı.
Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan ''Anadolu'da Genel Üretim Raporu''nda Filyos'ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle kurulan yatırım hayali, havzanın 8 Eylül 2012'te Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle gerçeğe dönüştü.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 5 YATIRIMI ARADINDA YER ALIYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hayat bulan Filyos Limanı ve geri sahasındaki endüstri tesisleri için geliştirilen ''Filyos Vadisi Projesi'', Türkiye'nin en büyük 5 yatırımı arasında yer alıyor.
Bünyesinde Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanı'nı da barındıran projede Filyos Limanı'nın Türkiye'nin artan dış ticaretini karşılamak ve bölgesel bir aktarma merkezi olmasını sağlamak için planlanan yatırım olarak dikkati çekiyor.
Toplamda 2 bin hektarlık alanı kapsayan Filyos'ta, Endüstri Bölgesi içindeki liman ve diğer kısımlar için ayrılan bölgeler çıkarıldıktan sonra sanayi tesisleri için planlanabilecek tahmini alan büyüklüğü 400 hektar olarak öngörülüyor.
20-30 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR
Filyos Limanı'nın, Türkiye deniz taşımacılığı ihtiyacının yüzde 10-15'ini karşılamasıyla 20-30 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlaması hedefleniyor.