Ertuğrul, maliyetlerin yüzde 100-200 arttığını vurgulayarak, “Böyle bir fiyat açıklamak çiftçinin alın terine ihanettir” dedi. Ertuğrul, fındık fiyatlarının geçen yılın seviyesinde olduğunu belirterek, "Enflasyon %25 iken bu zammı kabul etmek mümkün değil. Üretim maliyeti 120 TL iken en az 160-170 TL fiyat açıklanmalıydı. TMO, fındık fiyatını gerçekçi verilerle güncellemelidir” ifadelerini kullandı.
Ertuğrul'un açıklaması:
"Tam da dün, Genel Başkanımızın fındık üreticisinin sesini duyurmak için Giresun’da olduğu gün böyle bir fiyat açıklanıyor. Fındığın kilogram fiyatının Giresun kalite fındık için kilogram başına 132 lira, levant kalite için kilogram başına 130 lira olarak belirlendiği duyuruluyor. Desteklerle beraber bu rakamlar 133 TL 135 TL olacakmış. Geçen yıl 90-100 Lira bandında sezona başlayan fındık fiyatları sezon sonuna doğru 120-130 Liraları zaten görmüştü. Enflasyon Ocak ayından itibaren %25’ken, fındığa yapılan yıllık zammın bu kadar olması tamamen üretici ile dalga geçmektir. Maliyetler %100-200 artarken bu üreticiye reva mıdır?
Fındık ile yaşayan illerimize, ana ekonomisini fındıktan sağlayan illerimize ihanet değil midir? Geçen yıl biz fındık fiyatlarını açıklarken nasıl bir analiz yapıyorsunuz neye göre açıklıyorsunuz diye Tarım ve Orman Bakanlığı’na da sormuştuk. Açıklanan kabuklu fındık alım fiyatları, üretimin sürdürülebilirliği ve tüketiciye yansıma dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir diye cevap aldık. Böyle nasıl sürdürülebilecek bu iş? Üretim maliyeti mi düştü? Üretici kazanç sağlayamazsa üretimi bırakır, ihracatçı da satacak fındık bulamaz. Böyle giderse bu işin kazananı olmaz. Enflasyonu düşüreceğiz diye üreticiden ürününü zararına satmasını istiyorlar. Bu insanlar ne yiyip ne içecek evine ekmeği nasıl götürecek? Yevmiye 1500 Lira, gübre, ilaç ve diğer maliyetler göze alındığında dalga geçer gibi birde üreticimize hayırlı olsun başlığı ile açıklıyorsunuz. Maliyet muhasebesi diye bir şey var haberiniz var mı? Bu fiyat aracıların ekmeğine yağ süren bir fiyat olmuştur. Üretim maliyeti kilogram başına 120 TL. Maliyetin üzerine en az %30’luk bir nefes payı eklenerek en az 160-170 TL fiyat açıklanmalıydı. TMO 2023 yılında fındık fiyatında yaptığı belirleme hatasını bu yıl yapmamalıydı.
Açıklamada kabuklu fındık alımına 19 Ağustos’ta başlanacağı belirtilirken alımların önceki yıllarda olduğu gibi yine randevulu olacağının da altı çizilmiş. Fındık üreticisinin bir diğer mağduriyeti de, TMO’nun alım yeri azlığı nedeniyle üreticinin uzun süre randevu beklemek durumunda kalmasıdır. Buna bir çözüm ürettiniz mi? Hayır. Üreticilerimizin TMO'ya ürün teslim ederken rutubetten dolayı sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini kurutmaya azami özen göstermeleri gerekmektedir denilmiş. Muhafaza etmek için yapacağı masrafı hesaba kattınız mı? Hayır.
TMO vakit kaybetmeden fındık taban fiyatını gerçekçi verilerle güncellemelidir. Aksi takdirde kaybeden Türk Fındığı olacak!”