Yıpranma payı, belirli mesleklerde çalışanların, zorlu ve tehlikeli iş koşulları nedeniyle daha erken emekli olabilmelerini sağlıyor. Bu kapsamda, bazı mesleklerde çalışanlar 45 yaşında bile emekli olabiliyor.

Yıpranma Payı Kapsamında Hangi Meslekler Var?

SGK'nın yayınladığı güncel listede, yıpranma payından yararlanacak meslek grupları arasında aşağıdaki meslekler yer alıyor:

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç'tan basına ince mesaj! BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç'tan basına ince mesaj!
  1. Madenciler (yeraltı çalışanları)
  2. Askerler (subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler)
  3. Polisler ve MİT mensupları
  4. Radyoloji teknisyenleri ve sağlık çalışanları
  5. Basın çalışanları (gazeteciler)
  6. İtfaiyeciler
  7. Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar
  8. Cıva üretim tesislerinde çalışanlar
  9. Kurşun ve arsenik işleriyle uğraşanlar
  10. Cam fabrikası ve atölye çalışanları
  11. Çimento fabrikasında çalışanlar
  12. Cezaevi ve infaz kurumu personeli

Bu meslek grupları dışında da, SGK'nın resmi internet sitesinde toplam 45 meslek grubuna ilişkin detaylı bilgilere ulaşmak mümkün.

Neden Yıpranma Payı Hakkı?

Yıpranma payı hakkı, özellikle zor çalışma koşullarına sahip olan ve sağlık açısından risk taşıyan mesleklerdeki çalışanların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Uzun süreli ve zorlu şartlar altında çalışanlar için bu hak, erken emeklilik fırsatını sunarak, iş gücüne daha az etkide bulunarak toplumda daha sağlıklı bir yaşlanma süreci geçirmelerine olanak tanıyor.

SGK'nın yıpranma payı ile erken emeklilik hakkı, birçok meslek grubundaki çalışanlar için önemli bir avantaj sunuyor. Bu yeni düzenlemelerle, zorlu çalışma koşulları altında hayatlarını sürdüren birçok kişi, daha erken emekli olma şansına sahip olacak. Erken emeklilik yıpranma payı ile ilgili daha fazla bilgi için SGK'nın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Gündem Haberleri

Kaynak: Haber Merkezi