İŞKUR Sanal İstihdam Fuarı Başlıyor! İŞKUR Sanal İstihdam Fuarı Başlıyor!

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı mayıs ayında yayınlanan “2023 Yılı Taşkömürü Sektör Raporu”nda, “2012-2023 Yılları Sektörler İtibariyle Taş Kömürleri Satışları”
değerlendirildi.

Raporda, “2011 yılından itibaren ERDEMİR’e tam koklaşabilir üretim yapılmamıştır” denildi.

44.2 milyon ton satın almıştı

Edinilen bilgiye göre, TTK’dan 2011 yılından itibaren tam koklaşabilir kömür satın almadığı raporda yer alan ERDEMİR, 1990-2010 yıllarını kapsayan 21 yıllık süreçte 44 milyon 261 bin 851 ton kömür satın almıştı.
Söz konusu yıllarda en fazla satış 2 milyon 292 bin 757 tonla 1995'te, en az satış da 1 milyon 425 bin 59 tonla 2006'da gerçekleşmişti.

24 yıldır kömür almıyor

ERDEMİR’in, henüz nedeni açıklanmayan ancak raporda yer aldığı gibi 2011’den günümüze dek TTK’dan kömür satın almadığına dikkati çeken yetkililer, şöyle konuştu:
“Ne yazı ki ülkemizin değerli sanayi kuruluşlarından olmasının yanı sıra Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi olan Zonguldak’ın ilçesi Karadeniz Ereğli’de üretim yapan ERDEMİR, kentimizle özdeşleşmiş emeğin başkenti kömür kent olarak da tanımlanan ilimizdeki TTK’dan 2011’den itibaren kömür satın almamaktadır. Şunu hiçbir zaman unutmamız gerekir ki taş kömürü, stratejik öneme sahip madendir ve demir-çeliğin vazgeçilmez unsurudur. Kömür sürekli önemi artan, dünya enerji talebini uzun yıllar karşılayabilecek önemli yer altı kaynağıdır.”

“Umudumuzu yitirmedik”

Yetkililer, ERDEMİR’in, TTK’dan tam koklaşabilir kömür alımına yönelik adımlar atacağı yönünde umutlarını yitirmediklerini dile getirdiler. 

Yetkililer, bu arada TTK’nın, Çatalağzı Termik Santralı, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) T.A.Ş. ile diğerlerine (muhtelif teshin) kömür satışı gerçekleştirdiğini bildirdiler.

Zonguldak Haberleri

Muhabir: Orhan Akyüz