GENEL

Enflasyon düşüşte... Dünya Devleri Türkiye Tahminlerini Revize Etti!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. TÜFE'deki değişim, Haziran 2024'te bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 71,6 olarak gerçekleşti. Bu veri, yılın en düşük aylık enflasyon oranı olarak kaydedildi. Ayrıca, yıllık enflasyon sekiz ayın ardından ilk kez geriledi.

Dünya Devleri Türkiye Tahminlerini Değiştirdi

Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklenenden düşük gelmesinin ardından, dünya çapında önemli finans kuruluşları Türkiye’ye yönelik enflasyon tahminlerini değiştirdi. JP Morgan ve Barclays, Türkiye’nin enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

JP Morgan’ın Tahminleri

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, JP Morgan “Türkiye: Yaz Aylarında Sert Dezenflasyon Kapıda” ismiyle paylaştığı raporda, Türkiye’nin enflasyon tahminlerini revize etti. JP Morgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, manşet enflasyonun Haziran’da aylık bazda yüzde 1,6 ile yüzde 2,1’lik beklentilerinin altında geldiğini belirtti. Akçelik, yıllık enflasyonun da baz etkisiyle sert biçimde düşerek Mayıs ayındaki yüzde 75,4’ten yüzde 71,6’ya gerilediğini ifade etti.

Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Düşürüldü

Raporda, manşet enflasyonun baz etkisiyle Temmuz’da yüzde 60’a, Ağustos’ta ise yüzde 50’ye düşebileceği öngörülerek, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e, 2025 tahmininin ise yüzde 25,2’den yüzde 25’e düşürüldüğü belirtildi.

Barclays'in Revizyonu

Barclays de Haziran ayı enflasyon verisi sonrası paylaştığı raporda, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44,5’ten yüzde 44’e düşürdüğünü açıkladı. 2025 yıl sonu beklentisi ise yüzde 30,8 olarak belirlendi.

Faiz İndirimi Beklentisi

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ocak 2025’e kadar bir politika değişikliği beklenmediği ancak bugün açıklanan düşük enflasyon verileri sonrası yıl sonunda erken bir faiz indirimi ihtimalinin güçlendiği belirtildi.