Temmuz döneminde emekli maaşlarına, memur maaşlarına ve en düşük emekli maaşlarına yapılacak zamlar Zonguldaklı emekl ve memur için merak konusu oldu. İşte, Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı anket sonuçları ve emekliye zam oranı ile memur enflasyon farkı hakkında bilgiler:

6 Aylık Enflasyon Oranı Temmuz Zamını Belirleyecek

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, 6 aylık enflasyon oranı netleşecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz Çarşamba günü Haziran ayı enflasyon oranını duyuracak. Bu verilerle birlikte emekli kök maaş zammı ve memur zam oranı kesinleşecek.

SSK ve Bağ-Kur En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Üniversite caddesinde korkutan yangın! Yaralılar var Üniversite caddesinde korkutan yangın! Yaralılar var

2024 yılı Nisan ayı enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu yılın ilk 4 ayı için %18,72'lik bir enflasyon farkı kesinleşti. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 2024 Mayıs ayında %3, Haziran ayında ise %2,54 enflasyon öngörülüyor. Bu veriler ışığında, 2024'ün ilk 6 aylık enflasyon verisinin %25,39 olması bekleniyor.

Memur ve Memur Emeklileri Ne Kadar Zam Farkı Alacak?

Memur ve memur emeklilerinde toplu sözleşme gereği temmuz ayında %19,39'luk bir maaş farkı oluşması bekleniyor.

Emekliye Üç Farklı Zam Formülü:

Kamuoyunda şu anda emeklilere yönelik üç farklı zam formülü konuşuluyor. Bunlar; taban maaşın artırılması, refah payı ve kök maaşa seyyanen zam formülleri olarak öne çıkıyor.

  1. Taban Maaşın Artırılması: Şu anda 10 bin TL olan taban maaşın, muhtemelen 12 bin 500 veya 15 bin TL seviyelerine çıkarılması bekleniyor.

  2. Refah Payı: Önceki dönemlerde olduğu gibi, memur emeklileri için refah payı eklentisinin yapılması bekleniyor. Bu durumda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasındaki farkın %6 puanlık kısmının eşitlenmesi öngörülüyor.

  3. Kök Maaşa Seyyanen Zam: Bu formülün uygulanma olasılığı düşük görünüyor. Sadece taban aylığın altındaki emeklilere seyyanen zam yapılması durumunda, diğer emekliler arasında huzursuzluk yaşanabilir.

En Güçlü Formül Hangisi?

Emeklilere yönelik en güçlü beklenti, en düşük emekli maaşının 12.500 TL - 15.000 TL seviyelerine getirilmesi ve SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaş farklarının %25 civarında eşitlenmesi yönünde. Bu hususta kamuoyunda önemli bir beklenti bulunuyor.

HABER MERKEZİ

Gündem Haberleri

Editör: Aybüke Ünal