İşçilerin, günlük çalışma süresinin düşürülmesi için verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, bir asırdan fazladır dünyanın dört bir yanında emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.


ABD'de işçilerin günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için 1884'te başlattığı mücadele, 1886'da kitlesel grevlerle yaygınlaşıp küresel bir nitelik kazandı.

1 MAYIS, 1889’DAN İTİBAREN DÜNYADA KUTLANMAYA BAŞLANDI

Bu kadarı da pes! 5 bin 850 lira su faturası kestiler Bu kadarı da pes! 5 bin 850 lira su faturası kestiler

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889'daki Paris Kongresi'nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı.
ABD'li sendikacıların önerisi üzerine o gün ‘’1 Mayıs’’ olarak belirlendi. O tarihten itibaren 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında ‘’Emek Bayramı’’,  ‘’İşçi Bayramı’’ ve ‘’1 Mayıs Bayramı’’ gibi adlarla kutlanmaya başlandı.
Darbeciler, 1 Mayıs'ı bayram olarak kutlamaktan çıkardı.
Osmanlı'da 1 Mayıs ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçileri tarafından kutlandı. İstanbul'daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı.
Osmanlı'nın ardından 1922'de Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs Ankara'da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923'te oldu.

HAZIRLAYAN: ORHAN AKYÜZ
FOTOĞRAFLAR: ORHAN AKYÜZ

Editör: Osman Sav