1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanacak düzenleme, birçok vatandaşın faturalarını etkileyecek.

Hangi Yerler Düzenleme Dışında?

Yeni düzenlemede camiler, cemevleri, ibadethaneler, dernekler, AFAD geçici barınma merkezleri gibi yerler kapsam dışı bırakıldı. Ancak, apartmanların ortak kullanım alanları gibi belirli tüketim noktaları bu kapsama dahil edilecek.

Enerji Bakanı: "Maliyet Neyse Onu Ödeyecekler"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni düzenlemenin sosyal adaleti sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti. Bayraktar, "Yıllık 5.000 kilovatsaatlik tüketim grubundaki vatandaşlarımız, elektriğin maliyeti neyse onu ödeyecek. Bu, adil bir yaklaşım" ifadelerini kullandı.

Kaç Aboneyi Etkileyecek?

Türkiye’de yaklaşık 40 milyon konut abonesi bulunuyor. Bakan Bayraktar, düzenlemenin yalnızca yüzde 3’lük bir kesimi, yani yaklaşık 1,2 milyon haneyi etkileyeceğini söyledi. Ancak bazı uzmanlar bu oranın daha yüksek olabileceğini öne sürüyor. Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenol Babuşcu, düzenlemenin abonelerin yüzde 20’sini, yani yaklaşık 10 milyon kişiyi etkileyeceğini savundu.

'Gizli Zam' Eleştirileri

Yeni düzenleme kamuoyunda "gizli zam" tartışmalarını da beraberinde getirdi. Sosyal medyada ve uzmanlar arasında, bu düzenlemenin faturaları artıracağı yönünde eleştiriler dile getirildi. Vatandaşlar ise "Elektriğe zam mı yapıldı?" ve "Faturalar daha mı yüksek gelecek?" sorularına yanıt arıyor.

GSB'den Personel Alımı! İşte KPSS Şartı ve Başvuru Detayları... GSB'den Personel Alımı! İşte KPSS Şartı ve Başvuru Detayları...

Tüketim Limitleri Nasıl Uygulanacak?

EPDK’nın yayımladığı karar metninde, mesken tüketim grupları için yıllık 5.000 kilovatsaat, diğer tüketim grupları içinse farklı limitler belirlendi. Örneğin, köy tüzel kişiliğine ait içme suyu tesisleri için 100 milyon kilovatsaat, kalan tüketici grupları içinse 15.000 kilovatsaatlik sınır uygulanacak.

Yeni düzenlemenin etkilerinin nasıl olacağı önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren daha net görülecek.

Kaynak: Resmi Gazete