ZONGULDAK

DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ’NÜ KUTLAMALARINDA NORM KADRO İSTEĞİ...

Abone Ol

 

4 Aralık Dünya Madenciler Günü, maden kenti ve Emeğin Başkenti Zonguldak’ta törenle kutlandı.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şubesi evsahipliğinde Maden Şehitleri Anıtı alanında düzenlenen tören pandemiyle mücadele önlemleri kapsamında sınırlı katılımla gerçekleştirildi.

Törene Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mükerrem Ayçiçek, MMO Şube Başkanı Çağlar Öztürk, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, GMİS Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız,  MMO Şube Yöneticileri, GMİS’e bağlı şubelerin yöneticileri, CHP İl yöneticileri, meslek odaları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Törende MMO Şube Başkanı Çağlar Öztürk ile GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil birer konuşma yaptı.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Zonguldak’ın madenciliğin ve Emeğin Başkenti olduğuna dikkat çekerek, “TTK’nın norm kadro ile çalışması sağlanmalı ve böylece üretim artışı istikrarlı hale getirilmelidir” dedi.

Yeşil şunları söyledi;  “Maden Havzamızda, ülkemizde ve dünyada madencilik sektöründe çalışan tüm meslektaşlarımızın Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum.

Genel Maden İşçileri Sendikası ve madenci kardeşlerimiz adına, tüm dünya madencilerine dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Burada, Zonguldak Havzası Maden Şehitliğimizde isimleri yazılı 3 bin 673 maden şehidimizi ve 1848 yılından günümüze kayıtları tutulamamış tüm maden şehitlerimizi rahmetle, sevgi ve saygıyla anıyorum.

Dünyada maden kazalarında hayatlarını kaybetmiş tüm madencilerimize ve iş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm emekçilere Allah’tan rahmet diliyorum.

 

TTK, MTA VE TKİ’YE SAHİP ÇIKILMALIDIR

Bu anlamlı günde herşeyden önce, Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na,  Türkiye Kömür İşletmeleri’ne, ülkemizin ve milletimizin geleceği için Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük önem verdiği, yerli ve milli varlığımız olan Maden Tetkik Arama Kurumu’na ve özkaynaklarımızı ülke ekonomisine katan madencilik sektörümüze sahip çıkılmasını istiyoruz.

Zonguldak Maden Havzasından, kamu ve özel sektör olarak yılda 10 milyon ton taşkömürü üretmek gibi güzel şeyler söylendi, ancak olmadı.

Yılda 5 milyon ton üretmesi beklenen özel sektöre maden sahaları verildi, sonuç alınamadı.

Söylenenin aksine Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda üretim geriledi. Dönem dönem yapılan işçi alımlarında üretimin arttığı görülmüştür.

Ancak emeklilikler sürmekte, çalışan sayısı azalmaya devam etmekte, bu nedenle üretim artışında istikrar sağlanamamaktadır.

 

TTK NORM KADRO İLE ÇALIŞIR HALE GETİRİLMELİDİR

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yıllardır bu kötü gidişata dikkat çekiyoruz, önerilerimizi hem ilgililerle hem de kamuoyu ile paylaşıyoruz.

TTK’da mekanize ve yarı mekanize çalışmaları üretim ve verimlilik adına olumlu gelişmelerdir.

Ancak emekliliği dolan arkadaşlarımızın hemen ayrılması nedeniyle işçi açıklarımız her geçen büyüyor.

Yerli ve milli üretim politikalarının sıkça konuşulduğu bir dönemde, TTK’nın işçi açıkları biran önce giderilmelidir. TTK’nın norm kadro ile çalışması sağlanmalı ve böylece üretim artışı istikrarlı hale getirilmelidir.

Bu gerçekleri, başta biz madenciler olmak üzere tüm bölge halkı olarak ülkemiz ve milletimiz adına siyasi iktidara anlatmak mecburiyetindeyiz.

 

SALGIN, MADENCİLİK SEKTÖRÜMÜZÜ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını, madencilik sektörümüzü de olumsuz etkiledi.

Bizim için madencilerin sağlığı herşeyden önce gelir.

Gerekli tedbirleri alarak üretimi sürdürüyoruz.

Bu salgının emekçiler üzerindeki olumsuz etkisi dikkate alınarak, devletimiz tarafından daha katı tedbirlerin alınması gerekiyor. Ancak salgını sağlıkla atlattıktan sonra tüm gücümüzü üretime yönlendirebiliriz.

Bu duygularla tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Gününü kutluyorum.

Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

Katıldığınız için teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum”.

 

ÖZTÜRK; MADEN EMEKÇİLERİNE VE MADENCİLİK MESLEĞİNE SAHİP ÇIKMAK

BİR İNSANLIK GÖREVİDİR

MMO Şube Başkanı Çağlar Öztürk, her yıl gerçekleştirilen kapsamlı etkinlikleri bu yıl pandemi nedeniyle gerçekleştiremediklerini belirtti.

Çağlar şöyle konuştu; “Yüreğinde insan sevgisi, barış, kardeşlik, özgürlük, eşitlik, bağımsızlık tutkusu bulunan; Güzel günlerin bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, omuz omuza kurulacağına inanan ve bu inançla bulunduğu her yerde; Soma`da, Ermenek`te, Kozlu`da, olduğu gibi işyerinde, sokağında, mahallesinde, köyünde kentinde mücadele eden; başka türlü bir dünyanın mümkün olduğuna ve çocuklarına daha onurlu bir geleceği sunabileceğine dair sarsılmaz bir kararlılığı olan herkesi madencinin öfkesi, umudu ve direnişiyle selamlıyor, Santa Barbara’nın biz madencilere armağan ettiği ve bir gelenek haline gelen 4 Aralık Dünya Madenciler Günümüzü tüm içtenliğimizle kutluyoruz.

Her yıl Odamız öncülüğünde kutlanan ve meslektaşlarımıza Onur Ödüllerinin takdim edilip birlikte olduğumuz 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü ne yazık ki bu yıl buruk bir biçimde kutluyoruz. Dünyayı kasıp kavuran, ülkemizde de bu yılın mart ayı itibarıyla ortaya çıkarak toplumsal yaşamı derinden etkileyen Covid-19 salgını bizleri bir araya gelmekten uzak tuttu. Bu nedenle fiziken bir araya gelip meslek onur ödüllerini bir törenle takdim etme şansımız kalmadı.

Dünya Madenciler Günü, mitolojik olarak madencilere miras kalmış güzel bir anlatıdır. Zor durumda kalan Santa Barbara kaçarak madencilere sığınmış, madencilerin dayanışması ile bu zor durumdan kurtulabilmiştir. Mitolojik bir anlatıda bile bu kadar özel görünen madencilik mesleğini siz değerli üyelerimiz ve siz değerli madenciler yıllarca başarıyla yürüttünüz. Bu onurlu görevde edindiğiniz mesleki ve toplumsal deneyimlerinizi genç madencilerle paylaşmanız yeni kuşakların önünü açacak, onlar için çok değerli bilgiler sağlayacaktır. Bunun için Odamızın sizlere her türlü desteği sağlamaktan geri durmayacağının bilinmesini isteriz.

 

MADEN EMEKÇİLERİNE VE MADENCİLİK MESLEĞİNE SAHİP ÇIKMAK BİR İNSANLIK GÖREVİDİR

Mesleğe adımını yeni atan genç meslektaşlarım, genç madenciler; Sizlerde Santa Barbara’nın yardım istediği ve karşılığını bulduğu bu onurlu mesleğe hoş geldiniz.  Bu mesleğin başarıyla yürütülmesinde artık sizlerin de sorumluluğu olacaktır. Bu sorumluluğun layıkıyla yerine getirilebilmesi için;

 İnsani bir meslek yaptığımızın,  Ülkemizin doğal zenginliklerinin toplumun hizmetine sunmak üzere bizlere emanet edildiğini, dolayısıyla toplum yararına ürettiğimizin, binlerce maden çalışanının yaşamlarından sorumlu olduğumuzun bir an olsun aklımızdan çıkarılmaması gerektiğinin,

İnsan ve meslek onurunu her koşulda yüceltilmeye çalışacağımızı, bu anlamda bilimin ve tekniğin gerekleri yerine getirilip, geçmiş deneyimlerden yararlanılırken, mesleğimizin ilkesi olan insanın mutluluğunun ve halkın refahının en üst düzeyde tutulması için her koşulda elimizden gelen tüm imkân ve becerilerin kullanılması gerektiğinin bilinciyle hareket edeceğiz.

Dünyanın her yerinde 4 Aralık’ları bir mücadele gününe çeviren, coşkuyla kutlayan madenciler, ülkemizde yaşanan iş kazaları, iş cinayetleri ve hak gasplarından dolayı acılar içerisindedir. Hepinizin huzurunda iş kazası ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden maden emekçilerini anıyor, Soma’da, Ermenek’te hakları için direnen madencileri saygıyla selamlıyoruz.

Yer kabuğunda ve yerin yüzlerce metre altında her türlü tehlike ve zorluğa karşı doğayla mücadele ederek maden zenginliklerimizi üreten, gerektiğinde bu uğurda yaşamını kaybeden üyelerimize, maden emekçilerine ve madencilik mesleğine sahip çıkmak bir insanlık görevidir.

 

ÜLKEMİZ ZOR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Ülkemiz zor bir dönemden geçmekte, mevcut ekonomik krizin sonuçları Covid-19 salgını nedeniyle daha da ağırlaşmaktadır. Bu olumsuzluğa ek olarak siyasi iktidar; laiklik, insan hakları, evrensel hukuk ve demokrasi normlarından hızla uzaklaşmakta, ülke içinde ve dışında yürüttüğü savaş politikaları ile, halkın refahına ayrılabilecek kıt kaynaklarımızı tüketmekte, ülkemizi büyük bir ateşin içine sürüklemektedir. Gerek ülkemizin, gerek toplumumuzun ve onun bir parçası olan biz maden mühendislerinin ve maden emekçilerinin özlemi, barış içerisinde yaşayabileceğimiz, evrensel hukuk normlarını ilke edinmiş, insan haklarına ve hukuka saygılı mutlu demokratik bir ülkedir.

Bu özlemle; TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak  Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak bağımsızlığı, özgürlüğü, eşitliği, demokrasiyi, laikliği ve cumhuriyeti savunmaya devam edeceğiz.

TMMOB Maden Mühendisleri olarak, bilimden, emekten ve halktan yana olmaya devam edeceğiz

TMMOB ve Odalarına karşı artarak devam eden baskılara karşı mücadeleye devam edeceğiz.

Her yerde, her zaman söyledik ve söylemeye devam edeceğiz çünkü bizler "…yüreğimizdeki insan sevgisi ve yurtseverliği baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde bilim ve tekniği emperyalizmin ve sömürgelerin değil emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirme ve sürdürme yolunda inançlıyız, kararlıyız…"

Bu özlemin gerçekleşmesini diliyor, tüm meslektaşlarımızın ve maden emekçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyoruz.”