ZONGULDAK

Denizdeki mide bulandıran kirliliğe tepki!

Zonguldak’taki masmavi denizin yüzeyinde oluşan kirlilik, görenlerin midesini bulandırıyor.

Abone Ol

Zonguldak’ın Kozlu ilçesi sahil şeridindeki denizin üzerinde oluşan görüntü kirliliğine, vatandaşlar şiddetle tepki gösterdi.

Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü ile Zonguldak 100. Yıl Belediye Otobüs Terminali’nin karşısındaki denizin kıyısındaki yüzeyde, çevredeki binaların kanalizasyon atıklarından kaynaklandığı tahmin edilen kirlilik vatandaşların tepkisine yol açtı.

“KADERİMİZ OLMAMALI”

Denizin yüzeyinde oluşan yağ tabakası görünümündeki kirliliğe tepki gösteren duyarlı vatandaşlar, şöyle konuştu:
“Zaman zaman buralarda tanık olduğumuz kirlilikten oluşan böylesi kötü manzaraya yetkililer bir türlü çözüm bulmadılar. Şu manzaraya bakar mısınız yahu... Yazıktır, günahtır, bizler böyle çirkin görüntüleri görmeyi hak etmiyoruz, kaderimiz olmamalı. Bu çirkinlik emeğin başkenti diye övündüğümüz Zonguldak’ımıza da yakışmıyor. Sebep olanlara yazıklar olsun diyoruz.”

İDARİ PARA CEZALARININ CAYDIRICI OLMASI İSTENDİ

Vatandaşlar, ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 2872 sayılı Çevre Kanunu’ndaki idari para cezalarının ağırlaştırılarak caydırıcı hale getirilmesini istediler.

DENİZ KİRLİLİĞİ NEDEN OLUR?

Denizlerdeki kirliliğin birden çok etkeni olsa da en yoğun kirliliğe sebep olan dört faktörü şöyle sıralamamız mümkün:
Atık su deşarjı, madencilik artıkları, derin deniz madenciliği, yüzeysel akışlar, gemi aktivitesi nedeniyle oluşan kirlilikler ve atmosferik kirlilik.

DENİZ KİRLİLİĞİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Denizlerin kirlenmesi; deniz ekosisteminin bozulması, balıkçılık faaliyetlerinin yapılamaması, insan sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi sonuçlar doğurur.
Denizler, insan geleceğinin sürdürülebilmesi açısından oldukça önemlidir.

İNSANLARI EĞİTMEK ÖNEMLİ

Denizlerin temizlenmesi ve yeni atıklar oluşmaması için insanları eğitmek ve bilgilendirmek oldukça önemlidir. Tüm insanlık bu konuda duyarlı davranırsa dünyada atık diye bir şey kalmaz ve deniz kirliliğinin de önüne geçilmiş olur.

HABER-FOTOĞRAFLAR: ORHAN AKYÜZ