" width="560">
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 25 Mayıs 2020 tarihinde arayarak "Zonguldak'ı toparlayalım... Projeleri ve sorunları takip et" talimatının ardından projeleri yakın takibe başlayan Ak Parti Zonguldak İl başkan Yardımcısı Muammer Avcı, yapımı devam eden 3 projeyle ilgili yıl sonu itibariyle gelinen aşamayı açıkladı.
Avcı, sosyal medya hesabında Tıp Fakültesi farklı seviyeli kavşak, Kozlu köprülü kavşak ve Atatürk Devlet Hastanesi inşaatındaki süreci anlatan mesaj ve görseller yayınladı. Projelerin aksama gerekçesini de izah eden Avcı, projelerin bitiş tarihlerini açıkladı.
Avcı'nın yayınladığı mesaj şöyle:
"YAPIMI HIZLA DEVAM EDEN 3 PROJEMİZİN YIL SONU İTİBARİ İLE GELDİĞİ AŞAMALAR
TIP FAKÜLTESİ FARKLI SEVİYELİ KAVŞAK İNŞAATI
Projenin gelişimi ;
Büyük bir heyelan gerçekleşen BEÜ Üniversitesi Hastanesi Kavşağında, imalatlar, proje çalışmalarının ardından Eylül 2020 tarihinde başlamıştır. Projenin imalatını TURYAT İNŞAAT gerçekleştirmektedir.
Projenin gidişatı ve hizmete açılışı ;
— Proje kapsamında şev koruma ve Ardgermeli köprü gibi özel imalatlar bulunmaktadır.
— Tıp fakültesi kavşağı 56,6 metresi köprülü olarak geçilecek olan kavşağın, toplam uzunluğu tali yollarla birlikte 950 metre olacaktır.
— Kavşak tamamlandığında gerek mevcut heyelan riski, gerekse sonrası oluşabilecek heyelan riskleri tamamen ortadan kalkmış olacaktır.
— Tıp fakültesinden çıkıp, Zonguldak veya Ereğli istikametine devam edecek araçlar, gayet güvenli ve konforlu bir şekilde karayoluna katılabileceklerdir.
— Projenin daha önce ilan edilen bitiş tarihi, 15 OCAK 2021 iken, son süreçte yaşanılan pandemi musibeti ve özel imalat kalemlerinin zorluğu nedeni ile en geç MART 2021 olarak revize edilmek zorunda kalınmıştır.
— KOZLU KÖPRÜLÜ KAVŞAK İNŞAATI
Projenin gelişimi ;
Bilindiği gibi, Kozlu ilçemizde bulunan bir önceki mevcut köprü, kod seviyesi düşüklüğü kaynaklı deniz suyu ve yoğun yağmur yağışına bağlı su taşkınlarına maruz kalıyordu. Bu durum mevcut kavşağın kullanımını ya zorlaştırıyor yada kavşağın trafiğe kapatılmasına neden
oluyordu. İlçe merkezine geçişler, Kavaklık mevkiinden veya 15 Temmuz Köprüsü üzerinden veriliyordu. Nihayetinde mevcut köprünün yıkım kararı alındı, yeni yapılacak köprülü kavşağın ihalesi tamamlanarak imalatına başlandı.
İmalata UYB İNŞAAT tarafından Ocak 2020 de başlandı. Yapım aşamasının 40’lık seviyelere geldiği süreçte, firma yetkilisinin yaşadıkları bir sorun nedeniyle şahsıma ulaşmasıyla, Haziran 2020 den bugüne kadar da yakından takip ettiğimiz, geldiği aşamaları halkımızla paylaştığımız bu projenin artık sonlarına yaklaşıldı.
KOZLU KÖPRÜLÜ KAVŞAĞI’nın, Önceki haline göre değişen, teknik detayları, can güvenliğine yönelik tedbirleri ;
— Köprüde Zonguldak- İstanbul yönüne 85 m, İstanbul Zonguldak yönüne 55 m. olmak üzere iki aks bulunmaktadır.
— Daha önce 2 şeritli olarak gerçekleşen köprünün geçişi, 12 metre genişliğe ve 3 şeride çıkarılmıştır. Bu durum sürücülere geçiş konforu sağlayacağı gibi, Işıklardaki bekleme süresini önemli ölçüde azaltacaktır. Bir başka deyiş ile bekleme süresi 33 oranında azalmış olacaktır.
— Ve hepsinden önemlisi güvenlik. Hiç birimiz unutmamıştır ki; Ülkemiz genelinde ve Zonguldak’ımız da su taşkınlarından kaynaklı, Köprü facialarında nice canlar yitirilmiştir. En son 06 Nisan 2012 de, Çaycuma ilçemizde ki, su taşkını kaynaklı köprünün yıkılması neticesinde, 15 vatandaşımızı kaybetmiştik, herbirine Allah cc dan rahmet diliyoruz. Bu ve benzeri kazaların bir daha tekerrür etmemesi anlamında da, daha önce deniz seviyesinden yaklaşık 4 metre yüksekliği bulunan köprü yıkılmış, yerine Kozlu ilçemiz, 7 metreyi aşan yeni bir köprüye sahip olmuştur.
— Son olarak, kamuoyunda mevcut yapılan “köprülü kavşak” modeli yerine, “farklı seviyeli kavşak” modelinde bir kavşak olmalıydı şeklinde bir eleştiri yapılıyor. Projenin, dönemin ilçe mülki amiri tarafından engellendiği basında yer alıyor. Şayet doğru ise; konunun uzmanı kurumların görüşlerinin dikkate alınmayıp, o lokasyonun aynı zamanda şehirlerarası geçişin önemli bir aksı olduğu dikkate alınmamış demektir.
Ancak imalatın farklı seviyeli kavşak modelinde yapılmamış olması, şu anda yapımı süratle devam eden, bitirilme aşamasına gelmiş Kozlu köprülü kavşağına, hükümetimizin yaptığı yatırımı, halkımıza hizmetini “ değişen bir şey olmadı gibi ” eleştirmek, yukarıda bahsettiğimiz saikler nedeniyle haksızlık olur.
İnşaAllah proje tamamlandığında, Belediyemizin yapacağı peyzaj, ağaçlandırma ve çevre düzenlemeleri ile Kozlu ilçemize farklı bir güzellik katacağına inancımız tamdır. Şimdiden hayırlı olsun.
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ İNŞAATI
Projenin gelişimi ;
Atatürk Devlet Hastanemizin yapımında iki ihale süreci yaşandı. İlk ihaleyi Zonguldak’lı bir firma olan TURYAPI İNŞAAT A.Ş kazanmıştı. İnşaata 24.03.2014 yılında başlayıp, 08.09.2016 tarihinde bitirmeyi taahhüt etmişti.
Ancak 08.09.2016 tarihine gelindiğinde, yani 2,5 yıl sonra maalesef hastane inşaatının sadece 3,5 luk kısmını tamamlayabilmişti. İhaleyi alan ilk firmanın, taahhüdünü
zamanında yerine getirememiş olması üzerine, yasal süreçler, yeniden ihale hazırlıkları ve nihayet ikinci kez ihale yapılması ve tabi bu arada Zonguldak’ımıza 4 yıl, 3 ay kadar zaman kaybettirip 16.07.2018 tarihinde ihaleyi şu an ki yüklenici firma olan ARAS İNŞAAT alarak, duran inşaatın imalatına yeniden başlanmış oldu.
HASTANE İNŞAATININ ŞU AN Kİ AŞAMASI, İMALATA PANDEMİNİN ETKİSİ VE BİTİŞ TARİHİ HAKKINDA
— Yüklenici firma olan ARAS İNŞAAT, yaşanılan ihale sürecinden sonra verdiği taahhüt gereği, imalata 16.07.2018 tarihinde başlayıp, 31.08.2020 tarihinde bitirecekti. Ve bu anlamda, kamuoyunun da şahit olduğu gibi, çalışmaları programlandığı gibi sürdürüyordu. Ta ki dünyada ve ülkemiz de yaşanan fevkalâde durumlar, inşaatın bitirileceği tarihi tekrar revize etme gereğini beraberinde getirmiştir.
YÜKLENİCİ FİRMANIN YETKİLİSİ İLE GÖRÜŞMEMİZ VE
SAĞLIK BAKANLIĞI, SAĞLIK YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN KONU İLE İLGİLİ MADDESİ
— Projenin bitiş tarihinin revize edilmesine neden olan durumlar ve Türkiye’ de ki bu ve benzeri imalat firmalarına verilen ek gün destekleri
A). Ağustos 2018 de başlayan, ülkemize döviz üzerinden yapılan ekonomik saldırı neticesinde, inşaatın ana kalemlerinden olan bazı malzemelerde, 100 lere varan, suni fiyat artışları nedeni ile inşaat sektörü bir an da durmuştur.
Bunun üzerine imalatçılara, Sağlık Bakanlığı, Sağlık yatırımları Genel Müdürlüğü iki seçenekli bir teklif sunmuştur. İlk teklif; Teminatlarınızın yanmaması garantisi ile, yaptığınız imalatın bedelini ödeyip, ihaleden çekilme hakkının verilmesi. İkinci teklif ise; Yaşanılan bu süreçte, fiyatlardaki yaşanan bu suni yükselişin normale dönmesini beklemek ve bu bekleme süresini ihale bitiş sürecine ilave edilmesi.
Hastanemizin imalatını yapan ARAS İNŞAAT, bu tekliflerden ikincisini kabul ederek beklemeyi tercih etmiştir. Sonrasında örneğin, Ağustos 2018 de ton fiyatı 2800 TL olan Demir’in fiyatı, 4400 TL ye kadar çıkmış ve nihayet
Aralık 2018 de reel değerine geri dönmüş 2800 TL ile yılı kapatmıştır. Bu arada ki bekleme süresi ve iyileşme süresi ülkemizde 142 gün olarak belirlenmiştir.
B)• Dünya genelinde yaşanan pandemi musibeti nedeni ile, ülkemizde ki yüklenici firmaların iş bitiş sürelerine , 60 gün ilave ek destek verilmiştir.
C) . Son olarak yüklenici firma, hastane ihalesini aldıktan sonra, firmalara işe başlama öncesi verilen, imalata nereden ve ne şekilde başlanacağının tesbiti için verilen 22 günlük destek.
D). Bu detay açıklamanın ardından projeye toplam verilen ek gün ilavesi 224 gün, bir başka deyişle 7,5 aydır.
Yukarıda, yüklenici firmalara verilen desteğin, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğünün 4735 sayılı kanuna yapılan ek 4.maddesince verilmiş olduğunu söyleyen Projenin şantiye sorumlusu, Zonguldak’ın hassas durumunu bildiklerini ve inşaatın hali hazırda 82 lik kısmının bittiğini, kalan imalatı 120 kişi ile sürdürdüklerini ifade etmiştir.
Yine kendilerine verilen yukarıda ki ilave gün destekleri gereğince neden inşaatın künye levhasında yazılı bitiş süresini revize etmediklerini de sorduk. İşe yoğunlaşmaları nedeni ile bir ihmal olduğunu ve en yakın sürede bitiş tarihini güncelleştireceklerini ve de fevkalâde bir durum olmazsa, hastanenin taşınma ve açılış süresi hariç, kendilerine düşen inşaat kısmının bitiş tarihinin AĞUSTOS 2021 olduğunu ifade ettiler.
Sonuç olarak; Atatürk Devlet Hastanemizin imalatında kaybedilen yaklaşık 4,5 yıla rağmen, içinden geçtiğimiz pandemi sürecinde, çevre ilçelerimizdeki, yeni hastane yatırımlarımızın bitirilmiş olması sayesinde ve il merkezimizde gerek BEÜ Üniversitesi Tıp fakültesi hastanesinin, gerekse mevcut Atatürk devlet hastanelerinin fiziki alt yapısı ve sağlık çalışanlarımızın öz verili mücadelesi ile herhangi bir çevre ile yada Büyükşehire hasta nakli ihtiyacı duyulmaksızın süreç başarı ile sürdürülmektedir. Başta Sayın Zonguldak Valimiz olmak üzere, il sağlık müdürlüğü ile Pandemi kurulu üyelerine, Hastane yöneticilerine ve tüm sağlık çalışanlarına şükranlarımızı arz ederiz.
2020 yılını bitirip yeni bir yıla girmek üzere olduğumuz şu günlerde, Bizler de Cumhurbaşkanımız riyasetinde, Zonguldak ve bölgemizde yapımı devam eden projeleri, İl Başkanımız, Milletvekillerimiz ve tüm teşkilatlarımızla yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz inşaAllah.
Saygılarımla
Muammer Avcı
Editör: TE Bilisim