Benzin döküp yakacağım dedi! Yetkililer harekete geçti Benzin döküp yakacağım dedi! Yetkililer harekete geçti

Çinli otomobil firması BYD’nin Manisa’da fabrika kurma kararından sonra Chery firmasının yer aradığı ortamda Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin öncülüğünde heyetin Zonguldak Valiliğini ziyaret etmesi akıllara Filyos Endüstri Bölgesine yapılması muhtemel yatırımı getirdi. 
Filyos Endüstri Bölgesine 2018 yılında bölge için belirlenen sektörler arasında “Motorlu kara taşıtı” da yer almasına rağmen bir ilerleme sağlanmazken değişik otomobil firmalarının gelmesi gündeme gelmişti. Türkiye’nin en büyük limanı olan Filyos Limanı’nın da tamamlanmasıyla daha da cazip hale gelen Filyos Endüstri Bölgesi, Çinli firmaların Türkiye’ye yatırım yapmaya başlaması ve geçtiğimiz haftalarda Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin’in üst düzey ziyaretlerde bulunup Filyos ile ilgili görüş alış verişinde bulunmasıyla gündeme gelmeye başladı. 
Chery firmasının Samsun’a fabrika kuracağı açıklanmasının ardından Zonguldak’a gerçekleşen ziyaretin ardından Samsun’a yatırımdan vazgeçilmesi akıllara Filyos Endüstri bölgesini getirdi. 

ZONGULDAK ZİYARETİNDE NE KONUŞULDU?
9 Ağustos günü gerçekleşen görüşmede, Türkiye ve Çin arasında giderek güçlenen ekonomik ve ticari ilişkiler ele alındı. Büyükelçi Shaobin, Zonguldak’ın stratejik bir konuma sahip olduğunu belirterek, Çin menşeli firmaların bölgede gerçekleştirdiği önemli yatırımlara dikkat çekti.
Kuşak ve Yol Projesi'ne Destek
Vali Hacıbektaşoğlu, Türkiye’nin Çin tarafından başlatılan Kuşak ve Yol Projesi’ni desteklediğini ifade etti. Zonguldak’taki Filyos Limanı’nın, Türkiye'nin üçüncü büyük limanı olarak bu proje kapsamında önemli bir rol üstleneceğini belirtti. Vali, Zonguldak'ta devam eden ve planlanan yeni yatırımların desteklenmeye devam edeceğini vurguladı.
Ticari ve Turistik İş Birlikleri Geliştirilecek
Görüşmede, Zonguldak ile Çin arasında ticari ve turistik iş birliklerinin artırılması konusunda da fikir birliğine varıldı. İş insanları, yerel yönetimler, turizm acenteleri, üniversite öğrencileri ve diğer ilgili grupların dahil olacağı ortak projelerin hayata geçirilmesi planlandı. Vali Hacıbektaşoğlu, ziyaretlerinden dolayı Büyükelçi Shaobin ve heyetine teşekkür etti.

BYD’DEN SONRA CHERY…
Çin'in önde gelen otomotiv üreticilerinden ByD, geçtiğimiz aylarda Türkiye ile imzaladığı sözleşmenin ardından, Manisa'da 1 milyar dolar değerin üzerinde yatırımla yeni bir otomobil fabrikası kuracağını açıklamıştı.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye, otomotiv sektörü için daha dikkat çekici bir hale gelirken, dünyanın önde gelen üreticilerinden Chery, Türkiye'ye fabrika kurmak için çalışmalara başlamış ve yürütülen projenin hangi il için tasarlandığı ortaya çıkmıştı.

CHERY, SAMSUN'A FABRİKA KURMAKTAN VAZGEÇTİ

Donanım ve tasarım açısından oldukça modern araçları, piyasa şartlarının altında satması ile ünlenen otomotiv firması Chery, Samsun'a yönelik yaptığı fabrika hazırlıklarını durdurdu.

Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Türkiye'ye yönelik yatırım kararının arkasında duran şirket, farklı bir ilin üretim bandı için daha iyi olacağı kararına vardı ve rotayı değiştirdi. Balıkesir’in de gündeme geldiği konuşulurken Zonguldak’ın lojistik avantajlarının da dikkate alınabileceği öğrenildi.

Muhabir: Osman Sav