GENEL

Bu levha hayat kurtarır!

Şehirler veya ilçeler arası yolların kenarlarında bulunan levhaların ne anlama geldiğini biliyor muydunuz? Bu küçük sayılar acil durumlarda işinize yarayabilir.

Abone Ol

Şehirler arası veya ilçeler arasında yolculuk yaparken yol kenarlarında yer alan ve üzerinde bazı sayıların bulunduğu levhalara denk gelmişsinizdir. 

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yerleştirilen bu levhalar, kurumun bakım ağında yolan yollarda yaşanan sorunların işaretlenmesi gibi amaçlarla kullanılır. Ancak, siz bu levhaların üzerindeki sayıları olası bir acil durumda kullanabilirsiniz. Lastik patlaması, kaza, araç arızalanması, yaralanma gibi çeşitli olaylarda 112 acil çağrı merkezine bulunduğunuz bölgede yer alan bu levhalardaki sayıları vermeniz durumunda, ilgili ekipler konumunuzu oldukça kolay bir şekilde tespit edilir. 

KGM ise levhaların konulma amacını şöyle özetliyor; 
“Kontrol kesim levhaları, Karayolları Genel Müdürlüğü bakım ağına dâhil yollar üzerinde, yolu tanımlamak ve yoldan kaynaklanan sorunların yerinin belirlenmesi amacıyla kullanılır 

 Kontrol kesim levhaları, batıdan doğuya ve kuzeyden güneye olmak üzere iki yönlü yollarda yolun yalnız sağında, bölünmüş yollarda ise her iki seyir yönünde olmak üzere sağda kullanılacaktır. 

 Kontrol kesim levhalarının kaplama kotuna olan mesafesi; 0.60 m’den az, 1.20 m’den fazla olmayacaktır. 

 Trafik işaret levhaları ile aynı direk üzerinde kullanılması durumunda işaret levhası ile arasında yeterli miktarda boşluk bırakılacaktır.”