Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Başhekimi Dr. Şenay Özdolap, ilde yeni tip korona virüsle mücadelede 7 bin 300 test yapıldığını belirterek, "Bu ilimizde pozitif vakaların hızlı tespitini ve dolayısıyla ülkemizde örnek gösterilen başarılı bir filyasyon çalışmasına olanak sağlamıştır" dedi.


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından korona virüs vakaları ve hastanenin çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı, "Böylesine süreçte çalışmak zor. Çalışmalarımız belki birazdan uzaktan zaman ve mekan olarak mesafeli şekilde devam etmektedir. Bu bağlamda üniversitemizde bir taraftan uzaktan eğitimle öğrencilerimizi eğitmeye çalışırken, bir taraftan da hastanemiz bölgemize hizmet etmektedir. Umarız bu süreç daha kısa olur. Başarıyla buradan çıkarız. Bu süreci başarıyla yürütüyoruz. Bütün akademik, idari personelimizle yürütüyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye gündeminde Zonguldak isminin 26 Şubat günü İran'dan gelen tır şoförleri ile yer almaya başladığını belirten Başhekim Özdolap, "30 büyükşehir ve Zonguldak söyleminden hatırlarsanız 26 Şubat günü İran'dan gelen tır şoförlerinin belirli tarihli rahatsızlıkları nedeniyle Zonguldak ismi çok uzun zaman önce gündeme oturmuştu. Bu tarihler içerisinde biz artık hastane olarak, idari ve enfeksiyon komitesi olarak bu virüsün ülkemize girdiğini anlamış olduk. Eylem planlarımızı neredeyse 27 Şubat gününden itibaren gerçekleştirdik. Bizi nasıl bir pandemi bekliyor, biz neler yapmalıyız, hangi eylemleri hızlıca gerçekleştirmeliyiz diye toplantılar yaptık" dedi.

"Eylem planı 26 Şubat'tan itibaren hayata geçti"
Hastaları en hızlı sürede en iyi şekilde tedavi edebilmek için eylem planı hazırlıklarını yaptıklarını aktaran Özdolap, "Yeni bir virüs diyoruz. Hastalarımız nasıl bir bulgu ile gelecek, biz ne ile karşı karşıyayız. Bunun dışında da personel eğitimleri bizim için esastı. Çünkü bu pandemi süresince iki büyük hedefimiz vardı. Hastalara en hızlı sürede en iyi tedavi vermek, aynı ölçüde de hastane personelimizi korumak. Bu anlamda personel eğitimleri bizler için çok önemliydi. Bu salgında en etkili tedavi yöntemi izolasyon tedavi yöntemidir. O yüzden hastalarımızın özel odalarda özel kıyafetli personel ile hasta takiplerini yaptık" şeklinde konuştu.

 



"Bin 505 başvurudan 201 vaka pozitif çıktı"
17 Mart ila 29 Nisan arasında bin 505 yetişkin başvurudan yalnızca 201'inde korona virüs testinin pozitif çıktığını anlatan Özdolap, "Bin 505 kişi bir şekilde şikayetle bu kodla hastaneye gelen kişi sayısıdır. Bu sayıların 201'inin korona virüs testi pozitif çıktı. Bu tanıyla başvuran hastane kayıtlarına bu kodla giren her kişi belli bir süre evde izlenmek durumundadır. Bu sayımız da bin 118 oldu. Yatarak takip edilen hastamız 335, bu hastalarımızın 96'sı yoğun bakımda takip edildi. Taburcu olan 280 kişi idi. Testi pozitif çıkıp vefat eden hastamız ise 14. Çocuk başvurusu olarak da 81 başvuru var. 44'ü evde izolasyon ile izlendi. 37'si yatarak takip edildi, 4 çocuk yoğun bakımda takip edildi. 28 çocuğumuz da taburcu edildi. Halk sağlığı uzmanlarının kabul ettiği birincil koşul pandemide en önemli şey pozitif enfekte kişilerin tespiti ve bunların hızlıca izolasyonudur. Hastanın pozitif veya negatiflik durumunu belirleyen bazı testler var. Bunlardan bir tanesi mikrobiyoloji laboratuvarında yapılan PCR testidir. Bu test ile DNA ve RNA analizi yapılıyor. 29 Mart itibarıyla bir aylık süreçte 7 bin 300 PCR testi yapıldı. Bir de bu testler yapılırken 10 büyükşehir ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda PCR testi yapıldı. Bu, ilimizde pozitif vakaların hızlı tespitini ve dolayısıyla ülkemizde örnek gösterilen başarılı bir filyasyon çalışmasına olanak sağlamıştır" ifadelerini kullandı.

 

Kadınlardan anlamlı yürüyüş! Kadınlardan anlamlı yürüyüş!

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Profesör Dr. Şenay Özdolap Çoban “Yeni Koronavirüs (COVID-19)  Pandemisi Bilgilendirme Toplantısı” nda şunları söyledi:

 

Çin Halk Cumhuriyeti Vuhan eyaletinde 2019 Aralık ayında yayılmaya başlayan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan yeni tip korona virüsün dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 3 milyonu aşmıştır.  Covid-19 hayatı tehdit eden küresel bir salgın haline dönüşmüştür. Salgın başlangıçta Vuhan’daki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiş olmasına rağmen, daha sonra insandan insana da bulaşarak Vuhan başta olmak üzere dünyadaki tüm ülkelere yayılmıştır. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine sebep olan ve önüne geçilemez bir şekilde yayılmaya devam eden koronavirüs salgını maalesef ülkemizi ve Zonguldak’ı da etkisi altına almıştır.

Maden şehri olması dolayısıyla akciğer hastalığı ve KOAH sıklığının fazla olması nedeniyle riskli bölgelerden olan Zonguldak’ta maalesef ki Covid-19 hastası sayısı da yüksek olmuştur.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak aslında daha Türkiye’de salgın başlamadan önlemlerimizi almaya başladık ve pandemi planımızı hazırladık. Hastanemizde oluşturduğumuz “Pandemi Yönetim Komitesi” ile her gün yapılan toplantılarla süreci yürütmeye çalıştık. Sağlık Bakanlığının Covid-19 rehberi esas alınarak hastanemiz için kapsamlı bir eylem planı hazırladık. Eylem planı dahilinde hastane personelimiz için birçok kez bilgilendirme ve eğitim toplantıları yaptık. Malzeme tedarikine başladık. Yine bu eylem planı çerçevesinde Kovid polikliniklerini, servisleri ve yoğun bakımları hızlıca belirledik ve bu birimleri hasta takip sürecine uygun hale getirdik. Hasta sayımızın artmasıyla hastanenin en uygun alanında Kovid polikliniği birimini oluşturduk. Rutin servislerimizi değiştirerek dokuz Kovid servisi haline getirmiş olduk. Bu servislerde hastalarımızı nitelikli tek kişilik özel odalarda takip ettik ve ediyoruz.  Komitede Sağlık Bakanlığı’nın tanı ve tedavi algoritmaları her gün tartışılarak alınan kararlara göre kendi yapılanmamızı oluşturduk. Bu planlamalarda en kötü senaryolar için bile hazırlığımız yaptık. Salgın ile mücadele tüm personelimiz ile top yekûn insanüstü bir gayret ve özveri ile bir mücadele başlattık ve inanıyoruz ki bu mücadeleyi kazanacağız.

Salgının kontrol altına alınmasında enfekte kişilerin tespiti ve izolasyonun hızlıca yapılaması önem taşımaktadır. Bu tespit de testlerle mümkündür. PCR adı verilen bu test ülkemizde sadece yetki almış laboratuvarlar tarafından yapılmaktadır.  Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, ilimizde Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş COVID Tanı Laboratuvarıdır. Zonguldak merkez ve ilçelerinin, ayrıca 15 gün boyunca da Bartın ilinin PCR testleri 29/03/2020 tarihinden itibaren hastanemiz mikrobiyoloji laboratuarında hocalarımız ve 13 kişilik ekibiyle yapılmaktadır. Zonguldak İlinin yetkilendirilmiş tek PCR laboratuarı 7/24 hizmet sunmuştur ve bugüne kadar 7300 test çalışılmıştır. Bu, İlimizde pozitif vakaların hızlı tespitini ve dolayısıyla ülkemizde örnek gösterilen başarılı bir filyasyon çalışmasına olanak sağlamıştır.

Hastanemize 17/03/2020 tarihinden itibaren 1505 başvuru olmuştur. Bu başvuruların 1118’i evde izlemle, 335 hasta ise yatarak takip edilmiştir. 96 hastamız ise yoğun bakım servisinde takip edilmiş ve 280 hastamız ise iyileşerek taburcu olmuştur.

Bu süreçte üzülerek belirteyim, çalışma arkadaşlarımızdan bazıların testi pozitif çıktı. Bu arkadaşlarımızdan bazısı hastanede yatarak tedavi gördü. Hiçbir arkadaşımızda ciddi sağlık probleminin olmaması hepimiz için sevindiricidir. Arkadaşlarımızın hepsine acil şifa diliyorum.

Hastanemiz ildeki ruhsatlı plazma aferez merkezi olması nedeniyle hastalarımıza plazmaferez ya da immün plazma tedariki de yapılmaktadır. Böylece gönüllü bağışçılarımızdan plazma alıp Zonguldak’taki hastalarımıza tedavi şansı sağlanmaktadır

Geçen haftadan itibaren vaka sayılarındaki düşüş hepimiz için sevindirici olmuştur. Fakat görünen odur ki bizim bu hastalıkla yaşamayı öğrenmemiz lazım. Bu nedenle sosyal izolasyona ve önerilen diğer tedbirlere taviz vermeden devam etmemiz gerekmektedir. Bu noktada siz basın mensuplarının bu konuyu defeatle gündem tutarak destek vermeniz çok önemli. Salgınla mücadele verilen bu zorlu süreçte kendilerinin ve ailelerinin sağlığı pahasına görevlerinin başında kalarak canla başla çalışan tüm personelimize şükranlarımı sunuyorum. Sayın valimize ve rektörümüze, ilimizde bu süreçte özveriyle çalışan diğer hastanelerimizin başhekimlerine ve sağlık personellerine, desteğini bizlerden esirgemeyerek yanımızda olan siz basın mensuplarına teşekkür ederim.

Gelişmeler aktarılacak...

Editör: TE Bilisim