Antalya'da yaşayan 59 yaşındaki Ersin Akbaş, doğumunda adı ve cinsiyetinin yanlış yazılmasıyla başlayan karmaşa nedeniyle yaşamı boyunca 5 farklı isimle anılmak zorunda kaldı. Doğduğunda "Ergün" ismiyle nüfusa kız olarak kaydedilen Akbaş, bu yanlışlığın düzeltilmesine rağmen isim karmaşası eğitim hayatında da sürdü.

Güneydoğu gazisine şok hakaret ! Şehit Aileleri tepki gösterdi Güneydoğu gazisine şok hakaret ! Şehit Aileleri tepki gösterdi

Okul ve Askerlikte İsim Değişiklikleri

Ersin Akbaş, ilkokul diplomasını "Ersun" adıyla almasına rağmen, itiraz sonucu ikinci diplomasında isminin "Ergin" olarak yazıldığını gördü. Akbaş, 1986-1987 yılları arasında kendi adıyla 18 ay askerlik yaptı, ancak 1990 yılında Körfez Krizi sırasında ikinci kez askere çağrıldığında "Ersün" adıyla görev yaptı. Böylece Akbaş, hayatı boyunca Ergün, Ersun, Ergin, Ersün ve nihayetinde kendisi olarak tanımladığı "Ersin" isimleriyle yaşamını sürdürdü.

Kendini Bulmak İçin İsim Tespit Davası Açtı

Yaşadığı karmaşadan ötürü mağdur olduğunu belirten Ersin Akbaş, emekli olabilmek için "isim tespit davası" açtı. Ancak mahkeme, kayıtlarına ulaşılamadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Akbaş, “5 ismin içinde kayboldum. Kendimi bulmak için kendime tespit davası açtım. Mağdurum, sesimin duyulmasını istiyorum” dedi.

Sosyal Güvenlik Problemleri ve İş Bulma Sıkıntıları

Ersin Akbaş, ismi nedeniyle yaşadığı sorunların yanı sıra sosyal güvenlik primi ödemeleri ve iş bulma süreçlerinde de zorluklar yaşamaya devam etti. Bu karmaşa, emeklilik hayali kuran Akbaş için büyük bir engel haline geldi.

İsim Tespit Davası Açıldı

Akbaş ve avukatı, sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Antalya 9. İş Mahkemesi'nde isim tespit ve sigorta girişleri için dava açtı. Mahkeme, davanın seyrini etkileyen Zonguldak SGK'ye yazılan müzekkereye verilen yanıta odaklandı.

SGK'dan Olumsuz Yanıt

Zonguldak SGK, Akbaş'ın annesi Şerife Akbaş'ın belirttiği tarihlerde vergi yükümlülüğüne dair herhangi bir kaydının bulunmadığını bildirdi. Bu durum, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme tarafından değerlendirildi ve istinaf yolu açık olmak üzere davanın reddine karar verildi.

"Kendimi bulmak için kendime tespit davası açtım”

"Kendimizi bulmak için kendimize tespit davası açtık" diyen Ersin Akbaş dava çıkışında gazetecilere açıklamada bulundu. Bu tespitin yapılmasının çok önemli olduğunu, bununla birlikte sigorta kayıtlarından tespit dilebileceğini ve emekli olabileceğini kaydeden Akbaş, “1984 yılında annem Şerife Akbaş'ın yanında Ersun ismiyle sigortalı olarak çalışıyordum. Annemin kaydı da yok ortada. O da bulunamıyor. Askere 1986 yılında Ersin Akbaş olarak gittim, askerden geldim ikinci kez askere bu sefer 1990 yılında Ersün Akbaş olarak tekrar alındım. Yaptığımı söylememe rağmen kayıtlar görünmediği için tekrar yapmak zorunda kaldım. Ben suçluysam idam edilmeye razıyım. Çaycuma Askerlik Şubesi ya da vergi dairesindeki evraklara bakılsa her şey çözülecek. 59 yaşındayım, emekli de olamıyorum” dedi.

“Ersin'in sigortası var, Ersün'ün yok görünüyor”

Çok mağdur olduğunu dile getiren Akbaş, sözlerini şöyle tamamladı.
“5 ismin içinde kayboldum gittim. Ersün Akbaş'ın 1984 yılında sigortası var, 1991 yılında devlete vergi de verdim. Şu anki ismim Ersin Akbaş ile vergi mükellefi bendim, Bağ-Kur'luydum, borcumu ödemek için gidiyorum kabul etmiyorlar. Ersin ile Ersün'ü birleştirip emekli olmak istiyorum. Zaten Ersin ismimle 5 bin 330 günüm var benim ama Ersün'e yok. Bunu duyurmadığım insan kalmadı. Yetkililer de duysun lütfen sesimi. Ben ne yapacağım, çok mağdurum. Ersin 2006'da doğmuş. Diğer isimler yaşamış. 3 ismime 1 TC numaram var. Devletime, hükümetime saygım var. Onların bu işi çözeceğini düşünüyorum. Ben gerçekten çok yoruldum.”

Avukatı: “İsimler tespit edilemediği için sigortası da tespit edilemiyor”

Akbaş'ın avukatı Nuray Ertem de geçmişte yapılan hatalar nedeniyle isim ve sigorta karışıklığının önüne geçebilmek adına tespit davası açtıklarını ancak kayıtlara ulaşılamadığı için mahkemenin davayı reddettiğini söyledi. İstinaf yoluna başvuracaklarını aktaran Ertem, “Gerekirse devlet arşivlerinden kayıtları isteyeceğiz. İsimler tespit edilemediği için sigortası da tespit edilemiyor çünkü farklı kişi görünüyor ve farklı sigortalar çıkıyor. Belirli bir tarihlerde Ersun olarak başka tarihlerde de Ersin olarak sigorta girişleri çıkıyor ancak ikisi birleştirilemiyor” dedi.

Kaynak: İHA