Düzce’nin Konuralp bölgesinde yer alan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarında önemli bir keşif daha yapıldı. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün öncülüğünde ve Düzce Belediyesi’nin desteğiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazılarda, antik tiyatronun batı girişlerinin önünde, oldukça iyi korunmuş bir portre başı ortaya çıkarıldı.

Batı Karadeniz'i Heyecanlandıran Tarihi Keşif!Düzce Haberleri (2)

Düzce'de Bulunan Portre Başının Detayları

Yaklaşık 56 cm yüksekliğinde ve 50 cm genişliğinde olan bu büst, Antoninler döneminin detaylı stilini yansıtan kıvırcık ve bukleli saçlarıyla dikkat çekiyor. Sakallı ve bıyıklı bir yüzü olan portre başının omuz kısmında kıvrımlı bir kumaş parçası betimlenmiş. Arkeologlar, büstün işçiliğinin çok özel ve kaliteli olduğunu belirtiyor.

Batı Karadeniz'i Heyecanlandıran Tarihi Keşif!Düzce Haberleri (1)

Yol yapım işlemi tamamlandı! Yol yapım işlemi tamamlandı!

M. Iulius Proklos’a Ait Olabilir!

Bulunan portre başının, İmparator Hadrian döneminde imparator rahipliği yapmış olan ve tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos’a ait olabileceği tahmin ediliyor. Bu eşsiz eser, Konuralp Antik Kenti’nde son beş yılda ortaya çıkarılan Medusa kabartması, Büyük İskender portre başı, Apollon heykeli ve Aslanlı Mozaik’ten sonra, en önemli beşinci eser olarak kaydedildi.

Batı Karadeniz'i Heyecanlandıran Tarihi Keşif!Düzce Haberleri1

Düzce Haberleri

Kaynak: İHA