Zonguldak’ın 2004-2009 dönem Belediye Başkanı Secaattin Gonca, kendi döneminin ardından Zonguldak Belediye Başkanlığı görevinde bulunan İsmail Eşref, Muharrem Akdemir ile Ömer Selim Alan’a göndermede bulunarak, ‘’Görevden ayrıldığımız 31 Mart 2009 tarihinden günümüze kadar geçen sürede ıslah imar çalışmalarına devam edilmediği için hak sahipleri imarlı tapularını alamamışlardır’’ dedi.
‘’ŞEHRİMİZİN İMAR SORUNUNU REVİZYON İMAR PLANLAMASIYLA ÇÖZMEK ZOR OLACAKTIR’’
Gonca, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:
‘’Dönemimizde hazırlanan ıslah imar planlarının uygulama ihalelerine devam edilmeliydi. Kentsel yerleşimin yüzde 80’i gecekondu ve kaçak yapılaşma olan şehrimizin imar sorununu revizyon imar planlamasıyla çözmek zor olacaktır.
Dönemimizde 2981 sayılı İmar Affı Kanunu’na göre planlama hareketiyle çalışmalar yaptık.
31 Mart 2004-31 Nisan 2009 belediye başkanlığı dönemimde göreve başladığımız andan itibaren önceliğimiz şehrimizin mülkiyet konusunun çözümü ve hak sahiplerine imarlı tapularının verilmesi için yasalar çerçevesinde yapılması gereken çalışmalara derhal başlamak olmuştur. İmar ve gecekondu mevzuatına aykırı yapılarak uygulanacak bazı işlemler hakkında 2981 sayılı İmar Affı Kanunu 08-03-1984 tarih ve 18335 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.’’
‘’2981 SAYILI İMAR AFFI KANUNU’NDA ISLAH İMAR PLANLAMASI ÖNEMLİDİR’’
Gonca, şöyle devam etti:
‘’2981 sayılı yasanın ikinci maddesinde imar ve gecekondu mevzuatına aykırı yapıların bu kapsam içinde imar planlarına konu olabileceği belirtilerek yasadan faydalanmak isteyenlerin müracaatlarının süresinde alınması tespit ve değerlendirmeleri yapılarak tapu tahsis belgelerinin verilmeleri gerekiyordu.
Bu kapsamda Zonguldak Belediye Başkanlığı’na yasanın 7. maddesi gereği son teslim tarihi olan 07.09.1987 tarihi itibariyle 12 bin civarında başvuru yapılmış ve tapu tahsis belgeleri verilmiştir. Tapu tahsis belgesi 2981 sayılı kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belge olup mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı niteliğine sahip değildir.
Tapu tahsis belgesi üzerinde de ıslah imar planı yapıldıktan sonra verilecek tapuya (İmarlı Tapu) esas teşkil eder hükmü de yer almaktadır. 2981 sayılı İmar Affı Kanunu’nda ıslah imar planlaması önemlidir.’’
‘’ZONGULDAK BELEDİYESİ, HAK SAHİPLERİNE GERÇEK MÜLKİYET TAPULARINI VERMEMİŞTİR’’
Göreve geldikleri 31 Mart 2004 tarihi öncesindeki Zonguldak Belediyesi’nin, kanun gereği yapması gereken ıslah imar planlarını yapmayarak hak sahiplerine gerçek mülkiyet tapularını (İmarlı Tapu) vermediğine dikkati çeken Gonca, ‘’Sonuç olarak kent gelişimini kontrol altına alarak çarpık yapılaşmayı önlemek, artan nüfusun ihtiyacını karşılayacak konut alanları için kentsel mekanda çözüm önerileri aramak, bu alanların ihtiyaç duyduğu sosyal teknik alt yapım alanları oluşturarak mevcut fiziki yapı ve imar planları arasında uygulamada problem yaratan sorunları irdeleyerek çözüm üretilmesini amaçlayan belediyemiz tarafından derhal planlama hareketine başlanmıştır’’ şeklinde konuştu.
‘’DÖNEMİMİZDE PLANLAR SORUNSUZ YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR’’
Gonca, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:
‘’31 Mart 2004 tarihinden itibaren belediyenin asli görevlerinden biri olarak kabul ettiğimiz ıslah imar planlarının yapılması işlemi sonrasında da 2981 sayılı İmar Affı Yasası’nın 10-C maddesi ve İmar
Kanunu’nun 18. maddesi gereğince imar uygulaması başlatılmıştır.
Mülkiyet durumunu düzenlemek üzere planlama için gerekli ve yıllardır yapılmamış olan Karaelmas, Mithatpaşa,
Çınartepe ve Asma mahalleleri başta olmak üzere kadastrosu olmayan yerlerde çalışma yaptırılmıştır.
Belediye sınırları içinde 19 mahallenin tamamında (2500 hektar alan) sondajlı etütler yaptırılmıştır.
İmar uygulamasına altlık oluşturmak üzere halihazır haritalar yenilenmiş, kentimize ait 1/1000 ve 1/5000 ölçekli halihazır haritalar hazırlanmıştır.
Kent bütününde yapılan arazi çalışmaları yersel etütler, muhtelif kamu kurum ve kuruluşları, eğitim ve sağlık birimleri ve mahalle muhtarlıkları ile yapılan anket araştırmaları ve diğer teknik ekipman ve çalışmalar sonucunda 1/1000 ve 1/5000 ölçekli ıslah imar planlarının altlıkları hazırlanmıştır.
Tüm bu çalışmaların bitirilmesi ile birlikte tarihi 18.07.2005 olan ve 450 gün içinde bitirilmesi beklenen planlama ihalesi yapılmıştır.
Devamında müteahit firma tarafından yapılan çalışmalar belediyemiz teknik elemanlarınca da incelenerek meclis İmar Komisyonu’nda görüşülmüş, Zonguldak Belediyesi sınırları görüşülmüş, Zonguldak Belediyesi sınırları içinde 19 mahallenin tamamında 1/5000 Nazım İmar Planı 08-06-2007 tarih 12/101 karar sayısıyla 17 etap Islah İmar Planları 08.12.2006 tarih 23/156 karar sayı, 07.02.2007 tarih 3/21-22-23-24 karar sayı, 07.03.2007 tarih 43-44–45-46-47-48-49-50-51-52-53-54-55 karar sayılarıyla Belediye Meclisi’nde
onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
Planlara askı süresi içinde biri dönemin şehir planlama temsilciliği olmak üzere 3-5 civarında itiraz gelmiştir, itirazlar da mecliste karara bağlanarak dönemimizde planlar sorunsuz olarak yürürlüğe girmiştir.’’
‘’İMARLI TAPU DAĞITIMI İLK KEZ BİZİM DÖNEMİMİZDE YAPILMIŞTIR’’
‘’2008 yılı sonunda yıllar sonra ilk kez imarlı tapu dağıtımı bizim dönemimizde yapılmıştır’’ diyerek konuşmasına devam eden Gonca, ‘’Planlamanın bitimiyle birlikte imarlı tapuların hak sahiplerine dağıtımlarının yapılabilmesi için gerekli olan son çalışma için merkez ilçeye bağlı mahallelerden İncivez ve Yeni Mahalle’yi kapsayan 1. ve 12. ıslah planı uygulama ihalesi yapılarak, 2008 yılı sonunda İncivez Mahallesi’nde bir bölüm hak sahiplerine imarlı tapu dağıtımı yapılmış olup belediye tarihinde bir İlk yaşanmıştır.
Geriye kalan 15 etap ıslah imar planı uygulaması ihaleleri yaklaşan seçim tarihi dikkate alındığı için yapılacak çalışmaların yasal olarak uzun sürmesi göz önüne alınarak yeni döneme bırakılmıştır’’ dedi.
‘’31 MART 2009’DAN BUGÜNE KADAR ISLAH İMAR ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİLMEDİĞİ İÇİN HAK SAHİPLERİ İMARLI TAPULARINI ALAMAMIŞLARDIR’’
Gonca, sözlerini şöyle tamamladı:
‘’Görevden ayrıldığımız 31 Mart 2009 tarihinden günümüze kadar geçen sürede ıslah imar çalışmalarına devam edilmediği için hak sahipleri imarlı tapularını alamamışlardır.
Geçmiş olsun Zonguldak...
Zonguldak’ın imarı için önemli olan 2981 sayılı yasayla 16.05.2012 tarihinde çıkan 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunla yürürlükten kaldırılmasına rağmen ilgili bakanlıkça çeşitli tarihlerde TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) tarafından 3 kez uzatma yapılmış olup 11 yıl sonra 31 Mayıs 2023 sonunda yürürlükten kaldırılmıştır.
Devlette devamlılık esastır, ancak dönemimizde Zonguldak için yaptığımız önemli proje olan ıslah imar planları bizden sonra sahipsiz kaldı. 2009 yılından günümüze kadar gerek sosyal medyamdan ve gerekse yazılı ve görsel medya kanalıyla kamuoyunda uyarı görevimi yerine getirdim, duyan olmadı.
2005 yılında belediye bütçemiz 50 milyon TL idi. 3 milyon TL olan ihale bedelinin tamamı belediye bütçesinden karşılanmış, tek kuruş hibe alınmamıştır.
Maddi imkansızlıklarımıza rağmen büyük emeklerle yıllar sonra yaptığımız ıslah imar çalışmalarını uygulama ihalelerine bizden sonra devam edilmiş olsaydı bugün şehrimizin imar sorunu bitmiş, yaklaşık 12 bin hak sahibi vatandaşımız da İmarlı tapularına kavuşmuş olacaklardı.’’
HABER: ORHAN AKYÜZ