Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı önceliğinde İPA 3 çerçevesinde finanse edilecek olan Türkiye’de Yerel İklim Eylemi İçin Avrupa Birliği Ortaklığı Projesi açılışı Ankara’da gerçekleştirildi.
Kastamonu’nun 6 pilot il arasında yer aldığı projenin açılış programında Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ile İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar arasında proje işbirliği protokolü imzalandı. Proje çerçevesinde pilot il olarak seçilen Kastamonu’nun dışında Ordu, Antalya, Isparta, Kahramanmaraş ve Elazığ Belediyeleri de açılışa katılarak iş birliği protokolü imza töreninde yer aldı.
Kastamonu Belediyesi’nin proje paydaşı olduğu ve altı pilot il içerisinde yer aldığı açılışa Dış İşleri Bakanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulamaları Genel Müdürü Bülent Özcan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Antalya, Ordu ve Isparta belediye başkanları da katıldı.
Toplamda 22 milyon avro kaynağa sahip proje çerçevesinde Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları (YİDEP) hazırlanacak, etkilenebilirlik ve risk analizleri yapılacak. 14 milyon euroluj İklim Değişikliği Hibe Programı çerçevesinde ise yerel paydaşlara teknik destek sağlanacak.
Pilot il olarak belirlenen şehirler için ayrıca sera gazı envanteri hazırlanacak. Ardından sera gazı azaltım ve uyum eylemlerini içeren YİDEP hazırlanacak. Şehirlerde proje çerçevesinde geliştirilen eğitim modülü ile kapasite geliştirme faaliyetleri yürütülecek.
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, iklim değişikliğinin dünyanın ortak problemi olduğunun altını çizezerek, “15 gün önce Kastamonu’da çok sınırlı sayıda ilin öncülük ettiği ve genelde büyükşehirlerin organize ettiği bir zirve yaptık. Kentsel Dönüşüm, Akıllı Şehirler ve İklim Değişikliği zirvesi. Tabi orada da dile getirmiştim. Şimdi de dile getireceğim. Burada bakış açımız çok önemli. Genelde bir problem ortaya çıktıktan sonra çözüm iradesini göstermek için hep gayretlerimiz oluyor. Şarkı sözünde olduğu gibi; ‘Biz büyüdük de kirlendi dünya.’ Biz dünyaya atıfta bulunuyoruz da dünyayı kirletenler aslında bizleriz. Problemi ortaya çıkaran da bizleriz. Problem ortaya çıktıktan sonra da gayret ediyoruz. Aslında buraya nasıl evirildiğimizin sorusu önemli. Bunun genel bir bakış açısı olmalı diye düşünüyorum. Biz cevabını bildiğimiz zaman kendimize sorduğumuz zaman sanki çözümü de bulmuşuz gibi kendimize adet ediyoruz” dedi.
Dünyanın herkesin ortak evi olduğunu, herhangi bir yerde yaşanan problemin ise herkesin ortak problemi olduğunu vurgulayan Başkan Vidinlioğlu “Dünya ile ilgili, kendimiz ile ilgili, çevremiz ile ilgili, hayat tarzımız ile ilgili kendimize doğru sorular sorabilmeliyiz. Doğru sorular sorduğumuz zaman da doğru cevabı bulacağız. İklim değişikliği sonuçlarına yönelik değil de sebeplerine yönelik tedbirlerin de dünyanın ortak problemi olması lazım. Bu genel bir konudur. Sadece iklim değişikliği değildir. Ben Kastamonu’dan yola çıkıyorum. İki sene önce yaşadığımız sel afeti hepimizin hafızalarında hala canlı duruyor. Türkiye’nin dört bir tarafından ve Dünyanın farklı ülkelerinden Kastamonu’ya insanlar yardımcı olabilmek için geldi. Türkiye’de en çok yağış alan ilimiz Rize’dir. Yılda aldığı yağış oranı metrekareye 600 kilogram civarındadır. Düşünün ki Bozkurt ilçemize metrekareye 470 kilogram yağış birkaç saatte düştü. Daha önceden bunlar olmuyordu. Artık bunlara alışmamız gerekiyor” diye konuştu.