Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkelerin katılımı ve Türkiye Adalet Akademisi, Türk Tarih Kurumu ve TİKA işbirliği ile Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Kurultayı'nda bir konuşma yaptı.

Tunç, Türkiye'nin stratejik bir konumda olduğunu ve son 21 yılda izlediği proaktif dış politika sayesinde bölgesel ve küresel düzeyde önemli bir rol oynadığını belirtti. Tunç, "Dünyada adaleti, insan haklarını savunan bir politika izlemeye devam edeceğiz." dedi. Tunç, Türk Devletleri Teşkilatının kurulmasının, Türk devletleri arasında duygusal bağların yanı sıra siyasi, ekonomik, güvenlik ve adalet alanlarında da kapsamlı bir işbirliğinin başlatılması için çok önemli bir adım olduğunu vurguladı. Tunç, adalet alanında da teşkilata üye ülkeler arasında çeşitli kurumların oluşturulduğunu veya toplantıların yapıldığını hatırlatarak, "Önümüzdeki süreçte, savunmayı temsil eden avukatlarımızın mesleki konularda işbirliği yapmalarını sağlamak için Türk Dünyası Avukatlar Birliğinin kurulması için çalışmalar yapılmasını öneriyorum." diye konuştu.

Adalet Bakanı Tunç, hukukun medeniyet kadar köklü bir geçmişi olduğunu ifade ederek, "Hukukun tarihi, medeniyetin de tarihidir." dedi. Tunç, insanlık tarihinin ilk dönemlerinde toplumlar arasındaki ilişkilerin basit geleneksel normlar ve kurallarla düzenlendiğini ancak zamanla toplumların gelişmesiyle hukuk sistemlerinin ortaya çıktığını anlattı.

Türk hukuk sisteminin tarihsel gelişimini anlatan Tunç, şunları kaydetti: "Türk hukuku, köklü bir geleneğe sahiptir. Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan bir süreçte, Türk boylarının geleneksel hukuk anlayışı, İslam hukuku, farklı medeniyetlerin etkisi ve anayasal düzenlemeler, Türk hukukunun şekillenmesinde rol oynamıştır. Cumhuriyet döneminde ise 1921 ve 1924 anayasaları ve yeni temel kanunlarla, Türk hukuku çağdaş bir nitelik kazanmıştır. Son 21 yılda yapılan reformlarla da Türk hukuku, ulusal ve uluslararası standartlara uygun, çağdaş dünya ile bütünleşmiş bir hukuk sistemidir."

Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Kurultayı'nda konuşan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov ve diğer hukukçular da Türk hukukunun tarihi ve güncel konularını değerlendirdiler.

Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu, Karabük, Çankırı, Kırıkkale için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı! Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu, Karabük, Çankırı, Kırıkkale için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı!

HABER MERKEZİ

Editör: Aybüke Ünal