Bakan Şimşek, vergi konusuna ilişkin olarak "Biz az kazanandan mümkün olduğunca en az vergiyi almak için sistem uygulayacağız. Çok kazananları uyarıyorum, vergiden kaçınma cezalarını artıracağız" dedi.

Milyonlarca emekli, açlık ve yoksulluk sınırının altında kaldı! Milyonlarca emekli, açlık ve yoksulluk sınırının altında kaldı!

Döviz Rezervleri ve Gri Liste

Bloomberg HT-Habertürk canlı yayınında konuşan Bakan Şimşek, Türkiye'nin döviz rezervlerini bir sorun olmaktan çıkardıklarını açıkladı. Gri listeden çıkışın bir ekip çalışması olduğunu belirten Şimşek, "Gri listeye girmek kolay, çıkmak zor. İçişleri ve Adalet Bakanlığımızın desteği olmasaydı bu listeden çıkamazdık. Haziran ayından bu yana bir araya geldiğim bütün hazine bakanlarıyla bu konuyu konuştuk" dedi.

Kaynak Girişi ve Rezerv Yeterliliği

Son aylarda kaynak girişinin güçlü bir şekilde arttığını ifade eden Şimşek, "Sisteme çok döviz girince aşırı TL basıyorsunuz. Bu da likidite fazlası yaratıyor. Rezerv yeterliliği bakımından neredeyse IMF kriterini yakaladık. Yurt içi bankalarla olan swapları neredeyse 5 milyar dolara indirdik. Swap hariç net rezerv artı 12 milyar dolara yükseldi" dedi.

Cari Açıkta Başarı Sağlandı

Şimşek, cari açık konusunda başarı sağlandığını belirterek, "Geçen mayıs ayında yıllık cari açık 57 milyar dolardı. Bu mayıs ayında 26 milyar dolara muhtemelen inecek. Cari açık konusunda başarı sağlandı, bu başarıyı kalıcı hale getirmek lazım" şeklinde konuştu.

EYT ve Bütçe Açığı

EYT'nin maliyetine değinen Bakan Şimşek, "Geçen sene EYT'nin yıllık maliyeti finansman maliyetiyle birlikte 724 milyar TL oldu. Gelecek sene bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3'ün altına çekeceğiz" dedi.

Ekonomide Geçici Yavaşlama

Kalıcı refah artışı için istihdamın önemine vurgu yapan Şimşek, "Geçici olarak ekonomide bir yavaşlama sürecine gireceğiz. Enflasyondaki düşüşle birlikte reel ücret artışları yaşanacak. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 42'nin altına düşmesi önemli" ifadelerini kullandı.

Vergi Artışı ve Kayıt Dışılıkla Mücadele

Vergi artışıyla ilgili konuşan Bakan Şimşek, "Geçen sene KDV'yi artırmıştık ama bu sene bir KDV artışı gündemde değil. Kazandığı halde vergi vermekten imtina eden kesimlerle mücadele edeceğiz. Türkiye'de dolaylı vergilerin milli gelire oranı yüzde 9,1. AB'de bu oran yüzde 13,6. Esas oraya odaklanıyoruz" dedi.

Çok Kazananlara Uyarı

Vergiden kaçınma cezalarının artırılacağını belirten Şimşek, "Çok kazananları uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız" dedi.

Borsa Kazancına Vergi

GYO'ların vergi istisnalarını kaldırmayı düşündüklerini belirten Şimşek, "Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz" dedi.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Zammı

Yurt dışı çıkış harcı ile ilgili taslağın son halinin verilmediğini belirten Şimşek, "Şu anda vergi taslağı ham durumda. Asgari kurumlar vergisi hususunu iş dünyası ile konuşacağız" dedi.

Kaynak: TV100