AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, ilçede Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı bir üniversite kampüsü inşası konusunda mücadeleyi ara vermeden sürdürdüklerini bildirdi.
Çakır, yazılı açıklamasında, Karadeniz Ereğli’nin Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı bir kampüs kurulması noktasında, bugüne kadar taleplerine karşılık bulamadığını belirtti.
Çakır şunları kaydetti:
“Son günlerde, kampüs inşasının başlamaması nedeniyle Karadeniz Ereğli’de oluşan hayal kırıklığını yakından takip ediyor ve halkımızın hissiyatını tüm boyutlarıyla paylaşıyoruz. İlçemizde Ereğli kampüsünün gecikmesinde sorumluluğu bulunduğu düşünülen kimi yetkililer ve kurumlara yönelik tepkinin gelişmesi, artık gözden uzak tutulamayacak bir gerçeğe dönüşmüştür.
Karadeniz Ereğli’de üniversite altyapısı konusundaki talepler iki noktada toplanmaktadır. Bunlardan birincisi Karadeniz Ereğli’ye Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde bir kampüs inşaatına bir an önce başlanmasıdır. İkinci talebimiz ise, yine üniversitemiz bünyesinde yeni fakültelerin ilçeye, dolayısıyla Bülent Ecevit Üniversitesi’ne kazandırılmasıdır.
Özellikle ifade etmek istediğim bir konu da, ilçemize kazandırılacak kampüs ve fakültelerin sadece tesis anlamında değil, bu kurumların ülkemiz ve dünyada tercih edilen bilim kurumlarına dönüşebilmesi için gerekli teknik, bilimsel ve diğer sair altyapıyı hazırlama için de çaba harcamaya, ilçemizin tüm unsurlarıyla birlik ve beraberlik içinde, kararlı ve azimli olduğumuz hususudur.
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü’nün geçtiğimiz yıllarda, nüfusun yüzde onu oranında öğrenci noktasında verilmiş sözleri var. Bu sözlerin yerine getirilebilmesi için ilçede gerek idari, gerek siyasi, gerekse mali olarak birçok kolaylığı hazırladık. Bugüne kadar kampüs talebimiz için verdiğimiz mücadeleyi aynı kararlılıkla devam ettirmemiz halinde, bu hedefin önünde hiçbir şeyin duramayacağına inanıyoruz.
Bugün itibarıyla Ereğli Nüfusu 176 bin. Merkez nüfusumuz ise 120 bin civarındadır. Rektörlüğün bunun yüzde onu kadar öğrencinin ilçede eğitim görmesine yönelik ifadeleri çerçevesinde, Karadeniz Ereğli’de yaklaşık 12 bin öğrencinin eğitim görebileceği bir yükseköğretim altyapısına kavuşmamız gerekiyor. Bunun için de en önemlisi BEÜ Ereğli Kampüsü olan altyapı hazırlıklarının tamamlanmasına ihtiyacımız var.
2015 yılından bugüne kadar geçen sürede, Devlet Hastanesi’nden boşalan, ilçenin en güzide noktasında bulunan, piyasa değeri o günün koşullarında yaklaşık 60 milyon lira, bugün ise 100 milyon lira olan araziyi Bülent Ecevit Üniversitesi’ne tahsis ederek ilk adımı attık. Ardından burada eski devlet hastanesinden kalan depreme dayanıklı olmadığı raporu bulunan binaların yıkımını kısa sürede gerçekleştirdik. Geçtiğimiz ve bugünkü belediye yönetimleri, alan üzerindeki imar düzenlemelerini gerçekleştirdi. Alan üzerinde NATO Boru Hattı, Anıtlar Kurulu şerhi, Askeriye şerhi gibi engellemeler, ilçe bürokrasisi, sivil toplum ve siyasetinin çabalarıyla ortadan kaldırıldı.
Son engel olan askeriyenin güvenlik alanı şerhi kamuoyuna aksettiğinde, gerek şahsım, gerekse teşkilatımız ve vekillerimizin bu hedeften vazgeçmeyeceğine ilişkin açıklamaları arşivlerde mevcuttur. Bilindiği üzere bu kararlılığımız nihayetinde meyvesini vermiş, konuyu ilçemizle birlikte sahiplenen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Saadet Oruç Hanımefendinin gayretleriyle ilettiğimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ereğli mitinginde yaptığı açıklama ile Askeriye Güvenlik Alanı Şerhi aşılmıştı.
Bürokratik engellerin aşılmasının ardından da Kampüs hayalimizin gerçeğe dönüşmesi için çabalarımız sona ermedi. Karadeniz Ereğli, hayırseverlerin eğitime katkısı anlamında Türkiye’nin en önde gelen ilçelerinden biridir. Bugüne kadar 30 tane okul öncesi, ilk, orta ve lise düzeyinde okul, hayırseverlerin girişimi veya katkısıyla yapılmıştır. Bülent Ecevit Üniversitesi Karadeniz Ereğli Kampüsü’nün inşasına başlanabilmesi için, Kaymakamlığımızın öncülüğündeki girişimler sonucu, hayırseverlerimizden yarısı protokol altına alınmış olan yaklaşık 50 milyonluk bir destek havuzu oluşmasını sağladık. İnancımız, kampüs konusunda temel atmak gibi somut bir adım atılması halinde, bu desteğin çok daha büyük rakamlara ulaşabileceği şeklindedir.
Bu gelişmelerin ardından, ilçede bir kampüs kurulması için kamuoyunda bahsi geçen ve tamamı Ereğli dışında bulunan engeller dışında bir engelimiz bulunmamaktadır. Bu engellerin aşılabileceğine yönelik umudumuzu halen koruyor, Kampüs hayalimizin gerçekleşmesi için çalışmalarımızı ilk günkü kararlılık ve inançla sürdürüyoruz. Öncelik, her zaman olduğu gibi Karadeniz Ereğli’de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde bir kampüs kurulmasıdır ve bu hedefin önündeki engellerin aşılabilmesi için gerek Cumhurbaşkanlığımız ve hükümetimiz, gerek Zonguldak il merkezi, gerekse Yüksek Öğretim Kurumu nezdinde milletvekillerimizle birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Bugünkü önceliğimiz, Zonguldak ile, Bülent Ecevit Üniversitesi ile birlik, beraberlik içinde büyümektir. Ancak hedefe matuf bir sonuca ulaşılamaması halinde, ilçemizin yükseköğretim altyapısının geliştirilmesine yönelik B ve C planlarımız da mevcuttur. Üniversite altyapısı, bizim vazgeçilmezimiz, olmazsa olmazımızdır. Bu amacın gerçekleşmesinin önündeki engellerin bugüne kadar aşıldığı gibi, bundan sonra aşılacağına inanıyor, bu konuda başta Cumhurbaşkanlığımız, Hükümetimiz ve Yüksek Öğretim Kurulu nezdinde tüm takipleri titizlikle yapacağımızı belirtmek istiyorum.
Bu vesileyle, kampüs arazisinin ilçeye ve Bülent Ecevit Üniversitesi’ne kazandırılmasında, gerek engellerin aşılmasında, gerek imar düzenlemelerinin yapılmasında, gerekse vaad ettikleri katkılarla bize şevk veren herkese şükranlarımızı sunuyorum."
Editör: TE Bilisim