Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte bölgede yaşanan çatışmaların acı bilançosu bir kez daha gündeme geldi.
Ne Olmuştu?
Azerbaycan'a karşı toprak iddiasında bulunan ve saldırıya geçen Ermeniler, 1991'in son günlerinde ablukaya aldıkları stratejik öneme sahip Hocalı'yı işgal etmek için harekete geçti.
150'sinden Hala Haber Yok!
25 Şubat 1992'de, yoğunlaştırılan saldırılarını Sovyet Rus ordusunun da yardımıyla üç koldan gerçekleştiren Ermeni güçleri, sadece işgal ile yetinmeyerek sivilleri toplu şekilde öldürdü ve esirlere acımasız işkenceler yaptı. Bu acımasız saldırı sonucunda 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamda 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, bin 275 kişi esir alındı ve 150'sinden hala haber alınamıyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 22 Nisan 2010 tarihli kararında Hocalı'da yaşananlar, savaş suçları veya insanlık aleyhine suçlarla eş değer olarak kabul edildi.
Adalet Arayışı Devam Ediyor!
Bugüne kadar 18 ülkenin parlamentosu ve ABD'nin 24 eyaletinin meclisi, Hocalı'da yaşananları kınayan ve soykırım olarak gören kararları kabul etti. Ancak bu trajik olayların yarattığı yaralar hala kapanmış değil ve adalet arayışı devam ediyor.
"Tek Millet İki Devlet"
Bartın Üniversitesi (BARÜ), Hocalı Katliamı'nın 32. yıl dönümünde "Soykırımdan Zafere Hocalı ve Azerbaycan" başlıklı bir konferans düzenledi.
Etkinlik, BARÜ Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tarafından organize edildi ve Bakü Devlet Üniversitesi'nden konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirildi. Çevrim içi olarak düzenlenen konferansın moderatörlüğünü BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Altay yaptı.
Doç. Dr. Altay, açılış konuşmasında her yıl Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybedenleri anma etkinliği düzenlediklerini ve gençlere tarihte yaşananları unutturmamak adına çalıştıklarını belirtti. Konferansta, Bakü Devlet Üniversitesi'nden Doç. Dr. Alemdar Cabbarlı, Doç. Dr. Knyaz Aslan, Doç. Dr. Nadir İsmailov ve Doç. Dr. Parviz Kazimi gibi konuşmacılar Hocalı Katliamı'ndan Karabağ Zaferi'ne giden süreci farklı bakış açılarıyla ele aldılar.
Doç. Dr. Alemdar Cabbarlı, konuşmasında Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını vurgulayarak Mustafa Kemal Atatürk'ün "Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir" sözlerine atıfta bulundu. Doç. Dr. Knyaz Aslan, Hocalı'nın tarihçesi üzerine bir sunum gerçekleştirirken, Doç. Dr. Nadir İsmailov Karabağ Sorunu'na değinerek geçmişten günümüze bir perspektif sundu. Son olarak, Doç. Dr. Parviz Kazimi, "Karabağ’da Kütüphane-Bilgi Altyapısının Restorasyonunda Türk Devletlerinin Kütüphane Modelinin Kullanılması" başlıklı sunumunda, saldırılarda zarar gören eserlere dikkat çekerek konuya görsellerle yaklaştı.
Konferansa Azerbaycan ve Türkiye'den çok sayıda katılımcı ilgi gösterdi. BARÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birgül Koçak Oksev de etkinlikte yer aldı. Etkinlik, yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması temennisi ve "Tek Millet İki Devlet" vurgusuyla son buldu.