Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Zirvesinde verdiği röportajda Türkiye’nin talep ettiği modernize F-16 uçakları hakkında konuştu. Türkiye'nin F-16'lara sahip olmasının ABD ve NATO’nun yararına olduğunu söyledi.

Amerikan yönetimi Türkiye’ye F-16 satışıyla ilgili “Kongre üyeleri adına konuşamam ancak Türkiye’nin bu uçakları alması hem ABD’nin hem de NATO’nun yararına” mesajını verdi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, MSNBC'ye konuştu. Blinken'a Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylanması karşılığında kaç F-16 verildiği soruldu.

2024 Yılı Asker Maaşları Belli Oldu! En Düşükten Üst Rütbelere Kadar Detaylar 2024 Yılı Asker Maaşları Belli Oldu! En Düşükten Üst Rütbelere Kadar Detaylar

ABD Dışişleri Bakanı Blinken üyelik ve F-16 süreçlerinin bağlantısız olduğunu söyledi ve “Bizim için bu iki sorun hep ayrıydı. Türkiye'nin de yaptığı anlaşmayla artık İsveç de NATO’ya katılıyor. Aynı zamanda başından beri hükümet olarak Türkiye’nin NATO müttefiki olarak modernize F-16'lara sahip olmasının gerektiğini düşünüyorduk. Tüm NATO üyelerinin yakın bir şekilde çalışabilmesi için gerekli” ifadelerini kullandı.

Röportajda Türkiye’ye F-16 uçaklarının satışı konusunda Kongre’nin iki kanadından da yapılan itirazların nasıl aşılacağı da soruldu. Blinken, bu onayın hem ABD’nin hem de NATO’nun çıkarına olduğunu söyledi.

Antony Blinken, “Kongre üyeleri adına konuşamam ancak Türkiye’nin bu uçakları alması hem ABD’nin hem de NATO’nun yararına. İttifakımızı en güçlü hale getirmek için tüm üyelerin ihtiyacı olan teknolojiye sahip olmasını sağlamalıyız” sözlerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken 30 Mayıs’ta da aynı yönde açıklamalarda bulunmuştu.

Editör: Osman Sav