14 Ekim 2022 Bartın'ın Amasra İlçesi'nde yaşanan maden faciasında 43 madenci şehit olmuştu. Madencilerin hayatlarını yitirdikleri maden faciasının davasının ilk duruşması yarın  (25 Nisan 2023) görülecek.

43 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasında 23 sanık haim karşısına çıkacak. Bartın’ın Amasra ilçesinde, 43 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla  ilgili açılan davanın ilk duruşması yarın (25 Nisan 2023) görülecek.

Bartın'ın Amasra ilçesinde, 14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde maden faciasın yaşanmıştı ve  43 madenci yaşamını gitirmişti, 10 işçi de faciada yaralanmıştı. Amasra'da yaşanan facia sonucunda Amasra Cumhuriyet Savcılığı facianın soruşturması çerçevesinde 24 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin içinde müessese yetkililerinin de olduğu 8'i kişi tutuklandı, 16 kişide  adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


Bartın Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturmadan sonra  hazırlanan 195 sayfalık iddianameyi Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti. 116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında  faciada yaşamını yitiren her madenci için "olası kast ile öldürme" suçundan facianın sorumluları hakkında  25 yıla kadar hapis istenildi. Faciasının yaşandığı maden ocağınınyöneticileri için "olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama" suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis istenildi. Ayrıca  19 kişinin ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep edildi.

Maden faciasının için görülen davanın  ilk duruşması yarın (25 Nisan 2023) görülecek. Duruşma, 8'i tutuklu, 23 sanık ve 118 müşteki Bartın Adliye binasının ilk katındaki özel alanda görülecek.

Bartın Jandarma'dan kaçamadı! Bartın Jandarma'dan kaçamadı!

Editör: Aybüke Ünal