ZONGULDAK

Zonguldak'taki doksan dokuz yıllık eğri minare korkutuyor!

Zonguldak’taki eğri ve yıprandığı bildirilen doksan dokuz yıllık minarenin her an yıkılacak olması korkutuyor.

Abone Ol

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın kent merkezindeki Mithatpaşa Mahallesi İsmet Paşa Sokak’ta bulunan Yeni Cami’nin minaresinin eğri ve yıpranmışlığından dolayı her an yıkılarak insanların üzerine düşecek olmasının yanı sıra şerefesinin ve diğer bölümlerinin de bakımsızlığından endişe duyulduğu öğrenildi.

KOLLARI SIVADILAR

Yeni Cami Derneği Başkan Yardımcısı Sunay Çolak, Yalçın Kiren başkanlığında oluşturulan birbirinden kıymetli yeni yönetimin kollarını sıvadıklarını, caminin ihtiyaçlarının karşılanması için üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getireceklerine dikkati çekti.

“MİNARE KORKUTUYOR”

Yeni Caminin 1925 yılında yapıldığını anlatan Çakmak, şu ifadeleri kullandı:
“Neredeyse bir asırdır var olan alem, külah, şerefe, papuç ve kaidesinin yanı sıra gövdeden oluşan camimizin aynı zamanda eğri olduğunu öğrendiğim minaresi, bugüne kadar yıllara meydan okumasına rağmen gözle görülür şekilde yıpranmış ve tehlike oluşturuyor. Eğri olması ve şerefesi ile diğer bölümlerinin bakımsızlığından dolayı aşırı yıpranması da bizleri korkutuyor, buraların yeniden ele alınarak mutlaka tadilattan geçirilmesi lazım. Çünkü caminin minaresinin hemen hemen birçok yanı da akıtıyor.

Cemaat minarenin altındaki şadırvanda abdest aldığı gibi özellikle cuma namazlarını da aynı yerdeki alanda kılıyor. Allah göstermesin, abdest alırken ve namaz kılarken cemaatlerin başlarına büyük sıva parçaları düşerse ya da minare yıkılırsa bunun altından kalkılamaz. Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerekli tedbirin alınması mutlaka şart, yoksa çok geç kalınmış olur.”

“MİNARENİN FOTOĞRAFINI ÇEKTİLER”

Başkan Yardımcısı Çakmak, yaklaşık bir hafta önce Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Zonguldak’a gelen yetkililere caminin minaresinin eğriliğini ve aşırı yıpranmış olmasından dolayı tehlike oluşturduğunu anlattıklarında titizlikle dinlediklerini gözlemlediğini, konuşmanın ardından görevli birinin de minarenin fotoğrafını çeşitli açılardan çekerek konunun üzerinde hassasiyetle durulacağını kendilerine bildirdiklerini ifade etti.

CEMAAT GÜR SESLE SESLENDİ

Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne seslenen çok sayıda cemaat ise caminin ve minaresinin Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından mutlaka tadilat yaptırılmasını istediler.

Zonguldak Haberleri