ZONGULDAK

Vergide Yeni Düzenlemeler! Ceza Tutarları ve Kurallar Artıyor!

Zonguldak Defterdarı Recep Serdar, Ticaret ve Sanayi Odası'nda yaptığı sunumda 7524 Sayılı Kanun ile getirilen önemli vergi düzenlemelerini açıkladı.

Abone Ol

Vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında uygulanan yeni cezalar ve vatandaşların belge alma zorunluluğu dikkat çekti. Özellikle fatura, fiş ve makbuz düzenlememeye yönelik cezaların artırıldığını vurgulayan Serdar, vatandaşlara belge düzenlemeyenleri mutlaka ihbar etmeleri çağrısında bulundu.

Yapılan açıklama: "Bilindiği üzere, 7524 Sayılı Kanun 02.08.2024 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunla vergi uygulamalarına yönelik olarak 8 ayrı Kanununda önemli düzenlemeler yapılmıştır. 
Çok uluslu şirketlere küresel asgari kurumlar vergisi getirilirken; yurt içinde bulunan kurumlar vergisi mükelleflerine de asgari vergi uygulamasına gidilmiştir.
Bunlarla birlikte vatandaşlarımızın ve mükelleflerimizin özellikle dikkatini çekmek istediğim bazı düzenlemelere de değinmek istiyorum.
Fatura, ÖKC fişi, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi gibi belgelerin düzenlenmemesi ve alınmaması karşılığında öngörülen ceza tutarı asgari 10.000TL ye yükseltilmiştir. Bu ceza belge düzenlenmemesi fiilinin 2. tespitinde 20.000TL, 3.tespitinde 30.000TL ve bu şekilde artarak 5. Tespitten sonraki tespitlerin her biri için 100.000TL ye yükseltilmiştir. Bununla birlikte fatura, fiş, serbest meslek makbuzu gibi belgeleri almadığı tespit edilen vatandaşlarımıza da 5.000TL tutarında ceza kesilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kendisine belge verilmeyen vatandaşlarımız veya mükelleflerimiz, belgenin düzenlenmesi gereken tarihten itibaren en geç 5 iş günü içerisinde bu durumun idareye bildirirse belge verilmeyenlere ceza kesilmeyecektir. Bununla birlikte, belge vermediğine ilişkin bildirimde bulunulan mükellef adına düzenlenmesi gereken ceza tutarı 3 kat uygulanacaktır.
Örneğin Bayan (A),  Terzi Bayan (S)’ye ait butikten 800TL ye bir adet etek satın almış fakat kendisine herhangi bir belge verilmemiştir.  Butik sahibi Bayan (S)’nin belge düzenlemediği idare tarafından tespit edilmiştir. Bu durumda Bayan (S) adına belge düzenlemediği için 10.000TL tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Ayrıca belge almayan nihai tüketici Bayan (A) adına 5.000TL tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Şayet tüketici Bayan (A) belge düzenlenmesi gereken tarihi takip eden 5 iş günü içerisinde kendisine belge verilmediğine ilişkin idareye bildirimde bulunsaydı, kendisi adına ceza kesilmeyecek olup, belge vermeyen butik sahibi Bayan (S) adına (3x10.000) 30.000TL tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecekti.
Bununla birlikte kredi kartı, banka kartı tahsilatlarının, mükelleflerin kendi adına kayıtlı olmayan cihazlar aracılığıyla yapılması durumunda, başkasına ait cihazları kullananlara ve kullandıranlara ayrı ayrı her bir işlem için asgari 30.000 tl den 20 milyon liraya kadar ceza kesilebilecektir. Bu sebeple mükelleflerimizin başkalarına ait pos cihazlarını kullanmamaları ve kullandırmamaları, ağır müeyyidelerle karşılaşmamak açısından büyük önem arz etmektedir.

Hatırlatmak istediğim bir diğer konu da; konut ve işyeri kiralarına ilişkin tüm ödemelere “hiçbir tutar sınırlaması olmadan” banka veya aracı kurumlardan yapılma zorunluluğu getirilmiş olmasıdır. Ödemelerin bankadan yapılmaması veya kısmen bankadan yapılması durumunda da cezalar önemli ölçüde artırılmış ve hem kiracıya hem de kiraya verene elden ödenen “her kira tutarı için ayrı ayrı” özel usulsüzlük cezası getirilmiştir. Şayet taraflardan birinin talep etmesine rağmen, karşı tarafın kabul etmemesinden dolayı bankadan yatırılamıyorsa, ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde idaremize bildirilmesi halinde bildiren tarafa ceza kesilmeyecektir.


Mevcut yasal düzenleme ile getirilen diğer bir değişiklik de, mükellefiyeti olan ve olmayan tüm vatandaşlarımıza (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini banka veya aracı kurumlardan yapma zorunluluğu getirilmiştir. 

Örneğin memur Bay (B)’nin, memur arkadaşı Bay (A)’dan aldığı 8.000TL borcu öderken, banka aracılığıyla ödeme zorunluluğu yoktur. Ancak Bay (B)’nin, esnaf Bay (E)’den aldığı 8.000TL tutarındaki kahve makinesinin ödemesini kredi kartı kullanarak veya esnaf Bay (E)’nin banka hesabına yatırarak ödemesi zorunludur. Aksi halde hem alıcı hem de satıcı adına özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Defterdarlık olarak, kayıt dışılıkla mücadelede tüm verilerden faydalanarak denetimlerimizi yoğunlaştırıyoruz. “Mali İdare olarak amacımız ceza kesmek değil; vergisini ödeyenlerin hakkını korumak için kazandığı halde vergisini vermeyenler nezdinde gerekli işlemleri tesis etmektir.”
Bu kapsamda vatandaşlarımızdan herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmamaları için alışverişlerinde belge almalarını; vermeyenleri ise mutlaka Defterdarlığımıza veya Gelir İdaresi Başkanlığına sosyal medya hesapları üzerinden ya da 189 numaralı telefondan Vergi İletişim Merkezi aracılığıyla bildirmelerini rica ediyoruz. 
Mükelleflerimize de, artırılan ceza tutarları ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanılan teknolojik alt yapı karşısında risk almamaları ve belge düzenine uymaları hususunu önemle hatırlatıyoruz."

Zonguldak Haberleri