Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ili olma özelliliğinin yanında Bizans ve Roma döneminin izlerini taşıyan ve jeolojik yapıdan hem ilginç yapılara ev sahipliği yapan hem de maden ocaklarıyla ısı kaynağı olan bu şehrin ta kendisi Zonguldak'tır.
Bir önceki yazılarımız "Zonguldak'ta Gezilecek Yerler" ve "Zonguldak'ta Girilebilecek Plajlar" başlığı altında sizlere Zonguldak'ın doğal güzelliklerinin tanıttık. Zonguldak sadece bir maden şehri değil ayrıca tarihe ayna tutmuş birçok medeniyete yuva olmuş ve de bu medeniyetlerin izlerini taşıyan bir sahil kentidir. Bu yazımızda da Zonguldak'a gelecek ziyaretçiler ve Zonguldak'ı merak eden vatandaşlar için Zonguldak'ın mutfağına yolculuk yapıyoruz.
ZONGULDAK'TA NELER YENİR?
Kabaklı Börek: Dövülmüş ceviz, bal kabağı ve toz şeker ile hazırlanan bu börek pişirildikten sonra şerbetlenerek yapılır. Üstüne pudra şekeri dökülerek servis edilmektedir.
Uğmaç Çorbası: Hem besleyici hem de lezzetli yemeklerden biri olan uğmaç çorbası, başka yörelerde oğmaç olarak da bilinir. Süt, nane ve suyun birleşmesinden oluşur.
Pum Pum Çorbası: Bu çorbayı özel yapan mısır unudur. Tercihe göre içerisine pastırma, sucuk, et, parçaları koyulabilmektedir.
Tirit: Et suyunun içine kızartılan bayat ekmekler koyulması ile yapılır. Özellikle düğünlerde, bayramlarda sıkça tercih edilen bir yemektir.
Tenekede Tavuk Yemeği: Zonguldak yöresinin en çok sevilen yemeklerinden biridir. Tavuğun tenekede pişmesi ise yemeğe ayrı bir lezzet katmaktadır.
Pırasalı Mancar: Sadece pırasa ile değil yanına eklenen barbunya, bulgur, mancar otu ve çeşitli soslar karıştırılarak yapılır.
Cizleme: Akıtma olarak da bilinen cizleme, hamurunda maya ve şeker kullanılmasıyla bilinir. Özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilmektedir.
Zılbıt: Zonguldak'a ait bir ot olan zılbıt otu, yumurtalı ve bol sarımsaklı bir yemektir. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır.
Çöpele: Ana malzemesi patates olan bu yemek, oldukça doyurucudur. Haşlanan patatesler sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülerek servis edilir.