Demir, "Denizde balıkların gelişimi tamamlandıktan sonra karadaki işleme tesislerinde işleniyor. Bu tesislerde üretim, somon gibi katma değerli ürünler üreterek ihracat yapma imkânı sunuyor," dedi.
İstihdamda Kadınlar Öne Çıkacak
Karadaki işleme tesislerinde yaklaşık 1000 kişinin istihdam edileceği bilgisini veren Demir, bu çalışanların yüzde 90’ını kadınların oluşturacağına dikkat çekti. "Bu sektör, hem kent ekonomisine hem de istihdama katkı sağlayacak," diyen Demir, kadınların bu alandaki önemli rolüne vurgu yaptı.
Türk Somonu, Dış Pazarlarda Tanınıyor
Türk somonunun dış pazarlarda artık tanındığına değinen Demir, "Dış ticaretin genişlediği bu alanda, üretim yapılan yerler Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri ve Uzak Doğu'yu kapsıyor," ifadelerini kullandı. Demir, Türk somonunun yüksek talep gören bir ürün haline geldiğini belirterek, bu ürünün pazar sorunu yaşanmadığını vurguladı.
Geç Kalmanın Avantajları
Metin Demir, deniz balıkçılığı sektöründe Türkiye'nin geç kaldığını ancak bu geç kalmanın avantajlarını da beraberinde getirdiğini ifade etti. "Ege’de levrek ve çupra ile başlayan kafes balıkçılığı, 30 yıl süren AR-GE çalışmalarının ardından somon teknolojisini oturtmayı başardı," diyen Demir, sektörün artık sağlam temeller üzerine kurulduğunu belirtti