ZONGULDAK

Zonguldaklı gazeteciler külliyede!

Zonguldaklı gazeteciler, külliyede ağırlandı.

Abone Ol

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, emeğin başkenti kömür kent Zonguldak’ın gazetecileri, külliyede ağırlandı.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde, Gebze Gazeteciler Cemiyeti (GGC) koordinasyonunda 30 Eylül-2 Ekim 2024 tarihlerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Balyanoz Eğitim Tesisleri’nde, Gebze Gazeteciler Cemiyeti (GGC) ile Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’nin (ZGC)  “Kardeş Cemiyet Protokol İmza Töreni ve Eğitim Semineri”ne katılmak için birçok ilin yanı sıra emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’tan da çok sayıda gazeteci programdaki etkinliklere katıldı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Yardımcısı ve GGC Başkanı Levent Altun’un, programın son gününde düzenlediği organizasyonda Kocaeli’nin Gebze ilçesinin merkezinde Bağdat Caddesi Şeftali Sokak’taki 1523 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan ve kesin olmamakla birlikte Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş Osmanlı külliyesi olarak bilinen Çoban Mustafa Paşa Camii ve Türbesi (Külliye), Zonguldaklı gazetecilerin katılımıyla ziyaret edildi.

BELEDİYE BAŞKANI YAKIN İLGİ GÖSTERDİ
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, külliyeye gelerek gazetecilere yakından ilgi gösterdi, Çoban Mustafa Paşa Camisi hakkında ve Gebze’nin ekonomik yapısıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Ayrıca Gebze Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğünde görevli ve tarih öğretmeni Mehmet Cengiz de gazetecileri aydınlattı.

GAZETECİLER, ÇOBAN MUSTAFA PAŞA TÜRBESİ’NDE DUA ETTİLER
Zonguldaklı gazeteciler, Çoban Mustafa Paşa Türbesi’ni de ziyaret ederek dua ettiler, görevlilerden bilgiler aldılar, fotoğraf çekimi yaptılar.

ÇOBAN MUSTAFA PAŞA VAKFI’NDA İKRAM
Başkan Büyükgöz, ayrıca Çoban Mustafa Paşa Vakfı’nda gazetecilere ikramlarda bulundu, sohbet etti, hatıra fotoğrafı çekildi. Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki Alaplı Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Ertuğrul Yüksel, Başkan Büyükgöz’e beraberinde getirdiği bölgeye özel çanta içinde fındık ve çilek reçeli hediye etti. Başkan Büyükgöz’ün de hediyesinden dolayı Yüksel’e teşekkür etmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

BAŞKANDAN BAŞKANA HEDİYE
Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, külliyenin çıkışında TGF Genel Saymanı ve Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Başkanı Derya Akbıyık’a, “Gebze Çoban Mustafa Paşa Külliyesi” kitapları hediye etti, hatıra fotoğrafı çekildi.

Akbıyık da hediyesinin yanı sıra gazetecilere yakın ilgisinden dolayı Başkan Büyükgöz’e teşekkürlerini sundu.

BAŞKAN ZİYARETTEN MEMNUNİYET DUYDU
Başkan Büyükgöz, Zonguldaklı gazetecilerin ziyaretinden ve ağırlamaktan ziyadesiyle memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

KÜLLİYE 1523 YILINDA YAPILDI 
Gebze Kaymakamlığı’nın resmi internet web sitesinde, Çoban Mustafa Paşa Camii ve Türbesi (Külliye) ile ilgili bilgiler şöyle:
“Çoban Mustafa Paşa, aslen Bosnalıdır. Genç bir çoban iken Sultan Yavuz Selim ile Mısır Seferi’ne katılır, sonraları Piri Mehmet Paşa’nın koruyuculuğuna alınır. Zaman içerisinde çeşitli mevkilere yükselir. Sırasıyla Kapıcıbaşı ve Rumeli Beylerbeyi olur. Sonraları Yavuz Sultan Selim’ in kızı ile evlenip Hakan’ın damadı olur.
 
Kanuni Sultan Süleyman zamanında Vezirlik görevini yürütür. İstanbul’da 1529 yılında vefat eden Çoban Mustafa Paşa, kendi adına yaptırmış olduğu Gebze’deki külliyede caminin kıble tarafında yer alan türbesine gömülür.
 
Çoban Mustafa Paşa Külliyesi kapısını. üzerindeki Arapça kitabeye göre 1523/4 (H. 930) yılında yaptırılmıştır. Külliye; cami, türbe, medrese, kütüphane, kervansaray, darüşşifa, imarethaneden meydana gelen bir yapı topluluğudur. Külliyede çok dengeli bir geometrik düzen göze çarpar. Cami avlusundan başka arkada geniş bir türbe avlusu vardır.”

KÜLLİYE NE DEMEKTİR?
Türk Dil Kurumu'na göre Külliye: "Bir caminin çevresinde cami ile birlikte kurulmuş medrese, imaret, sebil, kitaplık, hastane gibi yapıların tümüne verilen ad."