ZONGULDAK

Zonguldak’ın turizmine bilim yuvalarından destek!

Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın turizmine, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEUN) yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) destek verecek.

Abone Ol

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden oluşan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) “2024-2028 BAKKA Bölge Planı’nda, Zonguldak’ın turizmine yönelik önemli çalışmalar yer alıyor.

“ENDÜSTRİYEL MİRAS BİLİNCİ OLUŞTU”

“2024-2028 BAKKA Bölge Planı’nda, özetle şu bilgilere yer verildi:
“Üzülmez Kültür Vadisi ile endüstriyel miras bilinci oluştu ve projesi çalışmaları sürüyor, mahalle bazında da geliştirilecek. Zonguldak Maden Müzesi ise ‘Avrupa Endüstri Mirası’ yolunda, jeoparklaşma çalışmaları sürüyor, Göldağı ile Danaağzı Tabiat Parkları’na değer katacak. Mevcut binalar restore edilecek, gerekli ilaveler yapılacak, alan 200 bin metrekareye çıkarılacak. Butik otel, sanat atölyeleri, müze, müzayede evi, gösteri merkezi, sergi salonu, yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM), idari yapı ve yatırım alternatifleri tartışılacak.

‘BEUN, İTÜ VE ODTÜ MİMARLIK EKİPLERİ, TASARIMA DESTEK OLACAK’

BEUN, İTÜ ve ODTÜ mimarlık ekipleri tasarıma destek olacak. Kültür sanat tüketicileri üreticiyle buluşturulacak, kentin yaşam kalitesi artacak, turistler için yeni bir durak olacak. Koordinasyonla mülkiyetin tek elde toplanması, amaca yönelik imar düzenlenmesi, Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ile uyumlu, işgallerin önlenmesi gibi…”

“2024-2028 BAKKA BÖLGE PLANI” 

Zonguldak, Bartın ve Karabük’ün de yer aldığı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) “2024-2028 BAKKA Bölge Planı’nda; sektörel gelişim, dönüşüm ve çeşitlenme, beşeri ve sosyal sermayenin güçlendirilmesi, yaşanabilir mekanlar, sürdürebilir çevre, güç birliği ve lobi, düzenli sanayi alanları oluşturmak, kümelenme çalışmaları ile rekabet gücünü artırmak, yeşil dönüşüm ve mavi büyüme odaklı sektörel gelişim, turizm, tarım ve kırsal ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi, mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilmesi, girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar, sosyal sermaye yapılarının güçlendirilmesi, kentsel ve kırsal mekanlarda kalite artışı, çevre altyapısı iyileştirmeleri, akıllı kent uygulamaları, afetlerle mücadelede kapasite artışı, Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE), Filyos Projesi, Zonguldak-Gökçebey Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Kilimli Teknoloji ve Yatırım Üssü, potansiyel sanayi alanları, lojistik potansiyel, sera OSB, su ürünleri, turizm, Horizon, Üzülmez Kültür, Sanat ve Turizm Mahallesi, Kozlu Yat Limanı, Batı Karadeniz Kalkınma Projesi (BAKAP-Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Çankırı) ile geçiş sürecinde beklentiler konulu önem arz eden çalışmalar yer alıyor.