"Karadeniz’in Zeugması" olarak nitelendirilen ve tarihi değeri büyük olan mozaiklerin, yıllardır gün yüzüne çıkarılmayı beklediği belirtildi.
Bakanlık Yanıtı: Deprem Nedeniyle İptal Edildi
Yavuzyılmaz’ın Meclis gündemine taşıdığı soru önergesine, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından verilen yanıtta, Kadıoğlu Mozaikleri için ayrılan ödeneklerin Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremi nedeniyle iptal edildiği açıklandı.
CHP’li Yavuzyılmaz’dan Eleştiri: Tarihi Buluntuları Gömecekler
Gelişmeler üzerine açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Bakanlığın depremi bahane ettiğini belirterek eleştirilerde bulundu.
Yavuzyılmaz, "Bakanlık tarihi buluntuları tarihe gömmekte kararlı" şeklinde konuştu.
Yavuzyılmaz'ın açıklaması:
"“16 yıldır neredesiniz?”
“2008 yılında bulunan Kadıoğlu Mozaikleri arkeoloji dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Bölgemizin kalkınması ve tanıtımı açısından son derece kıymetli olan bu buluntular yıllar içinde, türlü bahanelerle turizme kazandırılmadı, bir çizi dahi çakılmadı. Israrlı çağrılarımızın ardında Bakanlık 2019 yılında “Zonguldak Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri Örtüsü ve Karşılama Merkezi" adı altında bir proje hazırlattı ancak bugün bu projenin de hayata geçirilmeden rafa kaldırıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Mozaikleri 16 yıldır turizme kazandırmayan Kültür ve Turizm Bakanlığının bu yıl ki bahanesi de ‘deprem’ oldu. O halde soruyoruz; ‘16 yıldır neredesiniz?’
“Sadece Zonguldak’ın projeleri mi depremden etkileniyor?
2021 – 2024 yılları arasında proje için ayrılan 30 milyon liradan sadece göstermelik harcamalar yapıldı. Bakanlık şimdi de ‘ayrılan ödenekleri deprem nedeniyle iptal ettik’ diyor. Ancak yine Kültür ve Turizm Bakanlığının resmi internet sitesinde, 2023 yılında 53 projenin ve 85 restorasyon uygulama işinin devam ettiği söyleniyor. Yani ülke genelinde toplam 138 proje ve restorasyon işi depremden etkilenmiyor da sadece Zonguldak’ın projeleri mi depremden etkileniyor?
“Mozaiklerin akıbetinden endişe ediyoruz”
Çıkartılmadığı için tekrar üzerleri kapatılan paha biçilmez değerdeki mozaikler son olarak 2013 yılında koruma, onarım ve konservasyon işlemlerinden geçirilmişti. Bu çalışmaların üzerinden de 11 yıl geçti. Bu süre zarfında ne kadar zarar gördüler, bozuldular bilmiyoruz. 16 yıldır kaderine terk edilen mozaiklerin akıbetinden endişe ediyoruz. Burada Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna da önemli bir görev düşüyor. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve ilgili mevzuat doğrultusunda kurulun, eserlerin kontrol ve temizlik çalışmaları yapması için Bakanlığa talepte bulunması gerekiyor. Kadıoğlu Mozaiklerinin bir an önce koruma altına alınması, kazı çalışmalarına tekrar başlanılması elzem olanı. Dünya mirası tarihi eserler Zonguldak turizmine kazandırılana dek konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
Zonguldak Haberleri