DÜZCE

Türkiye'de ilk kez Batı Karadeniz'de keşfedildi!

Araştırma ekibinin yaptıkları proje kapsamında Batı Karadeniz'de Türkiye'de ilk kez görülen bitki türü keşfedildi.

Abone Ol

Düzce Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, yaptıkları proje kapsamında Yedigöller Milli Parkı, Kargalı Gölcük ve Göksu Tabiat Parkları'nda gerçekleştirdikleri çalışmalarda, ülkemiz florası için yeni kayıt olan bir yabancı bitki türü keşfettiler. Orman Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Necmi Aksoy, Dr. Neval Güneş Özkan ve Dr. Nihan Koçer liderliğinde yürütülen "Sucul Ekosistem ve Habitat Alanlarındaki Bitki Türlerinin İzlenmesi ve Tehditlerin Belirlenmesi" başlıklı proje kapsamında yapılan flora çalışmaları sırasında, dünyada birçok ülke için istilacı bir tür olarak kabul edilen, ancak ülkemiz florasında yeni kayıt olan bir bitki türü tespit edildi.

Elodea nuttallii (Planch.) H.St.John (Nuttal Suotu) adı verilen bu bitki türü, özellikle Kuzey Amerika'ya özgüdür ancak günümüzde Avrupa ülkeleri ile Kırım, Çin, Japonya ve Filipinler'e kadar yayılmış durumdadır. Araştırmacılar, Bolu Göksu Tabiat Parkı'nda bu türün ve Elodetum canadensis adlı başka bir türün baskın olduğu bir bitki topluluğu keşfettiler. Özellikle kıyıya yakın yerlerde gözlemlenen bu bitki topluluğunun, yabancı bitki türleri arasında baskın bir konumda olduğu belirlendi.

Yapılan araştırmalar, Elodea nuttallii'nin istilacı bir tür olduğunu ortaya koydu. Bu bitki türü, özellikle yüksek rekabet yeteneği ile girdiği ekosistemlerde hızla yayılarak doğal bitki örtüsünün yerini alabilme potansiyeline sahiptir.

Göksu Tabiat Parkı'ndaki bulguların önemi üzerinde duran araştırmacılar, Bahri Kuşu'nun (Podiceps cristatus) göç yolu üzerinde bulunan bu alanın doğal bitki örtüsünün korunmasının önemine vurgu yaptılar. Bahri Kuşu'nun bu bölgede üremesi ve konaklamasıyla doğal dengeyi sağladığını belirten araştırmacılar, yabancı bitki topluluğunun yoğunluğunun izlenmesi ve risk yönetimi eylem planlarının hazırlanmasının gerekliliğine dikkat çektiler.

Alanda yapılan flora ve vejetasyon çalışmaları sonucunda elde edilen örnekler, herbaryum örneği haline getirilerek Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Herbaryumu'nda saklanmıştır. Yapılan karşılaştırmalar ve literatür çalışmaları sonucunda, bu yeni bitki türünün istilacı makrofit bir bitki olduğu kesinleşmiştir.

İHA

Düzce Haberleri