GÜNDEM

Türkiye'de Ebeveyn Eğitimi, Bireylerin Geleceğini Şekillendiriyor!

2023 yılı itibarıyla Türkiye'de annesi yükseköğretim mezunu olan bireylerin %83,5'inin yükseköğretimi başarıyla tamamladığı tespit edildi.

Abone Ol

Bu oran, babası yükseköğretim mezunu olan bireylerde ise %79,5 olarak belirlendi. "Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı" başlıklı özel modül, bu önemli verileri kamuoyuyla paylaştı.

Annenin Eğitimi ile Bireyin Eğitim Seviyesi Arasındaki İlişki

Modül çalışması, bireylerin 14 yaş civarında iken ebeveynlerinin eğitim seviyeleri ile kendi eğitim durumlarını karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Annesi yükseköğretim mezunu olan bireylerin %83,5'inin yükseköğretim mezunu olduğu görülürken, %2,7'sinin lise altı ve %13,7'sinin lise ve dengi eğitim seviyesine sahip olduğu kaydedildi. Benzer şekilde, babası yükseköğretim mezunu olan bireylerin de %79,5'i yükseköğretimi bitirmiş durumda.

Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı

Fakat, annesi lise altı eğitim seviyesini tamamlayan bireylerde durum oldukça farklı. Bu gruptaki bireylerin %56,3'ü lise altı, %21,9'u lise ve dengi, yalnızca %21,9'u yükseköğretim mezunu olmuştur. Babası lise altı eğitim seviyesini tamamlayan bireylerin ise %60,0'ının lise altı, %21,5'inin lise ve dengi, %18,4'ünün ise yükseköğretim mezunu olduğu tahmin edilmektedir.

İş Durumu ve Kuşaklararası Aktarım

Çalışma, bireylerin ebeveynlerinin iş durumunu da ele aldı. 14 yaşında iken babası işveren veya kendi hesabına çalışanların yalnızca %14,5'i şu an işveren ya da kendi hesabına çalışmaktadır. Diğerleri ise %39,2'si ücretli ya da maaşlı olarak çalışıyor.

Maddi Durum ve Gelir Grupları

Bireylerin maddi durumu açısından da dikkat çekici veriler ortaya çıktı. Kendisi 14 yaş civarındayken ailesinin maddi durumunu "çok kötü" olarak tanımlayan bireylerin %14,9'u şu anda en yüksek gelir grubunda yer alırken, %24,4'ü en düşük gelir grubunda bulunmaktadır. Ailesinin maddi durumunu "çok iyi" olarak belirtenlerin ise %40,8'i en yüksek gelir grubuna dahil oldu.

Mülkiyet Durumu ve Aile İlişkisi

Mülkiyet durumu açısından ise, 14 yaş civarında ailesi ev sahibi olan bireylerin %57,7'sinin şu an oturduğu konutta da ev sahibi olduğu gözlemlendi. Bununla birlikte, 14 yaşında kiracı olan bireylerin %40,0'ı şu anda kendi evine sahip.

Tatil ve Ekonomik Koşullar

Ebeveynlerinin maddi imkânları kısıtlı olan bireyler arasında tatil masrafını karşılayamayanların oranı da dikkat çekiyor. 14 yaşında iken tatil masrafını karşılayamayan bireylerin %69,1'i, bu yıl da tatil masrafını karşılayamıyor.

Beslenme Alışkanlıkları ve Ekonomik Etkiler

Bireylerin beslenme alışkanlıkları da önemli bir göstergedir. 14 yaşında iken ailesinde günde en az bir kez et, tavuk veya balık yemeği masrafını karşılayabilen bireylerin %72,4'ü şu an hanesinde iki günde bir bu tür yemekleri karşılayabiliyor. Ancak, %27,6'sı ise hala bu imkânlara ulaşamıyor.

Gündem Haberleri