Bu değer, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin ortalama endeksi olan 100’ün %28 altında kaldı. Bu veriler, Türkiye'nin ekonomik büyüklüğünü AB ile kıyasladığında daha düşük seviyelerde kaldığını gösteriyor.
Avrupa’daki Diğer Ülkelerle Karşılaştırma
Karşılaştırmalara 27 AB üyesi ülkesinin yanı sıra 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi ve 6 aday ülke de dahil edildi. Bu ülkeler arasında en yüksek kişi başına GSYH endeksi 237 ile Lüksemburg'a aitken, en düşük endeks değerine sahip ülkeler ise 36 ile Arnavutluk ve Bosna-Hersek oldu. Lüksemburg, AB ortalamasının %137 üzerinde bir GSYH endeksine sahipken, Arnavutluk ve Bosna-Hersek ise %64 altında kaldı.
Fiili Bireysel Tüketim Düzeyinde Türkiye’nin Durumu
Ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren kişi başına GSYH'nin yanı sıra, tüketicilerin refah düzeyini gösteren fiili bireysel tüketim düzeyi de önem taşımaktadır. Türkiye’nin kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 84 olarak belirlenirken, AB ülkelerinin ortalaması 100 oldu. Türkiye’nin bu değeri, AB ortalamasının %16 altında kaldı.
Türkiye’nin Fiyat Düzeyi Endeksi: 39
Türkiye'nin fiyat düzeyi endeksi ise 39 olarak kaydedildi. Bu değer, AB genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de sadece 39 Euro karşılığı Türk Lirası ile alınabileceğini gösteriyor. Fiyat düzeyi endeksi, bir ülkenin para biriminin, döviz kuru üzerinden karşılaştırıldığında alım gücünü ölçen önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.
Ekonomi Haberleri