ZONGULDAK

TTK’dan ÇAYKUR şartı!

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) çay ocağı ihalesinin şartnamesinde, ÇAYKUR ürünü kullanılması yer alıyor.

Abone Ol

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) çay ocağı ihalesinin şartnamesinde, ÇAYKUR ürünü kullanılması yer alıyor.

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, TTK Satınalma Dairesi Başkanlığı’nca, kurumun İş Sağlığı Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı’ndaki çay ocağının işletme hakkının ihale usulüyle kiralanmasına yönelik ihale yapılacak.

TTK yetkilileri, şöyle konuştu:
“İşletmeci kurum personeline 8 saatlik zaman diliminde çay, kahve, ıhlamur, meyve özü, neskafe vb. sıcak içeceklerin yanı sıra muhtelif meşrubat, su (en az üç çeşit marka bulundurulacak) ve simit, poğaça, sandviç, bisküvi gibi gıda maddelerinin satışını yapacaktır. 

‘ÇAYKUR kullanılacak’

Çay yapımında, ÇAYKUR ve dengi markalar kullanılacaktır. Firma, kendisine teslim edilen çay ocağında kurumumuz çalışanlarına sunacağı sıcak ile soğuk içeceklerin satışını ve dağıtım işini yapacaktır. 
Çay, kahve, şeker ile diğer gıda maddeleri sağlık ve temizlik şartlarına uygun temiz kaplarda muhafaza edilecektir, (kesme şeker kâğıt ambalajlı olacaktır.) Çay ocağının etrafında ve bürolarda boş bardak, boş şişe ve çöpler ikaza gerek kalmadan yetkili firmaca toplanacaktır. 

‘Çamaşır suyuyla dezenfekte edilecekler’

İşletici kendisine teslim edilen çay ocağında kurumumuz çalışanlarına sunacağı sıcak ve soğuk içecekler ile diğer gıda maddelerini, gıda maddeleri nizamnamesine uygun temiz bulunduracaktır. İdarece satışına izin verilen çay, kahve, meyve özü, ıhlamur (limonlu)
vb. ile muhtelif meşrubat su, maden suyu vb. malzemeyi her an yeterli miktarda bulundurmak zorunda olan firma, çay ocağının tertip ve düzeninden sorumlu olduğu gibi temizliğinden de idareye
karşı sorumlu olacaktır.
Gerek çay ocağının genel temizliği ve gerekse kullanılacak her türlü malzemelerin temizliği talimatnamelere uygun yapılacaktır. Çay bardağı, su bardağı, kahve fincanı vs. temizliğinde sıvı deterjan kullanılarak temiz sıcak su ile iyice durulanıp kurulanarak servis yapılacaktır. 
Bu malzemeler, asgari haftada bir çamaşır suyuna yatırılarak dezenfekte edilecektir.

‘Çay ocağında çalışanlar tek tip iş önlüğü giymek zorundalar’

Çay ocağında üretimi yapılan veya hazır bulundurulan sıcak ve soğuk içecekler ile diğer gıda maddelerin satışı ve dağıtım işinde işletici firma yeterli personeli talepleri karşılamak üzere bulunduracaktır.
Çay ocağında çalışan personel işletici ile idare arasında müştereken tespit edilen tek tip iş önlüğü giymek zorundadır. Giysiler, yüklenici tarafından temin edilecektir. 
İşletici ad ve soyadları yazılı yaka kartlarını mesai dâhilinde ve hizmet veren birim içinde
personelin yakalarına taktıracaktır. 
Çay ocağının çalışma gün ve saatleri genel müdürlük mesai saatleri içinde düzenlenir.
Toplantı, gece çalışması gibi durumlarda iş yeri amirince lüzum görüldüğü hallerde çalışma istenildiği kadar uzatılacaktır. Bunun karşılığında herhangi bir talepte bulunulmayacaktır. 

‘İdare, sözleşmeyi tek taraflı fesih etme hakkına sahip olacaktır’

Hizmet sunacak işletme yanında çalıştıracağı personel kurum personeli ile iyi ilişkiler içinde olmak zorundadır. Kurumumuzda uygulanan tüm kurallara (kahveci ve garsonların kılık kıyafeti, saç, sakal, hal hareketleri ) iş yeri adabına uygun olacak, kurumumuzda uygulanan mesai saatlerine uyulacak, mesai saatleri dışında büro ve bunun gibi iş yerlerine izinsiz girilmeyecektir. İşletici firma ve onun yanında çalıştıracağı personel ve kurum çalışanları arasında doğabilecek herhangi bir olumsuzluk halinde kurum birimlerince hazırlanacak rapor sonuçlarını işletici firma kabul etmek zorundadır. İşletmenin hazırlayacağı rapor, firma çalışanın aleyhine sonuçlanması durumunda ve yukarıda açıkça belirtilen kurum kurallarına uymayan personeli derhal işten çıkaracaktır. İdarenin gerekli ikazlarına rağmen uygunsuz hareket eden personeli işten çıkarmaması durumunda idare sözleşmeyi tek taraflı fesih etme hakkına sahip olacaktır.
İlgili firma, anlaşmazlık olmaması için sıcak ve soğuk içecekler ile temizlik ve gıda
maddelerinin satışını peşin yapacaktır. Bu konuda marka sistemi uygulanabilecektir.

Fiyat tespiti 

Sıcak içeceklerden çay, kahve, meyve özü ve bunun gibi fiyatları belediye veya ilgili meslek odasınca belirlenenlerin yüzde
70’inden fazla olmamak (örneğin 2.5 TL çay ücretinin 1.75 TL gibi) üzere, meşrubatların (soğuk içeceklerin) fiyatı ise, toptan piyasa fiyatlarına azami yüzde 40 ilavesi ile kurumumuzca belirleneceği işletici tarafından peşinen kabul edilecektir. (örneğin 2.5 TL maden suyu
ücretinin % 40 ilavesiyle 3,50 TL gibi)
Yukarıda açıklanan hususlar, diğer gıda maddeleri ve malzemeler için de geçerli olacaktır. Ancak. ekonomik gelişmelere ve fiyat artışlarına bağlı olarak firmanın yazılı talebi doğrultusunda yılda iki defadan fazla olmamak şartıyla  idarenin yazılı onayı alınmak üzere ürün fiyatlarında artış yapılabilecektir. Fiyat değişikliği idarece oluşturulacak komisyon marifetiyle belirlenecek ve makam onayına
müteakip onay tarihini takip eden müteakip ayın ilk iş gününde yürürlüğe girecektir.

Cezai hükümler

Kurum personelinin çay ocağında üretilip satılan mamullerin kalitesi, temizliği ve işletici personelin tavır ve hareketlerinden şikâyetçi olunması ve bunun doğruluğunun tespiti halinde 1’nci defada 250.00 TL, 2’nci defada 500.00 TL ve 3’ncü defasında ise 750.00 TL, satışına izin verilmeyen
malzemelerden herhangi birinin satışa sunulması halinde ise her tespit için 250.00 TL ceza tahakkuk ettirilecektir. 
İhtardan sonra da olumsuzlukların devam ettiğinin anlaşılması durumunda, hiçbir ikaz ve kanuni merasime ihtiyaç olmaksızın idare sözleşmeyi tek taraflı fesih ederek, ihale şartnamesinin ilgili hükümleri uygulanacaktır.”

İhaleye teklif verme tarihi 

Yetkililer, ihaleye katılacakların tekliflerini verebileceği son tarihin 2 Ekim 2024 Çarşamba günü saat 15.00’e kadar olduğunu bildirdiler.