ZONGULDAK

TTK ‘’GOCUK’’ İHALESİNE ÇIKTI!

TTK 340 adet suni deri gocuk temini için ihaleye çıktı.

Abone Ol

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) kullanılmak üzere 340 adet suni deri gocuk temini için ihale gerçekleştirildi.

Edinilen bilgiye göre, TTK Satınalma Dairesi Başkanlığı’nca, kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra’da kullanılmak üzere 340 adet suni deri gocuk temini için ihaleye çıkıldı.

İHALE YAPILDI

Yetkililer, ihalenin 19 Mart 2024 tarihinde sonuçlandığını bildirdiler.

SUNİ DERİ GOCUK NE İŞE YARAR?

Suni deri, PVC olarak bilinen polivinil klorür ile poliüretan(PU) denilen hammaddelerden üretilen bir deri türüdür. Sentetik veya yapay deri olarak da adlandırılır. Suni deri, hakiki deriye alternatif olarak tekstil sektörünün büyük bölümünde kullanılmaktadır. 
Gerçek deri; dana, keçi, koyun gibi hayvanların derilerinden elde edilir. Suni deri ise kimyasal ham maddelerin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilmektedir.
Günümüz şartlarında gerçek derinin maliyetinin fazla olması, sektörde suni deriyi ön plana çıkarmıştır. Öte taraftan gerçek derinin hayvanlardan elde ediliyor olması hayvan hakları konusunda hassas olan insanları ve sektörü de yapay deriye yönlendirmiştir. Suni derinin yaygınlaşması beraberinde çeşitlendirmeyi de getirmiştir.

SUNİ DERİ NEDEN YAPILIR?

Teknolojinin gelişimi ve tekstil sektörünün ilerlemesiyle suni deri gerçek deriye ciddi bir alternatif olmuştur. Suni deri gerçek deri gibi doğal hammadde yerine çeşitli kimyasallar kullanılarak elde edilir. Suni derinin hammaddesi poliüretan (PU) ve polivinil klorürdür (PVC).
Deri artığı, çuha ve kâğıt benzeri şeyler, pamuklu dokuma, bitkisel lif gibi malzemeler çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilerek inceltilir. Daha sonra pres yöntemiyle deriye benzer görünüm kazandırılır. Üst kaplama olarak ise poliüretan veya polivinil klorür tercih edilir.

HABER: ORHAN AKYÜZ