“BAKAP: 2023 Yılı İmalat Sanayin Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Ortak Finansman Desteği Programı” adı ile 25 Ocak 2023 Çarşamba günü itibarıyla ilan edildi.
TR81 Bölgesi (Zonguldak, Karabük, Bartın) İmalat Sanayinde Faaliyet Gösteren KOBİ’lerin rekabet güçlerinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek olan programın bütçesi
20.000.000 TL.
BAKAP: 2023 Yılı İmalat Sanayin Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Ortak Finansman Desteği Programının Öncelikleri:
Öncelik 1: Bölgede öne çıkan sektörlerde yer alan işletmelerin yenilikçilik, yeşil dönüşüm, yalın üretim, uluslararasılaşma, ithal ikame ürün üretimi ve genç istihdamı odağında desteklenmesi,
- Zonguldak: 10: Gıda Ürünlerinin İmalatı, 13: Tekstil Ürünlerinin İmalatı, 14: Giyim Eşyalarının İmalatı, 16: Ağaç, Ağaç Ürünleri ve Mantar Ürünleri İmalatı, 22: Kauçuk ve Plastik Ürünlerin İmalatı, 24: Ana Metal Sanayi, 25: Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı 28: Makine ve Ekipman İmalatı, 31: Mobilya İmalatı, 38: Atık Maddelerin Değerlendirilmesi,
- Karabük: 10: Gıda Ürünleri İmalatı, 14: Giyim Eşyalarının İmalatı, 16: Ağaç, Ağaç Ürünleri ve Mantar Ürünleri İmalatı, 24: Ana Metal Sanayi,
- Bartın: 10: Gıda Ürünlerinin İmalatı, 14: Giyim Eşyalarının İmalatı, 15:Deri ve İlgili Ürün İmalatı, 16: Ağaç, Ağaç Ürünleri ve Mantar Ürünleri İmalatı, 30: Diğer Ulaşım Araçları İmalatı, 31: Mobilya İmalatı,
Öncelik 2: https://www.yatirimadestek.gov.tr/yatirim-firsatlari İnternet adresinde yer alan ve BAKKA tarafından ön fizibilitesi yapılmış yatırım konularının hayat geçirilmesi.
Kredi Olarak Kullanılabilecek Bütçe Limitleri
- Asgari proje bütçesi (Kredi Miktarı): 500.000 TL
- Azami proje bütçesi (Kredi Miktarı): 2.500.000 TL
Başvuru Tarihleri
- KAYS girişi için başlangıç tarihi: 09.02.2023
- KAYS girişi için son tarih: 10.03.2023, saat: 18.00
- Taahhütnamenin imzalanarak teslim edilmesi için son tarih: 17.03.2023, saat: 18.00
Başvuruların KAYS üzerinden çevrimiçi gönderilmesi için son tarih olan
10 Mart 2023 saat 18:00’dan sonra KAYS üzerinden çevrimiçi gönderilmeyen proje başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır. Çevrimiçi gönderilen başvurular için KAYS üzerinden otomatik taahhütname üretilmektedir. Üretilen taahhütname elektronik imza ile imzalanmalıdır. Elektronik imza kullanmayan başvuru sahipleri için taahhütnamelerin yetkili kişi(ler) tarafından ıslak imza, kaşe ve mühür yapılarak başvuru merkezlerine teslimi için son tarih
17 Mart 2023 saat 18.00 olarak belirlenmiştir
. Bu tarih ve saatten sonra Ajansa ulaşan veya elektronik imza ile imzalanmayan taahhütnamelere ilişkin projeler değerlendirmeye alınmayacaktır.
NOT-1: 2023 Yılı Finansman Desteği Proje Teklif Çağrısı kapsamında matbu proje başvuruları alınmamaktadır. Matbu başvurular yalnızca sözleşme imzalamak üzere davet edilecek proje sahiplerinden sözleşme aşamasında talep edilecektir.
Konu ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, ‘’ Kamuoyu tarafından bilindiği üzere Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak uzun zamandır TR81 ve TR82 İlleri için Bölge Projesi (BAKAP) ilan edilmesi ile ilgili olarak Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Sinop ve Çankırı İl ve İlçe Oda/Borsaları ile birlikte 2015 Yılından buyana ortak çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
İller arası kalkınmışlık farklarının giderilmesinde bölge projeleri önemli yer tutmaktadır. Ülkemizde GAP ile başlayan bölge projeleri, KOP, DAP, DOKAP ile birlikte 43 ili kapsar hale gelmiştir. Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Çankırı İlleri Batı Karadeniz Bölgesi Bölge Kalkınma İdaresine ihtiyacı olan, ancak kapsama dahil olmayan iller olarak kalmıştır.
2015 yılında bu altı ili içine alacak bir Bölge Projesi ilan edileceği sözü verilmiş ancak İlerleyen süreçte Proje ilan edilmemiş olmakla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yeni bir çalışma başlatılarak, TR81 ve TR82 Bölgesi İlleri için Kalkınma Ajansları üzerinden Bölge İdaresi kurulmadan destekler sağlanmaya başlanılmıştır.
Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca BAKKA ve KUZKA’ya ilave fon aktarımı gerçekleştirilerek tarımsal üretimin artırılması ve üretim altyapısının geliştirilmesi, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve kırsal turizmin geliştirilmesi öncelikli başlıklarında projelerin desteklenmesi yolunda önemli adımlar atılmış, bahsedilen başlıklarda bölgemizde gerçekleşecek toplam 13 projeye BAKKA tarafından toplamda 39.800.000 TL destek açıklanmıştır.
Bu defada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, KOSGEB ile iş birliği içinde KUZKA ve BAKKA tarafından geliştirilen TR81-82 Batı Karadeniz Bölge Kalkınma Programı (BAKAP) kapsamında hazırlanan “BAKAP: 2023 Yılı İmalat Sanayinde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Ortak Finansman Desteği Programı” 25 Ocak 2023 Çarşamba günü itibarıyla ilan edilmiştir.
Söz konusu program ile bölgede öne çıkan sektörlerde (Gıda Ürünlerinin İmalatı, Tekstil Ürünlerinin İmalatı, Giyim Eşyalarının İmalatı, Ağaç, Ağaç Ürünleri ve Mantar Ürünleri İmalatı, Kauçuk ve Plastik Ürünlerin İmalatı, Ana Metal Sanayi, Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı, Makine ve Ekipman İmalatı, Mobilya İmalatı, Atık Maddelerin Değerlendirilmesi ) yer alan işletmelerin yenilikçilik, yeşil dönüşüm, yalın üretim, uluslararasılaşma, ithal ikame ürün üretimi ve genç istihdamı odağında desteklenmesi hedeflenmektedir.
Bölgemizde eksikliğini hissettiğimiz bölge kalkınma idaresi hakkında yaptığımız ısrarlı çalışmaların farkındalık yarattığını ve siyasi otoritenin olayı sahiplendiğini memnuniyetle görüyoruz. Yapılan çalışmaların kalıcı olmasını, bu dönem verilen desteklerin her yıl düzenli olarak ve artarak verilmesini veya bölge kalkınma idaresinin kurulmasını beklemekteyiz.
Bu kapsamda desteklerin sağlanmasında katkısı olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, Zonguldak Milletvekillerimiz Sayın Ahmet Çolakoğlu, Sayın Hamdi Uçar, Sayın Polat Türkmen’e teşekkür eder, desteklerin bölgemize hayırlı olmasını dilerim. Açıklanan sektörlerde faaliyet gösteren üyelerimizi desteklerden yararlanmaya davet ediyorum’’ dedi.