ZONGULDAK

Su eleştirilerine böyle cevap verdi!

Kozlu Belediye Başkanı Altuğ Dökmeci, su eleştirilerine, “Altı ay oldu görevi devralalı. Kendimi eski zamanlardaki öğretmenler ya da Cüneyt Arkın’ın "Öğretmen Kemal" karakteri gibi hissetmeye başladım”diyerek cevap verdi.

Abone Ol

Kozlu Belediye Başkanı Altuğ Dökmeci, su eleştirilerine cevap verdi.

Başkan Dökmeci açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Altı ay oldu görevi devralalı. Kendimi eski zamanlardaki öğretmenler ya da Cüneyt Arkın’ın "Öğretmen Kemal" karakteri gibi hissetmeye başladım. Hani bir köye atanır, orada okul yapmaya çalışır ama tuvaleti yoktur, altyapısı yoktur.

Ben de sanki baştan bir şehir kuruyormuşum gibi hissediyorum. Elimizde iyi yapılmış bazı şeyler var ama aynı zamanda sorunlarla da sürekli yüzleşiyoruz. Kozlu'nun geleceği için sosyalleşmesi ve kentleşmesi üzerine hiç konuşamıyoruz,

sadece geçmişten gelen problemler tekrar tekrar önümüze geliyor.

Altyapıdan, üstyapıdan, kiracılardan her yerden bir gariplik akıyor. Devir aldığımız belediyede sürekli garipliklerle uğraşıyoruz. Şimdi birkaç gündür su savaşları var; dünyada hiç yaşanmayan su savaşları, Kozlu’da çıktı. 

Dün başlamış gibi bugün yine su savaşları oluyor. Sabah ben, sizler henüz yataklarınızdayken, gittim durumu kontrol ettim. Ben uzayda yaşamıyorum; Kozlu'da yaşıyorum. Evimin musluğundan çamur akıyor. 

Ben de farklı bir yerde yaşamıyorum; benim çocuğum da aynı suyla duş alıyor, eşim de dışarıdan aldığımız suyla çay demliyor. Bu durumdan memnun olma ihtimalim yoktur herhalde.

Altı aydır sanki anlatamamışız gibi bir his var. Dünden bugüne çözülebilecek problemlermiş gibi düşünülüyor. Demokratik süreçlerle karşı karşıyayız. 

Bir tesisin suyunun arıtılması ya da çökertilmesi konusunda bilgi sahibi olmayanlar, teknik bilgiye sahipmiş gibi bazı şeyler söylüyorlar.

Kozlu Belediyesi, kurulduğu yıldan beri vahşi sulama yapıyor; 1941 yılından beri bu yöntem uygulanıyor. 

Vahşi sulama nedir? Kaptaş vardır, oradan su gelir, toplama havuzlarında birikir, oradan pompalara yönlendirilir, klorlanır ve şehrin isale hattına su basılır.

Şimdi biraz bilgi vereyim. Pompalara 800 metreküp su basılmakta, bu şehir metropolitandan da besleniyor. 

Bizim iki katımız olan şehirlerde günlük su tüketimi saat başı 1100 metreküp iken, Kozlu'da bu 1600 metreküp. Yani Kozlu'nun isale hattının altyapısı bozuk. 

Kayıp ve kaçak kullanımlar bazı mahallelerde yoğunlaşmış durumda. Vatandaşlarımızdan 8 milyon TL su alacağımız var. Çamurlu suya zam vesaire gibi şeyler duydum. 

Ben sosyal medyayı pek takip etmem ama arkadaşlar bilgi veriyor. Ben de uzayda yaşamıyorum; ben de aynı çamurlu suyu kullanıyorum.

Kozlu'da su faturalarının sebeplerinden biri de altyapının şimdiye kadar düzeltilmemiş olması. 

Kanalizasyon problemi hâlâ devam ediyor. Yazın herkes dere kokuyordu, evinin önünde kanalizasyon patlayanlar bunun farkında oluyor ama bu problem hâlâ sürüyor.

Unutmayın, bu problem var ve yok değil. Su çamur akınca suya çamur atılmaya başlanıyor ama kanalizasyon kalkınca kanalizasyona kimse bir şey söylemiyor. 

Altı ay oldu biz geleli; 41 yılından beri aynı su hattı besleniyor. Kanalizasyon projeleri başlatılmış ama anlaşmazlıklar sonucunda devreye alınmamış. Problem devam ediyor.”