Dijital üzerinden para kazanılması hakkında büyük bilgi kirlilikleri var. Bu tür işlere giren çoğu kişi basit olduğunu düşünerek vergi verildiğini bile bilmiyor.
Ülkenin birçok kesimi kolay para vaadiyle tuzağa çekilerek sosyal hayattan koparılarak saçma sapan mecralara bilgisizce yönlendirilmeye başladı ve bunun önüne geçmenin tek yolu insanları bilgilendirmek. Kimsenin bu kadar kısa sürede temiz bir şekilde bu kadar parayı kazanıp servetine servet katması mümkün değil.
Her şeyin olduğu gibi dijital platformlarda yapılan işlerin de usulü ve yükümlülükleri var fakat sizlere bunu göstermiyorlar, sizleri doğru yönlendirmiyorlar.
Sosyal medya siteleri (Onlyfans, İnstagram, Tiktok, Twitter, Papara, Bitcoin) ve online oyun sunucuları üzerinden inanılmaz derecede deli dehşet paralar dönüyor hele ekonominin bu kadar kötü olduğu dönemde maalesef gençlerimiz sözde kendisini "kurtarmak" için bu tür işlerin içine dahil oluyor.
Eğer sosyal medya üzerinden para kazanıyorsanız vergi levhanız olmak zorunda hatta bu iş üzerinden para kazanan arkadaşlarımın hepsi deli gibi sponsor alıyor, deli gibi abonelik alıyor, üstelik bu işi yıllardır yapmalarına rağmen değil ev/araba almayı, ev geçindirmekten şehir dışına çıkamadıkları aşikar.
"1 saat canlı yayın açtım 100 bin TL kazandım, bir fotoğraf yükledim 1 ayda bu kadar kazanıp Miami'ye yerleştim." Soruyorum bu kadar kolay mı? Değil arkadaşlar. Sucuk baştan kokuyor sadece denetlemekte çok geç kalınıyor.
Sosyal medya üzerinden gönderilen paralara bakarsanız bir şekilde ak ya da kara para olduğunu zaten anlarsınız. Çünkü bu işe kalkışan çoğu kişi Bitcoin ve Papara hesapları üzerinden hareketlerini yönetiyor hatta ve hatta parayı aklayamayacağından korkan birçok insan parasını oyuna yatırıyor.
Onlyfans, İnstagram, Twitter, Twitch, Youtube gibi mecralardan gelen gelirleri Hazine ve Maliye Bakanlığı ne kadar kontrol ediyor? Ne kadar vergiliyor? Vergi beyanatları ne kadar doğru? Bunların takibi ya yapılmıyor veya bir şekilde eksik yapılıyor.
Gelelim oyun sunucuları kısmına; Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dijital üzerinde denetleyemediği birçok nokta bulunuyor;
Metin2 ve GTA sunucuları açıp tutturabilen insanların kazandığı rakamlar inanılmaz seviyede üstelik çoğu da yurtdışı bazlı yönetiliyor ancak Türkiye'den alışveriş yapan insan sayısı az değil. Duyduğum rakamları söyleyeyim size 90 bin TL'den 900 bin TL'ye kadar çıkan rakamlar yani az değil. Bunların vergi levhası var mı mesela? Denetimleri yapılıyor mu ya da Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın böyle bir şey olduğundan haberi var mı?
Zamanında denetim altına alınamayan birçok şey bugün başımızın belası oldu ve insanlarımızın aklını çelmeye başladı. Kısa süre içerisinde büyük müdahale ve önlemler olmadığı taktirde bu girdabın içerisinde döner dururuz.