GÜNDEM

Sıcak havalar sadece vatandaşın değil arabaların da düşmanı!

Uzmanlar Türkiye'nin dört bir yanını etkisi altına almış olan kavurucu sıcaklara karşı önlem alınmasını gerektiğini belirtiyor. Sıcak hava dalgası sadece kişileri değil teknolojik aletleri, arabaları da etkiliyor.

Abone Ol

Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıkları tüm yurtta etkili olmaya devam ediyor. Şu günlerde araç içinde unutulan yanıcı özelliği taşıyan malzemelerin tehlike saçtığını belirten uzmanlar, sıcaklığa maruz kalan bazı ürünlerin patlama sonrası araçlarda büyük yangın çıkarabileceği tehlikesine karşı uyarılarda bulundu. Yurt genelinde son günlerde etkili olan kavurucu sıcaklara karşı uzmanlardan araçlar içinde uyarı geldi. Hava sıcaklıklarının artışından dolayı aşırı derece ısının araçların içerisinde unutulan veya konulan yanıcı özelliği taşıyan ürünler tehlike saçıyor.

Konya’da 2023 yılında 1 Ocak itibarıyla araç yangın sayısı 272 adet olarak kayıtlara geçti. Bu yangınların çıkış sebeplerinden bazıları ise, araç içerisinde unutulan çakmak, powerbank, parfüm ve pil gibi yangına neden olabilecek ürünler olarak belirlendiğini aktaran Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Cevdet İşbitirici, “Konya’da 2023 yılında yani 1 Ocak itibarıyla araç yangın sayısı 272 adet olarak kayıtlara geçti. Bunların sebeplerini eğer sıralayacak olursak, taşıdığı yük yangınlarının araca sirayet etmesi, trafik kazaları, kundaklama, sabotaj, iş yeri arazi ve konut yangınlarının araca sirayet etmesi, araç motoru ve aracın elektrik aksamından kaynaklı yangınlar olarak tespit edildi. Bir de araçta bırakılan eşyalar nedeniyle çıkan yangınları sınıflandırabiliriz” dedi.

"Araçta bırakılan eşyalar yangına neden olabilmektedir"

Yangınların özellikle sürücülerin kullandığı yanıcı, parlayıcı maddelerden çıktığını aktaran İtfaiye Dairesi Başkanı Cevdet İşbitirici, “Araçta bırakılan eşyalar nedeniyle çıkan yangınlar özellikle sürücülerin kullandığı yanıcı, parlayıcı ve ateş yakmak maksadıyla kullanılan eşyalardan çıkmaktadır. Bunlar arasında çakmaklar, çakmak gazı, dolum tüpü, her türlü basınçlı deodorant kutusu ve alkollü parfümeri ürünler. Araçta şarja bırakılan piller, bataryalar, powerbank veya cep telefonu içindeki bataryalar ayrıca nadiren de olsa, mercek etkisi yapan gözlük camları, alkollü kolonya gibi her türlü yanıcı ve parlayıcı sıvılar gibi yine her türlü patlayıcı maddeler bulunmaktadır. Bunun yanında araçlarını yıl içerisinde yaptırılmadığında gazlı ve benzinli arabalardaki geçişlerde kullanılan hortumların zaman içerisinde yıpranması ve gaz kaçırmasıyla birlikte olabilen yangınlar meydana gelebiliyor. Bunlara kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Araçlarımızda patlayıcı, parlayıcı, yanıcı malzemeleri bulundurmayalım, bırakmayalım"

Araç bakım konusunda da sürücülere uyarılarda bulunan İşbitirici, "Yanıcı ve parlayıcı ürünler sıcak havalarda araçta bırakılmaması gerekiyor. Özellikle bu son günlerdeki sıcaklarda araç içerisindeki sıcaklığın artmasıyla bu olumsuzlukların yaşanabileceğini göz ardı etmeden dikkat etmemiz gerekiyor. Bunlarla ilgili hassasiyetimizi korumamız gerekiyor. Lütfen araçlarımızda patlayıcı, parlayıcı, yanıcı malzemeleri bulundurmayalım, bırakmayalım, bunları unutmayalım. Dolayısıyla kendi güvenliğimiz açısından bu hususlara dikkat edelim diye burada bizim bir tavsiyemiz olacaktır. Bunun haricinde araçlarımızın da yıllık bakımlarını ihmal etmeyelim. Kusursuzca yaptıralım kesinlikle" şeklinde konuştu.