Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün, emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’taki İmza Gazetesi’nin internet haber sitesinde, “Eyvah çökülecek mi? O iş insanlarının gözü SGK’nın ek binasında” başlıklı haberinin yayınlanması yankı uyandırdı.
88 YILLIK BİNA “KUPON ARAZİ” KONUMUNDA
Gazeteci Orhan Akyüz’ün, “Zonguldak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü’nün şehir merkezindeki Meşrutiyet Mahallesi Gazipaşa Caddesi’nde (halk dilinde Kadırga yokuşu olarak bilinen virajın başlangıcı) bulunan 1936 yılında da yapıldığı bildirilen inşaat alanı 1250 metrekare civarındaki çatısı hariç zemin dahil 3 katlı kupon arazi konumunda olduğu bildirilen ek binasının ihaleyle satışının yapılmasına yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırlıklar sürdürüyor olmasının birçok iş insanının ağızlarını sulandırmasının yanı sıra iştahlarını kabarttığı, Zonguldak’ın tanınmış insanlarının binaya göz kırptıkları, iddialara göre de ihaleye girmeyi düşünen bazı iş insanlarına ise bazı siyasetçilerin destek verme karşılığında daireler talep ettikleri” şeklinde 13 Ekim 2024 Pazar günü İmza Gazetesi’nin internet sitesinde haberi yayınlanmıştı.
“BURADA BURAM BURAM RANT KOKUYOR, İDDİALARIN DOĞRULUK PAYI DA YÜZDE 100”
Haberin yayınlanmasının ardından telefonla gazeteci Akyüz’ü arayarak ihaleyle ilgili bilgi sahibi olduklarını anlatan bazı iş insanları, şöyle dediler:
“Haberde yer verdiğiniz iddiaların tamamı doğru, haberde belki eksiklik olabilir ancak fazlalık yok. Burası kuşkusuz bedavaya gidecek gibi görülüyor, hatırı sayılır etkili bazı siyasetçilerin devreye girdiklerini de duyuyoruz, burası peşkeş çekilmek isteniyorsa önüne set vurulmalı. Binada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Burada buram buram rant kokuyor. Kamu yararına yönelik ihalenin yapılması elzemdir. Bu işin takipçisiyiz, yeni bilgiler edindiğimiz sürece sizlerle paylaşacağız, vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.”
BİNANIN İSKANI OLMADIĞI İDDİASI
Bu arada söz konusu binanın zemin katı ile ikinci katını ticaret yapan kiracıların kullandığı, üçüncü katında kurumun arşivlerinin muhafaza edildiği öğrenildi, ayrıca binanın iskanının olmadığını ve bundan dolayı da iş yerlerine ruhsat verilmemesi gerektiği, dış cephesinden sıklıkla sıva parçalarının kaldırıma düşerek tehlike oluşturduğu, depreme de dayanıksızlığı iddia edilmişti.