Türkiye'de spor müsabakalarına baktığımız zaman branş fark etmeksizin stadyumları doldurabilen takım sayısı çok az ve ortalama her geçen gün eskiye oranla düşmeye devam ediyor. Teknik direktörler, kulüp başkanları, tribün liderleri ne kadar tribünleri doldurma konusunda taraftarlara çağrılarda bulunsalar da çok bir faydası olmuyor.
Çünkü bizim ülkemizde her şey başarıya endeksli ilerliyor öncelikle bu kafadan kurtulmamız lazım. Bazen şampiyonluklardan ziyade çıktığın yere tutunabilmek de çok büyük bir başarıdır. Süper Lig'de mücadele eden Samsunspor, Kasımpaşa, Adana Demirspor ve Kayserispor'un yaptığı işler bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Alt liglerden örnek verecek olursak Boluspor, Sakaryaspor, Bandırmaspor, Tuzlaspor.
Bakın siz alt lig diyip geçebilirsiniz lakin sürdürülebilir yapı olmadan başarı sağlanamaz. 2015 yılında Tuzlaspor bizimle aynı ligdeydi. Burada maç oynayıp 4-2 yenildik. Sakaryaspor yıllarca ikinci ligde kaldı, Samsunspor yıllarca ha çıktı ha çıkacak oldu keza Adana Demirspor ve Boluspor'da öyle. Çıktılar ya da çıkamadılar ancak düşmediler ve bu da çok büyük bir başarı hikayesidir.
İnsanlar sadece fanatizm için gelmemeli bazen sosyalleşmek ve güzel vakit geçirmek için de gelebilmeli stadyumlara.
Buraya kadar yazdım şimdi şunu sormak istiyorum; Zonguldak'ta kaç kişi bu takımları ya da takımların maçlarının ne zaman oynanacağını biliyor? Biz Zonguldak olarak işçi sınıfıyız. Memurlar dışında sabah 9 akşam 5 çalışıp hafta sonu doğru düzgün izin yapabilen insan sayımız çok az. Diyeceğim o ki insanların bu yaşam koşullarında bunu sürekli olarak takip etmeleri mümkün değil. Öncelikle Zonguldak'ta sporun takip edilebilir ve sürdürülebilir olmasının sağlanması gerekiyor. Ne kadar spor dalı varsa müsabakalarının olduğu günlerde il, ilçe, belde hatta varsa köy merkezlerine, takımların ya da sporcuların müsabakaya çıkacakları salonlara ve stadyumlara insanları teşvik etmek için, seyirci kapasitesini artırmak için pankartlar asılmalıdır.
Bir diğer konu ise bu şehirde sporcu olmak isteyenlere kariyer imkanı sağlanması gerekir ki yine bu konuda kulüpler yalnız bırakılmamalı. Bu şehirde yetişmesi gereken futbolcular, farklı şehirler ya da başka ülkelerde yetişmemeli.