EKONOMİ

Seçimin ardından kurda son durum…

Resmi olmayan sonuçlara göre Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52'nin üzerinde oy ile yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından piyasalar ekonomi politikasında değişiklik yapılıp yapılmayacağına odaklanırken dolar/TL 20.10 seviyesine ulaştı.

Abone Ol

Piyasalar, ikinci turda kesinleşmeyen sonuçlara göre yüzde 52’nin üzerinde oy ile yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında bir değişim yapıp yapmayacağına odaklanmış durumda.

Piyasalarda olası bir değişiklik için iktidar tarafından yapılabilecek açıklamalar ve hafta bitmeden açıklanması muhtemel yeni kabine öne çıkan unsurlar arasında.

Bugün küresel piyasaların önemli bölümü tatil. Cumhurbaşkanlığında yarışan adayların da resmi programları bulunmuyor.

Erdoğan seçimlerin kesin sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Kemal Kılıçdaroğlu’nun önünde bitirdiği bu seçimi iktidarını üçüncü on yıla uzatarak tamamlamış olacak. Erdoğan’ı destekleyen ittifak TBMM’de çoğunluğu seçimlerin ilk turunda elde etmişti.

BU HAFTA NETLEŞMESİ BEKLENİYOR

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Kur korumalı mevduat, kurda devalüasyon riski ve piyasa şartlarıyla uyumsuz faiz seviyeleri gibi büyük sorunlar var. Bu hafta itibarıyla iktidarda ekonomi politikalarına bir tercih yapılması gerekecek. Bir kadro belirleme aşaması olacak. Bu aşamalar, bize önümüzdeki dönem uygulanacak politikalar açısından ciddi bir sinyal verecektir. Buna göre fiyatlamalar tahminler de bu hafta tüm bunların hepsi netleşmesini bekliyoruz” dedi.

Aynı bankacı Erdoğan’ın dünkü açıklamalarının bir değişim sinyali içerdiğini ancak bunun tam net olmadığını söyledi.

Erdoğan dün faizi düşürdükleri gibi enflasyonu da düşüreceklerini bunu daha önce yaptıklarını belirtti. Ayrıca “Uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz” dedi.

DOLAR/TL REKOR SEVİYEDE

Avrupa ve ABD başta olmak üzere bugün bir çok küresel piyasa tatil. Dolar/TL dün 20.06 seviyesindeki tarihi zirvesini gördükten sonra bu sabah saat 08.37’de 20.04 civarında başladı ve şu dakikalarda 20.10’a ulaşarak rekor seviyesinde hareket ediyor.

Bu verilere göre TL dolar karşısında seçimlerin ilk turu öncesine göre yüzde 2.4 değer kaybederken, depremden bugüne yüzde 6.1, yılbaşından bugüne ise yüzde 6.7 kayıp yaşadı. TL’nin son dönemdeki yataya yakın seyrine rağmen son 5 yıllık kayıp ise yüzde 80 seviyesinde.

BlueBay Asset Management’tan Timothy Ash “Para politikasında 180 derece dönüş görmedikçe ve ekonomi için atanmış güvenilir bir liderlik ekibi görmedikçe, TL’de durum çirkinleşebilir” dedi.

REZERVLER EN ÖNEMLİ ENDİŞE KAYNAĞI

TL’nin değer kaybını sınırlı tutmak için TCMB, seçimin ilk turundan önceki haftada 9 milyar dolar rezerv kaybederken iki seçim arasındaki ilk hafta da rezerv kaybı ise 3.5 milyar dolar oldu. Bankacılar rezerv kayıplarının geçen hafta da devam ettiğini hesaplıyor.

Rezerv yeterliliği piyasalarda en önemli endişe kaynağı ve piyasaların ekonomi politikalarına uzun vadede sürdürülebilir olmadığı eleştirilerinin de kaynağı durumunda. Net uluslararası rezervler 19 Mayıs haftası itibarıyla 2002’den beri ilk defa eksiye düştü.

Seçimin iki turu arası kredi piyasası istisna ve zorunlu durumlar hariç bankacıların değimiyle “durma noktasına” gelmişti.

Mevduat faizlerinde önce yüksek montanlı işlemlerde yıllık yüzde 40 civarında getiri oluşurken bazı bankalarda bu oranlar seçim daha düşük tutara doğru da yayılmaya başladı. Bankacılar KKM ve mevduat hariç seçim döneminde “pek bir işlem” yapamadıklarını belirtmişlerdi.

Veri gündeminde ise bugün Mayıs ayı ekonomik güven endeksini yer alıyor. Haftanın kalanında ise Nisan ayı dış ticaret, ilk çeyrek GSYH, öncü PMI ile Mayıs ayına ilişkin öncü enflasyon ve öncü dış ticaret istatistikleri yer alıyor.