ZONGULDAK

Secaattin Gonca’dan saatli bomba uyarısı, “Aniden patlayabilir”!

Emeğin başkenti kömür kentin 2004-2009 dönemi Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Zonguldak’taki büyük tehlikeyi açıkladı.

Abone Ol

Emeğin başkenti kömür kentin 2004-2009 dönemi Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Kozlu ilçesi sahil yolu güzergahındaki çöp döküm alanında sıkışan ve atmosferin havasıyla karışan saatli bomba niteliğindeki metan gazının günün birinde aniden patlayabileceği uyarısında bulundu.

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Secaattin Gonca, Zonguldak’ın Kozlu ilçesi sahil yolu güzergahındaki çöp düküm alanında metan gazının tespit edildiğini, ivedilikle ıslah edilmemesi durumunda patlamaya hazır bir bomba olabileceğine dikkati çekti.

“ÇÖP DEPOLAMA ALANINA, 50 YIL EVSEL VE TIBBİ ATIKLAR DEPOLANIYORDU”

Secaattin Gonca, şöyle devam etti:
“Millet Bahçesi’nin yapılacağı, karşısında benzin istasyonlarının yanı sıra yerleşim birimleri, her iki tarafında da Zonguldak İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Öğrenci yurtlarının bulunduğu vahşi çöp depolama alanına yaklaşık olarak 50 yıl süreyle Zonguldak ve çevresinin evsel ve tıbbi atıkları depolanıyordu.
Zonguldak Belediye Başkanı olduğum dönemde, 10 Ocak 2009 tarihinde bu çöp alanını kapatarak Zonguldak’a yakışmayan çirkin görüntüye son vermiştik. Çevre mühendisliği uygulamaları açısından bakıldığında kontrolsüz bir şekilde depolama yapılan vahşi çöp depolama alanlarında çöplerin sıkışmasından dolayı metan gazı oluşumu ve sorunu önemli bir yer tutar.”

“SAATLİ BOMBA NİTELİĞİNDEKİ METAN GAZİ ANİDEN PATLAYABİLİR”

Çöp metan gazının teknik olarak kontrol altına alınıp zararsız hale getirilmemesi durumunda ne zaman patlayacağı belli olmayan saatli bomba gibi olduğuna işaret eden Gonca, “Dediğim gibi Kozlu ilçesi sahil yolu güzergahındaki çöp döküm alanında sıkışan ve atmosferin havasıyla karışan saatli bomba niteliğindeki metan gazının günün birinde aniden patlayabileceği uyarısında bulunuyorum.
Hiçbir zaman bu durum küçümsemeye, ihmale gelmez. Böyle ihmal ve önemsememe hem mal, hem de can kaybına sebep olabilir.
Maalesef 28 Nisan 1993’de İstanbul'un Ümraniye ilçesi Hekimbaşı çöplüğünde biriken metan gazının patlaması sonucu meydana gelen facia halen hafızalarımızdadır” diye konuştu.

“METAN GAZI TEHLİKESİ YILLARDIR GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE DURMAKTADIR, KAMUOYUYLA DA PAYLAŞMAYA DEVAM EDİYORUM”

Belediye Başkanı olarak görevde olduğu 10 Ocak 2009 tarihi itibariyle kapattıkları eski çöp depolama alanının yaklaşık 15 yıldır kendi kaderine terk edildiğini anlatan Gonca,  şu ifadeleri kullandı:
“Zonguldak eski çöp döküm alanında metan gazı tehlikesi yıllardır gözümüzün önünde durmaktadır, bu potansiyel tehlikeyi kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyorum, edeceğim de… Kimse benden duyarsız kalmamı beklemesin. Eski belediye başkanı olarak bugüne kadar gerek sosyal medyam, gerekse basın kanalıyla çeşitli tarihlerde eski çöp döküm alanında ıslah ve rehabilitasyon yapılması gerektiğini ve metan tehlikesini kamuoyuyla paylaştım. Ancak bugüne kadar maalesef önerilerimiz dikkate alınmadı. Zonguldak’ın göbeğinde ve deniz kenarında bulunan 136 bin 403 metrekare alan yıllardır halkımızın hizmetine sunulamadı.”

“ESKİ ÇÖP DÖKÜM ALANINDAKİ BİYOGAZ YANİ METAN GAZININ ISLAH VE REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARINI İHMAL EDENLER, BURADA PLANLANAN MİLLET BAHÇESİ PROJESİNİN YAPILAMAMASININ SORUMLULARIDIR”

Secaattin Gonca, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Zonguldak/İncivez Mahalle Koruma Güzelleştirme Derneği’nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne 11 Nisan 2023’de eski çöp döküm alanına Millet Bahçesi yapılma talebinde bulunduğu, başvurunun kabul edilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na intikal ettirildiği, yapılan inceleme sonunda da cevabi yazının ilgili dernek başkanlığına ulaştığı belirtiliyor.
Dernek başkanlığına gönderilen cevabi yazıya göre, Millet Bahçesi şu an için yapılamıyor.
Yapılamama nedenlerini kamuoyunun dikkatine sunuyorum.
Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’na, 23 Ocak 2020’de Millet Bahçesi yapımı için yetki veriliyor.
Alanın vahşi çöp döküm alanı olması sebebiyle 30 Nisan 2021’de rehabilitasyon çalışmalarından sonra tekrar değerlendirme yapılacağı belirtiliyor.

‘TOKİ BAŞKANLIĞI, KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ’NE RAPOR HAZIRLATTI’

TOKİ Başkanlığı’nın; 21 Haziran 2021 tarihli yazısı ile Millet Bahçesi yapılması düşünülen alanın vahşi çöp depolama alanı olması sebebiyle Kocaeli Üniversitesi’ne hazırlattırılan raporda, sahanın mevcut ‘biyogaz’ potansiyeli ile Millet Bahçesi olarak değerlendirilemiyeceğinin bildirildiği, alanla ilgili yapılacak rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin plan, proje ve ıslah çalışmalarının ‘ilgili kurumlarca’ yapıldıktan sonra bahse konu alanda Millet Bahçesi projesine başlanabilecektir deniyor.
İlgili bakanlığın, Zonguldak Valiliği’ne gönderdiği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) 16 Temmuz 2021 tarih ve 1211870 sayılı yazısıyla Millet Bahçesi’ne ilişkin proje ve inşaat faliyetlerine ara verildiği bildirilmiştir.
Sonuç olarak TOKİ Başkanlığı, Millet Bahçesi projesini yaklaşık 4 yıl önce başlatmış. 
İlgi yazılarıyla çöp döküm alanının ıslah ve rehabilitasyon çalışmalarının ilgili kurumlarca yapılmasını istemiş.

‘ZONGULDAK HALKI, YAŞAM ALANINDAN MAHRUM BIRAKILDI’

Ancak 15 yıldır ıslah ve rehabilitasyon çalışmaları yapılmadığı için Zonguldak halkı, deniz kenarında bulunan nefes alabileceği, çocuklarıyla birlikte vakit geçirebileceği 136 bin 403 metrekare yaşam alanından mahrum bırakılmıştır. 

MİLLET BAHÇESI’NIN YAPILAMAMASINDA İHMAL VAR’

Eski çöp döküm alanındaki biyogaz yani metan gazının ıslah ve rehabilitasyon çalışmalarını ihmal edenler, burada planlanan Millet Bahçesi projesinin yapılamamasının sorumlularıdır.”

BİYOGAZ NEDİR?

Biyogaz, bitki ve hayvan atıkları gibi organik maddelerin havasız ortamlarda fermantasyonu sonucu oluşan enerji kaynağıdır. 
Bileşiminde % 60-70 metan, % 30-40 karbondioksit ve az miktarda hidrojen sülfür, hidrojen, karbonmonoksit ve azot bulunan biyogaz, renksiz ve yanıcı bir gaz karışımıdır.

HABER: ORHAN AKYÜZ

Zonguldak Haberleri