KARABÜK

Safran Yapraklarından Sağlık İçeceğine...TÜBİTAK Destekli Proje Gıda İsrafını Azaltacak!

Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlkay Buran, safran yapraklarının gıda israfını önlemek ve sağlık açısından faydalı hale getirmek amacıyla önemli bir proje başlattı.

Abone Ol

Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlkay Buran, safran yapraklarının gıda israfını önlemek ve sağlık açısından faydalı hale getirmek amacıyla önemli bir proje başlattı.
"Enkapsüle Safran Yaprağı Atıklarının Fermente Süt İçeceğinde Fonksiyonel Etkilerinin Araştırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK 2218 yurt içi doktora sonrası araştırma burs programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje, hem gıda israfını azaltmayı hem de tüketicilere daha sağlıklı ve besleyici ürünler sunmayı amaçlıyor.

Safranbolu'nun Değerli Mirası Yeniden Yorumlanıyor

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen safran, Karabük’ün Safranbolu ilçesinin asırlık mirası olarak biliniyor. Safranın ekonomik değeri kadar sağlık üzerindeki faydaları da dikkat çekerken, Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlkay Buran, bu değerli bitkinin yaprak atıklarını değerlendirmek üzere yenilikçi bir çalışmaya imza attı.

Gıda Atıklarından Fonksiyonel Ürünlere

Dr. Buran’ın projesi, safran yapraklarının enkapsülasyon yöntemiyle fermente süt içeceklerine eklenmesiyle bu içeceklerin fonksiyonel hale getirilmesini hedefliyor. Proje kapsamında safran yapraklarının biyoaktif özellikleri incelenerek süt ürünlerinin antioksidan ve fenolik özelliklerini artırmak amaçlanıyor. Bu sayede hem gıda israfı azaltılacak hem de tüketicilere daha besleyici süt ürünleri sunulacak.

Bilimsel İşbirliği ve Hedefler

Proje ekibi, Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şebnem Budak ile birlikte çalışıyor. Dr. Buran, projenin geçtiğimiz ay TÜBİTAK’tan onay aldığını ve 2024 yılında Safranbolu safranının coğrafi işaret almasının projeye uluslararası önem katacağını belirtti.

Dr. Buran, "Safranın taç yaprakları ve içerisindeki polenler ayrıştırılarak değerlendiriliyor. Bu projede, safran yapraklarının enkapsülasyon sonrası fermente süt içeceklerinde kalite analizleri yapılacak ve ürünün fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik özellikleri değerlendirilecek" dedi.