ZONGULDAK

Patlamanın yaşandığı madenler boşalıyor!

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ndeki maden ocaklarından emekliye ayrılacakların sayısında artış olacağını tahmin ettiklerine dikkati çekti.

Abone Ol

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ndeki maden ocaklarından emekliye ayrılacakların sayısında artış olacağını tahmin ettiklerine dikkati çekti.

Başkan Çınar, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim 2022’de meydana gelen grizu patlamasında 43 madencinin şehit olmasının acısını her daim yüreklerinde hissettiklerini, sonsuza dek hissetmeye devam edeceklerine işaret etti.

“YILBAŞI İTİBARİYLE 100 İŞÇİNİN EMEKLİ OLMASI TAHMİN EDİLİYOR, BU DURUM DA BİZLERİ ENDİŞELENDİRİYOR”

TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nde yer altında 507, yer üstünde de 86 işçinin istihdam edildiğini anlatan Başkan Çınar, şöyle konuştu:
“Bu yıl şu ana kadar müessese müdürlüğümüzden 24 işçi emekli oldu, yılbaşı itibariyle toplamda 100 işçinin emekli olması tahmin ediliyor, inanın ki bu durum da bizleri endişelendiriyor. 2025’de emekliye ayrılacakların yüzde 35 daha az maaş alacaklarının gündeme gelmesinin emeklilerin sayısında artışa yol açacağı apaçık aşikar. Üretimde aksamalara yol açılmaması, hedeflenen üretim miktarına ulaşılabilmesi için mutlaka ve mutlaka 150-200 civarında madencinin acilen istihdamı şart. Emekliye ayrılanların yerinin ivedilikle doldurulması lazım.”

“İŞ YERİMİZİN HAKKI OLAN 295 İŞÇİ KARDEŞİMİZİN GELMELERİNİ, GÖZLERİMİZ YOLLARDA BEKLİYORUZ”

Başkan Çınar, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle müessese müdürlüğümüze alınan 400 kişiden 295’i, iş yerimizde yaşanan patlamadan dolayı belli süre üretim yapılamayacağından TTK’nın Zonguldak’taki bazı müessese müdürlüklerinde iş başı yaptırılmışlardı. Hiç olmazsa bu hakkımız olan işçilerin burada iş başı yapmaları sağlanmalı. Şöyle ki iş yerimizin hakkı olan 295 işçi kardeşimizin gelmelerini, gözlerimiz yollarda bekliyoruz. Bu çağrımıza duyarsız kalınmayacağını umuyoruz.”