ZONGULDAK

Patent Başvurusu Sayısında Büyük Artış...

Abone Ol


Teknopark Katkısı ile Üniversitemize Yapılan Patent Başvurusu Sayısında Büyük Artış

Bilginin üretildiği en önemli merkezlerin başında gelen üniversiteler, patent başvurusu yapma hususunda en zengin kaynaklar arasında yer almakta. Bu doğrultuda, devletimizin üniversite kalite değerlendirmelerinde ve girişimcilik endeksi sıralamasında en önem verdiği parametrelerden biri de patent başvuruları. Üniversitemiz, akademisyenlerimizin girişimcilik ruhunu teşvik etmek, fikri sınai mülkiyet hakları konusunda onları bilinçlendirmek, desteklemek ve bu çabaların pozitif göstergesi niteliğindeki patent başvuru sayısını artırmak için son yıllarda ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, 30 Eylül 2017 tarihinde Zonguldak Teknopark resmi gazetede yayınlandı ve 30 Nisan 2018 tarihinde faaliyetlerine başladı. Ek olarak 2017 yılında kurulan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) 2019 yılı içinde aktif şekilde hizmete girdi ve Üniversitemiz patent başvuru sürecinde finansal destek mekanizmasını da devreye aldı.

Üniversitemiz tüm bu çabaların neticesini almaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda ortalama 1 patent başvurusu yapılan Üniversitemizde, 2019 yılında Zonguldak Teknopark’ın da katkısı ile patent başvuru sayısı 9’a yükseldi.

2020 yılının ilk iki ayında ise üç akademisyenimizin patent başvurusu süreci devam ediyor. 2019 yılında patent başvurularına ek olarak bir faydalı model, bir tasarım tescili başvurusu yapıldı ve üç Teknopark girişimcisinin marka tescili gerçekleştirildi. Ayrıca Teknoparkımız, Zonguldak ilinde bulunan MFA Maske, Teknoplan, Çenberci vb. çok sayıda firmayla anlaşmalı olduğu Destek Patent A. Ş. firmasını yönlendirerek patent başvurusu ve marka tescil yapmaları için aracılık hizmeti vererek ilimizin fikri sınai mülkiyet hakları sıralamalarında üst basamaklara tırmanması için katkıda bulundu. Zonguldak il merkezi ve ilçelerinde, fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda farkındalık yaratmak için özellikle Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile periyodik olarak toplantı ve seminerler düzenlenmekte.

Patent başvurusu yapan tüm akademisyenlerimizi tebrik ediyor, her yıl bu sayının artarak ilerlemesini ve Üniversitemizin yakın zamanda girişimcilik endekselerine dahil olmasını diliyoruz. 

Patent başvurusu yapmak ve Üniversitemizin sağladığı patent finansal desteğinden yararlanmak isteyen akademisyenlerimizin doğrudan TTO () ile temas kurmaları yeterlidir.