ZONGULDAK

Oruç Reis Gemisi, Somali'de Doğal Kaynak Araştırmalarına Başlıyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı ile imzaladığı mutabakat zaptı doğrultusunda Oruç Reis Araştırma Gemisi'ni Somali kara ve açık deniz bloklarında görevlendirdi.

Abone Ol

Geçen Mart ayında gerçekleştirilen anlaşma çerçevesinde, Oruç Reis, 7 ay boyunca Somali'de sismik veri toplama çalışmaları yapacak.

Loading...

Sismik Veri Toplama Çalışmaları Başlıyor

Oruç Reis Araştırma Gemisi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Somali'de denizdeki her biri yaklaşık 5 bin kilometrekarelik 3 ruhsat sahasında sismik veri toplama faaliyetlerine katılacak. Filyos Limanı'ndan yola çıkarak İstanbul'a ulaşması beklenen geminin, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki hazırlıkları tamamlandı.

Destek Gemileri ve Deniz Kuvvetleri Eşlik Edecek

Oruç Reis’in çalışmalarına Zağanos Paşa Destek gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi gibi destek gemileri eşlik edecek. Ayrıca, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı iki firkateyn de projeye destek vermek üzere geminin yanında yer alacak.

Veriler Türkiye'de İşlenecek

Toplanan verilerin işlenmesi ve değerlendirilmesi için Ankara'daki TPAO Veri İşlem Müdürlüğü'ne gönderileceği belirtildi. Değerlendirmelerin olumlu sonuçlanması durumunda, sonraki aşama olan sondaj çalışmalarına geçilecek.

Yerli ve Milli Proje Olarak Tasarlandı

Oruç Reis Araştırma Gemisi, 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 34 metre yüksekliğinde olup, jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışmalara yönelik özel olarak tasarlandı. Türk mühendisleri tarafından Türkiye'de inşa edilen gemi, doğal kaynakların aranması ve deniz bilimleri alanında çok çeşitli çalışmalarda kullanılacak.

Türk Personelle Tamamen Donatıldı

Geminin mürettebatı tamamen Türk personelden oluşuyor. Sismik ve sörvey bölümlerinde Türk personelin yanı sıra, personel yetiştirme ve eğitim çalışmalarına devam ediliyor. Oruç Reis, 2017 yılından bu yana Akdeniz ve Marmara bölgesinde, 2022 yılından itibaren ise Akdeniz ve Karadeniz'de toplamda 23 bin kilometrekarelik alanda sismik çalışmalar gerçekleştirdi.

Zonguldak Haberleri